Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde uygulanan Sıfır Atık Projesine dikkatleri çekmek için bakanlık, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin katılımına açık ‘Sıfırdan Başlıyoruz’ sloganı ile çeşitli kategorilerde yarışma düzenledi. Bu yarışmaya katılan Çanakkale Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM)öğrencilerinden Şükran İrem Çelik (11) kendi yaş kategorisinde Türkiye ikincisi oldu.
 
Sıfır Atık konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yeni fikir ve projelere destek vermek için Sıfır Atık Yarışması düzenledi. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin farklı kategorilerde yarıştığı yarışmanın kazananları ise geçtiğimiz günlerde belli oldu.  Ortaokul 5. ve 6. sınıf resim kategorisinde yarışmaya katılan Çanakkale’nin Yenice ilçesinde oturan Şükran İrem Çelik, Türkiye ikincisi oldu. Katıldığı resim ile çevreye verilen zararın aynı zamanda hayvanları, denizleri nasıl etkilediğini anlatmak ve bu konuda farkındalık oluşturmak istediğini söyleyen 11 yaşındaki Şükran İrem Çelik, yarışmayı kazanmaktan ötürü çok mutlu olduğunu belirtti.
 
“ÖĞRENCİM ÇOK DUYARLI”
Çanakkale Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) Görsel Sanatlar Öğretmeni ve İrem’in aynı zamanda Danışman Öğretmeni olan Gülfidan Gümüşoğlu Şentürk, katıldıkları yarışma hakkında süreci değerlendirdi. Şentürk, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen Sıfır Atık Proje yarışmasına katıldık. Türkiye’nin her yerinden katılım oldu. Bu yarışmayı televizyonda gördüm. Bakanlığımızın düzenlediği çok önemli bir yarışma. Biz de öncesinde araştırma yapıyorduk çevre kirliliği ile ilgili, öğrencim çok duyarlı. Denizlerimizle hayvanlarımız çevre kirliliğinden ölüyor. Öğrencim İrem de bu konuda duyarlı davranarak, çok fazla araştırma yaptı. Denizaltını inceledik, dünyadaki çöplere neler olduğu ile ilgili araştırmalar yaptık. Hatta dünyayı geçtik uzaydaki çöplere neler oluyor, onları bile araştırdı İrem. Bu yarışmanın yanı sıra Şükran İrem Çelik öğrencimiz, 11. Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması’na da katılmaya hak kazandı” ifadelerini kullandı.
 
“HEM RESİM HEM DE HEYKEL ALANINDA ÇOK YETENEKLİ”
Şentürk, “Katıldığı resim kategorisinde ayrıştırmayı ve geri dönüşümü anlatmak istedi. Hangi maddeler en çok nerede atılmış ve bunlar nasıl ayrıştırılıyor bunları araştırdı. Daha sonra çizdiği resimle yarışmaya katıldık. Böylece kendi kategorisinde ikinci olmuş oldu”  diyerek öğrencisinin çok zeki olduğunu söyledi. “Bir dahaki sene üç boyutlu yani heykel alanında katılmak istiyoruz. İrem hem resim hem de heykel alanında çok yetenekli” diyen Şentürk, bu fırsatı sunan BİSEM Okul Müdürü Erdem Şenol’a teşekkürlerini iletti. Şentürk, “Müdürümüz Erdem Bey, öğrencimi sürekli resim alanında teşvik etti ve yarışmaya katılabilmesi için elindeki tüm imkânları kullandı. Kendisine öğrencim adına teşekkür ediyorum” dedi.
 
“ÖĞRETMENİMİZ İREM’İ 3.SINIFTAYKEN KEŞFETTİ”
İrem’in annesi Ayşen Çelik ise kızının bu başarısından duyduğu mutluluğu dile getirdi. Çelik, İrem’in 3 yaşından beri resim çizdiğini belirterek, “Biz öğretmek amacıyla malzemeleri aldık. Daha sonra çizimleri kolayca yapabildiğini fark ettik. Ben de biraz resim çizdiğim için ona birkaç teknik göstermeye başladım. Sonra o kendi devam etti. Biz de onu her zaman destekledik. Öğretmenimiz İrem’i 3.sınıftayken keşfetti ve BİLSEM’in sınavlarına girmesi için teşvik etti. En çok hayvan resimleri çizmeyi çok seviyor. Ayrıntılara çok dikkat eder” dedi.
 
“DÜNYA ÇÖP OLMAYA GİDİYOR”
Mahmudiye İlköğretim Ortaokulu’nda okuyan ve BİLSEM’de öğreniminin ikinci senesini dolduran 11 yaşındaki Şükran İrem Çelik, katıldığı yarışma hakkında düşüncelerini söyledi. Çelik, “Yeni neslin doğaya verdiği zararı azaltmak için, neslini korumak için çizdim. Hayvanlara verdiğimiz zararı gösterdim. Mesela, balinalar ölümüne sebep oluyor, kıyıya vuruyor. Sahiller de çok pis. Bunu belirtmek için böyle bir resim yaptım” dedi.
Küçük ressam İrem, bu fikrin belgesel izlerken aklına geldiğini söyledi. Şükran İrem Çelik, belgeselde balinaların kıyıya vurduklarını izlediğini ve çok üzüldüğünü belirtti.  İleri de hem ressam hem de savcı olmak istediğini söyleyen Çelik, bundan sonraki yarışmalara katılmaya devam edeceğini ifade etti.
“İkinci olduğumu öğrencince çok şaşırdım, inanamadım” diyen İrem Çelik, son olarak ise insanlara şu mesajı verdi: “Dünya çöp olmaya gidiyor. Dünyayı hep beraber dönüştürelim.”
İleri bir tarihte Ankara’da düzenlenecek olan ödül törenine katılacaklarını belirten Öğretmeni Şentürk, törenin ardından yarışmada derece alan İrem’in resmini herkesle paylaşmanın gururunu yaşayacaklarını söyledi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN