Çanakkale’nin daha temiz ve Sıfır Atık Projesine daha uyumlu olmak istediklerini belirten Başkan Gökhan, “Türkiye’de toplama da dahil olmak üzere bertaraf, ayrıştırma ve kazanım, bütün bu sistemleri ilk defa Çanakkale Belediyesi, bütüncül olarak harekete geçirmiş olduk” vurgusunda bulundu.
 
Çanakkale, Lapseki, Kepez, Çardak, Umurbey Belediyeleri ile İl Özel İdaresinden oluşan Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği, SUEZ-ALTAŞ ortaklığı ile kurulan SUEZ Çanakkale firması arasında imzalanan sözleşmeyi kamuoyu ile paylaşmak üzere basın toplantısı düzenlendi. Çanakkale Belediyesi’nde düzenlenen basın toplantısına Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Kepez Belde Belediye Başkanı Birol Arslan, Umurbey Belde Belediye Başkanı Erdal Doğan, Çardak Belde Belediye Başkanı Metin Semerci ve Çanakkale SUEZ RR A.Ş. Genel Müdürü Metin Suadiyeli katıldı.
 
Projenin uygulanmasıyla, Türkiye'deki sıfır atık hedefleriyle uygun olarak depolanan atık miktarının azaltılması ve depolama tesisinin uzun yıllar hizmet verebilmesi için hem kaynağında ayrı toplanan atıklardan hem de karışık çöpten ayrılan malzemelerden geri kazanım sağlanacağı bilgisi paylaşılırken atık yönetimi entegre biçimde yürütülecek olup toplama, taşıma, ön işlem, geri kazanım ve bertaraf süreçlerinden SUEZ ÇANAKKALE RR Atık Hizmetlerinin sorumlu olacağı belirtildi. Başkan Ülgür Gökhan, basın toplantısının gündemi hakkında bilgilendirmede bulundu. Gökhan, “Çanakkale Katı Atık Birliği ile SUEZ -ALTAŞ ortaklığı olan SUEZ Çanakkale firmasının arasında imzalanmış olan katı atık yönetimi imtiyaz sözleşmesi ve bununla ilgili süreci ile bilgilendirmek için buluştuk. Bu noktada katı atıkları entegre bir biçimde bertaraf etmek için kurulmuş olan bu işbirliği ve yapılmış olan bu imtiyaz sözleşmesi içerisinde bilgi vereceğiz” dedi.
 
“ÇAKAB BİR İMTİYAZ SÖZLEŞMESİ İMZALADI”
Süreçle ilgili ayrıntıları basın mensupları ile paylaşan Gökhan, “Çanakkale Katı Atık Birliği (ÇAKAB) uzun yıllardır burada hizmet veriyor. Her bir yerel üretimin özel idare de dâhil atıklarının depolanması sürecinde kurulmuş bir birlik ve onun çöp depone alanı Avrupa Birliği projesi ile finanse edilmişti. O zaman Erenköy ve Kumkale belediyeleri de vardı bu birliğin içinde ama onlar sonra kapandı. Şuanda Çanakkale Belediyesi,  Lapseki Belediyesi, Kepez Belediyesi, Umurbey ve Çardak Belediyesi, İl Özel İdaresi olarak bu ÇAKAB birliğimiz devam etmekte. Her belediye ayrı ayrı çöpünü topluyor ve onlar getiriyordu. Ücret karşılığında da çöp depolama alanına çöplerini bırakıyorlardı. Şimdi SUEZ firmasıyla ve SUEZ- ALTAŞ ortaklığıyla kurulan SUEZ Çanakkale firmasıyla ÇAKAB bir imtiyaz sözleşmesi imzaladı. Bu 3 yıllık bir süreçte gerçekleşti. Bunun sonucunda belediyeler çöplerinin toplanmasından bertarafına kadar bu firmayla sözleşme yaptı. Bu noktada sokakların süpürülmesi gibi ufak tefek temizlik işlerinin dışında, çöplerin toplanması ve bertarafı konusunda bu firmayı yetkili kıldı” şeklinde konuştu.
 
“TOPLAMDA GERİ KAZANIM YÜZDE 65’E ÇIKACAK”
Gökhan, Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) sistemi hakkında ise, “Çöp depo alanımızın belli bir ömrü var. Oraya taşınan toplama atıklarının ne kadarını o depone alanında yer aldığı konusunda bir bilgimiz var. Bu bilgi bize depone alanlarının çok kısa sürede ömrünü tamamlayacağını ve yeni depone alanlarına ihtiyacımız olacağını ortaya koydu. Bu firmayla yaptığımız imtiyaz sözleşmesi noktasında biz oraya götürdüğümüz atıkların yüzde 8’ini sadece ayrıştırabiliyoruz. Tüm belediyeler, ortalama toplanan atığın yüzde 8’ini geri dönüşüme verebiliyoruz. Bu bittiği zaman toplamda geri kazanım yüzde 65’e çıkacak. Yani giden toplam çöpün yüzde 8’i burada ayrıştırılıyordu ama ilave olarak orada kurulacak bir tesisde yeniden elden geçirmek suretiyle ayıklanacak ve bu noktada da yüzde 65 oranında bir geri dönüşüm malzemesi kazanmış olacağız” ifadelerini kullandı.
 
“BİRÇOK YATIRIMI BU FİRMA YAPACAK”
“Şimdi atık oranı 92’den yüzde 35’e indi. 35’e indiği zaman aşağı yukarı 20 yıllık daha kullanım süresi elde etmiş olacağız” diyen Başkan Gökhan, “Bu firma öncelikle toplama işini yapacak, ön işlem yapacak, geri kazanım testini yapacak ve bertaraf süreçlerinde, suyu arıtma gibi, kompost tesisi gibi, depolama sahasının iyileştirilmesi yeni yatırımı gibi, oradan çıkacak gazın enerji testine verilmesi ve enerji üretilmesi gibi, aynı zamanda da toplama araçlarının kamyonların yenilenmesi ekipmanların yenilenmesi gibi birçok yatırımı bu firma yapacak. Böylelikle hem toplama sisteminde bir bütünlük sağlamış olacağız. Aynı zamanda da çöp depone alanımızın kullanım kapasitesini uzatmış olacağız ve bu noktada proje ve atıklardan ikinci ham madde alternatif yakıt imkanları olacak depo gazından dediğimiz gibi bir enerji kompost üretilmesi gibi ve buradan gelecek olan gelirlerin de yine bu imtiyaz sözleşmesine göre bize de ÇAKAP’a da bir pay gelmiş olacak. Yani gelirin de bir paylaşımı olacak.
Dolayısıyla, hem çevre sıfır atık projesine uygun olarak daha çok ayrıştırılmış madde elde etmek ve çöp depone alanımızın da kapasitesini uzatmak üzere böyle bir anlaşmayı imzalamıştık” şeklinde konuştu.
 
“ÇANAKKALE’DE BU SİSTEME GÜVENDİLER”
Gökhan, “Dünden itibaren bu sistem faaliyete geçti. Artık belediyelerimizde çöpleri bu firma topluyor. Suez Çanakkale firması tarafından toplanıyor. Çöp depone alanı bu firma tarafından dizayn ediliyor, yenileniyor, oralarda yatırım yapılmaya başlandı. Sonuç itibariyle bu farklı bir sistem. Türkiye’de toplama da dahil olmak üzere bertaraf ve ayrıştırma, kazanım bütün bu sistemleri ilk defa Çanakkale Belediyesi, bütüncül olarak harekete geçirmiş olduk. Bunun için Suez firmasına ve Altaş firmasına ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. Onlar böyle bir işbirliği oluşturdular ve yurtdışından da oradaki imar yatırım bankasında kredi imkanları sağladılar. Bu da ülke için önemli. Bu da bizim hem firmalara hem de bizlere güvenin ifadesi. Çanakkale’de bu sisteme güvendiler. O banka ciddi oranda bunu kredilendirdi. Bu da sevindirici. Ülkenin bugünkü durumunda böyle bir kredi imkanına güven duyurmak bence önemli” diyerek bu bilgiyi paylaşmak istediğini ifade etti.
 
“ARAÇLARIMIZ YENİLENİYOR”
“Temizlik İşleri Müdürlüğümüz devam ediyor. Onlar da bizim sokak süpürgecileri gibi daha ufak çaplı işleri yapacaklar. Bizim arkadaşlarımız yine çalışmaya devam edecek Çanakkale Belediyesi’nde” diyen Gökhan, “Araçlarımız yenileniyor, eski araçlarımızın ömrü bitti. Ekipmanlar yenileniyor. Sistemler yenileniyor. Süreç içerisinde de atıkların toplanması konusunda da ilerlemeler kaydetmeyi umuyoruz. Yani yerinde ayrıştırma, mekanda ayrıştırma, ayrıştırılmış olan çöplerin, farklı çöplerin örneğin elektronik gibi ya da buna benzer atıkların, yine insanlar tarafından belli merkezlere getirilmesi suretiyle daha çok çevreye yönelik bir bilinçlendirme çalışmaları yapılacaktır diye düşünüyorum ama ilk etapta bu mevcut sistem, bu firma tarafından imtiyaz sözleşmesi imzaladığımız, SUEZ Çanakkale Firması tarafından dün itibari ile başladı” dedi.
 
