Çanakkale Ticaret Borsası Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fatih Kahrıman ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, TMO Bandırma Şube Müdür Yrd. Dursun Esen ve Alım Muhafaza Şefi Ayşe Aysel Güç, TMO Gelibolu Ajans Amiri Fazlı Avcı, Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Ahmet Güler, TKDK İl koordinatörü Hasan İskender, Halkbankası Çanakkale Şube Müdürü Vahdettin Madyan, Ziraat Bankası Çanakkale Şube Müdürü Mehmet Çimen, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Ticaret Borsası Meclis Üyeleri ve Ticaret Borsası hububat sektöründe yer alan kurul üyeleri katıldı.
Açılış konuşmasını Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen yaptı. Üzen, “Borsamızın sektör ile ilgili takip ettiği önemli bir proje olan Lisanslı Depoculuk projesi ile önce üreticiler olmak üzere sanayiciler, ihracatçılar, imalatçılar hepsi bir kategoride ürününü hem değerlendirip hem de piyasada daha fazla kullanılabileceği bir noktaya gelecek. Alan ve satan risk ortamında olmadan gerçek kazancını görecektir. Meclisimizin almış olduğu karar gereğince Lisanslı Depoculuk Şirketine Çanakkale Ticaret Borsası olarak bizlerde ortak olduk” bilgisini verdi.
 
“REFAH DÜZEYİNİ BU KOLTUKTA OTURARAK DEĞİL, BİR ŞEYLER YAPARAK YÜKSELTEBİLİRİZ”
Borsa Meclis Başkanı Abdullah Deniz ise, “Geçtiğimiz günlerde Borsamıza Tarım ve Orman Bakanımız geldi. Sayın bakanımıza kenevirin Çanakkale’de yetiştirilmesi ile ilgili taleplerimizi ilettik. Sayın Bakanımız kenevir ile ilgili tüccarın olmadığını belirti. Malın ekilmesi halinde tüccarının da olacağını belirttik. Bizler, üretim yapan insanımızın refah düzeyini yükseltmeye çalışıyoruz. Refah düzeyini de ancak bu koltukta oturarak değil, bir şeyler yaparak yükseltebiliriz” şeklinde konuştu.
 
“VERİMLERİMİZ ÜRETİCİLERİMİZİN BEKLENTİLERİ DOĞRULTUSUNDA DEVAM ETMEKTEDİR”
Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya sözü olarak hububat üretimi hakkında görüşlerde bulundu. Kaya, konuşmasında, ”Tarımda bir yıl emeğin, sabrın, umudun, bereketin ve bolluğun simgesi olan hasadın başladığı günlerdeyiz. Arpayla başlayan buğdayla devam etmekte olan hasat sezonu bölgemizde başlamış bulunmaktadır. Verimlerimizde üreticilerimizin beklentileri doğrultusunda devam etmektedir. Verim olarak da şu anda üreticilerimizin yüzleri gülüyor. Üreticilerimiz ekim ve kasım aylarında dikimden itibaren ciddi şekilde uğraşarak, çok emek sarf ederek, hasat ettikleri ürünlerini paraya çevirebilmek için son aşamaya geldikleri şu günlerde, fabrikacısından, tüccarına, TMO’sundan Tarım Kredi Kooperatiflerine kadar, elini üreticinin bin bir zorlukla yetiştirdiği ürünleri, üreticilerin zor günlerden geçtiği şu günlerde daha iyi paralara üreticiden almak için, ellerini taşın altına sokmaları gerekmektedir. Üreticilerimize üretim hammaddelerini satarken kazananlar, alırken de kazanmak arzusundan vazgeçip, verdikleri fiyatları bir kez daha gözden geçirip, üreticinin lehine rekabetçi fiyatlar oluşturmaları, üreticilerimizin bu tarzda çiftçi kurumlarından şu günlerdeki en büyük beklentisidir” dedi.
 
“BU KURUMLARIN ÜRETİCİNİN YANINDA TARAF OLMALARI GEREK”
“Yeni hububat üretim sezonunda Türkiye’nin en büyük çiftçi ailesiyim diyen Tarım Krediler ve genel müdürlük binasında, TMO çiftçinin kara gün kara gün dostudur diyen kurumların, bunu sözde değil özde de yapması gerekmektedir” diyen Kaya, “Bu kurumların hasat başlamadan sahaya inip, üreticinin yanında taraf olmaları gerekmektedir. Üretici kazanırsa, tüccar, esnaf, un fabrikası ve yem fabrikası da kazanacaktır. Bu sebepten de üreticinin ürününü daha iyi fiyatlara almaları gerektiğini düşünmekteyiz, beklemekteyiz ve talep etmekteyiz. Yeni hasat döneminin üreticilerimize, tüccarımıza, esnaflarımıza ve fabrikalara hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
 
 
“ZİNCİRDE HİÇBİR ZAYIF NOKTA OLMAMASI LAZIM”
Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ sektör toplantısına katılım sağlayanlara teşekkürlerini sunarak, “Çiftçilerimiz üretim yapıyor. Üretim yapılan ürünün de en kaliteli olmasını arzu ediyor. Nicelikten çok niteliğe önem vermemiz gerekiyor. Yani kaliteli bir ürün elde etmemiz lazım. Kaliteli ürünü elde edebilmemiz için de işin başından sonuna kadar girdilerin, süreçlerin hepsinin kaliteli olması lazım. Zincirde hiçbir zayıf nokta olmaması lazım. Yani biz tohumun kaliteli olmasını sağlamamız lazım. Arkasından tarla işlemesine, gübrelemesi, toprak analizi, aklınıza gelen süreçlerdeki bütün işlemleri kaliteli yapmamız lazım ki sonuçta kaliteli ürünü elde edelim. Bunun bir ayağı zayıf olursa maalesef kaliteden ödün vermiş oluruz. Bizler sadece buğday değil, hububat değil, üretimi yapılan bütün sebze, meyve, tarla ürünlerinin tamamında İl Müdürlüklerimiz, ilçe müdürlüklerimiz ziraat odalarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız ile birlikte ciddi işlere imza atmaktayız.  Biz Çanakkale ili olarak, 1 milyon 114 bin dekarlık alanda hububat ekiyoruz. Bunun 750 bin dekarı buğday. Bu sene buğday oranlarında biraz düşüş var. 20 bin civarında bir düşüş. Bu 20 bin dönüm tarlanın boş bırakıldığı anlamına gelmiyor. Yerine yem ve diğer ikame ürünler ayçiçeği veya başka yem bitkisi ekildi. Bu çiftçimizin takdiri. Bu oran bazen yükselir, bazen düşer. Bunu sabit tutmamız mümkün değil” diye konuştu.

“EL BİRLİĞİ İLE BİRLİKTE MÜCADELELERİ GERÇEKLEŞTİRMELİYİZ”
İl Müdürü Erdem Karadağ, “Sahada arkadaşlarımız gece gündüz demeden çalışıyorlar. Bu sene hem ekip sayımızı arttırdık, 18 ekibimiz vardı bu sene 20 ekibe çıkardık. Geçen sene 80 personelimiz sahadaydı bu sene 92 personelimiz sahada süne mücadelesi, domates güvesiyle ilgili, Akdeniz meyve sineği ile ilgili veya sirke sineğiyle ilgili bir sürü işlemlerin takibini yapıp, raporlarını hazırlamakla mükellefler. Zaten bu yaptıkları işlemler ve elde ettiğimiz bilgiler doğrultusunda biz ilaçlama, ona benzer ne gerekiyorsa çiftçimizin yapması gereken her şeyi SMS ile kendilerine bildiriyoruz. Yine geçen sene yaptığımız surveyler sonucunda 513 bin dekarlık alanlık buğday alanında süne mücadelesi için ilaçlama ilanı verdik. Bu sene geçen yıla göre biraz daha az. 457 bin dekarlık alanda ilaçlama ilanı verdik. Yine bu yaptığımız survey çalışmalarında 230 köyümüzde 2500’e yakın çiftçimize birebir süne mücadelesi eğitimleri verdik. Bu çalışmalar sadece bizimle olacak iş değil, bir tek ziraat odasının işi değil, el birliği ile birlikte mücadeleleri gerçekleştirmeliyiz. Burada el birliği olmadan bu mücadelelerin sonucunda başarılı olamayız. Biz zaten her mücadeleyi toplu mücadele olarak görüyoruz. Yani çitçimiz bir ayağında, İl Müdürlüğümüz, Ziraat Odamız, Borsamız bir ayağından tutması gerekiyor. Ancak böyle olursa başarılı sonuca ulaşabiliriz. İnşallah bu yıl geçen yıldan daha iyi, daha kaliteli verim alacağımızı ürün alacağımızı tahmin ediyorum. Alanımız biraz az olsa dahi geçen sene kadar verim alacağımızı tahmin ediyorum. Kalitede de daha iyi olacağımızı düşünüyorum” diyerek herkese hayırlı ve bereketli bir sezon diledi.


Dilvin ALTIKARDEŞ