Son zamanlarda oldukça artan ve ülke genelinde gitgide büyüyen bir sorun haline gelen trafik kazaları üzerine yeni kanun kuralları yürürlüğe girdi. Geçtiğimiz yıl İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından ‘Öncelik Hayatın Öncelik Yayanın’ sloganı altında başlatılan kampanya sonrasında trafikte yapılan denetimlerde çıkan sonuçlar neticesinde trafik kurallarında yaya öncelikli değişikliklere sebep oldu. 2018 yılının Ekim ayındaki düzenlemeye göre araç sürücüleri, yaya ve okul geçitlerinden geçerken yavaşlayacak ve geçmekte olan yayalara öncelik tanıyacak. Aksi takdirde 488 TL ceza ödemek durumunda kalacak. Fakat ne yayalar ne de araç sürücüleri bu kurallar çerçevesinde ilerlemiyor.
 
Ülkenin en batısında yer alan ve turizm kenti olan Çanakkale’de kuralların tam tersi durumlar görüldü. Trafik ışıkları, yaya ve okul geçitlerini dikkate almayan araç sürücüleri kendi canları dâhil başkalarının hayatlarını da tehlikeye atıyor. Yayalar trafik ışıklarını dikkate almıyor, şerit dışı hareket ediyor, araç sürücüleri ise yayalara öncelik tanımıyor. Ölüm, ağır yara veya ufak sıyrıklarla sonuçlanan bu trafik kazaları, vatandaş ihlalleri sonucunda da oluşuyor. Ülke genelinde olan durum Çanakkale’de de eskisinden farksız şekilde devam ediyor. Yayaların ve araç sürücülerinin karşılıklı olarak yaptığı hatalar trafiği tehlikeye sokuyor.
 
Diğer yandan trafik ekipleri zaman zaman kent merkezinin belirli noktalarında yaya ve araçlara yönelik eğitim çalışmalarını sürdürüyor. İlerleyen günlerde eğitim ve uyarıların tamamlanmasıyla artık hem yaya hem de araç sürücülerine ceza yazılacağı öğrenildi.
 
Muammer KÜÇÜKKÖSEOĞLU