“BÜTÜN BELEDİYE BAŞKANLARINA TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Gökhan, “Bir yenilik olduğu için bir hedef var. Olabildiğince geri kazanımı sağlamak ve çöp depone alanının ömrünün uzaması anlamında. Ama burada sadece giden çöplerin ayrışmasının ötesinde yakıt olarak kullanılabilecek yeni malzemeler de üretilecek. Onlar çimento fabrikalarına verilebiliyor. Giden çöpün depolanmadan önce maksimum seviyede geri kazanımını sağlamak ve oraya en az miktarda çöpün dökülmesini sağlamak için bir yatırım projesidir. Çevre konusunda en azından ÇAKAP gereğini yapmıştır. Bütün belediye başkanlarına teşekkür ediyorum. Bunun başlangıcında Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Bey vardı. Bundan önceki başkanlarımıza da teşekkür etmemiz lazım. Onların kararıyla oldu.  İl Özel İdaresi’ne teşekkür etmemiz lazım. Onlar da karar verirken yardımcı oldular. Bu toplama sisteminde şuan köyler yok ama onların çünkü ihale süreçleri olmuş ama sonuçta Özel İdare de bu işin içerisine girecektir. Böylelikle hem kentte hem de yöremizdeki bütün yerleşimlerdeki katı atık konuları ve onun depolanması konuları daha çağdaş bir şekilde yürüyecektir” şeklinde anlattı.
 
“ARITMA TESİSİ YAPILIYOR”
Başkan Ülgür Gökhan, konuşmalarının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Yeni mevcut alanı içerisinde değişiklikler olduğunu belirten Gökhan, arıtma tesisinin yapıldığını da ekledi. “Biliyorsunuz çöp depone alanında sızıntı suyu var. Sızıntı suyunu şuanda biz geri veremiyoruz çünkü arıtılmıyor. Çöpe içine tekrar boşaltıyorduk. Şimdi arıtma tesisi yapılıyor ve orada da artık çıkan su dereye rahatlıkla verilebilecek” diye konuştu.
 
“İKİLİ TOPLAMA DEDİĞİMİZ SİSTEMİ KURACAĞIZ”
Ülgür Gökhan, katı atık toplama konusunda belli bölgelere konteynerlerin koyulması ile ilgili gelen sorunun cevaplanmasını Çanakkale SUEZ RR A.Ş. Genel Müdürü Metin Suadiyeli’ye bıraktı. Suadiyeli, konu ile ilgili olarak, “İkili toplama dediğimiz sistemi kuracağız. Bu evsel atıkların ve ambalaj atıklarının ayrı bir şekilde toplanma sistemi. Bunu kurmak 2 senemizi alacak. Şuan Çanakkale’deki bazı mahallelerde ambalaj atıklarının koyulacağı kumbaralar var. Bunları tabi ki geliştireceğiz. Yeni kumbaralar getireceğiz. Halk, şuanda Avrupa’da da yapıldığı gibi evinde geri dönüşüm atıklarla diğer atıkları ayıracak. Bu ikili toplama sistemini iki sene sürecinde kuracağız. Esenler ve Barbaros Mahallesi’nde şuan bu kumbaralar var. Bunun için eğitim programımız var, o çok önemli. ALTAŞ’ın bu konu da çok tecrübesi var. En başta ilkokullardan, ortaokullardan, liselerden anlatarak başlıyoruz. Daha sonra bir eğitim merkezi kuracağız. Ayrıca basın sayesinde halka bilgilendirme yapacağız ki halkın alışmaları lazım. Artık bir karton varsa bu evsel atığa gitmeyecek, bu ayrı yere konulacak ve bunu geliştireceğiz. Halk, evde televizyon, koltuğu var kapının önüne koyuyor çünkü insanlar ne yapacağını bilmiyor. Bunun için getirme merkezi kuruyoruz. Çanakkale Belediyesi’nin de şuanda hazırlanıyor. Buradan biz onları geri dönüşüm merkezlerine göndereceğiz” diyerek bilgi verdi.
 
5 LİTRE YANIK YAĞA, 1 LİTRE TEMİZ YAĞ HEDİYE
Ayrıca Ülgür Gökhan, atık yağ toplanması hakkında bilgi verdi. Gökhan, “Atık yağlarımızı muhtarlıklara, belediyenin Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne, toplum merkezlerine götürebilirler. Götürdüklerinde hediye de veriyoruz. 5 litre yanık yağa, 1 litre temiz yağ veriyoruz. Çanakkale halkına duyurmak isteriz” dedi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN