Lapsekili kiraz üreticileri, son zamanlarda Regina Kirazı’na yatırım yapmaya başladı. Yaygınlaşmaya başlayan bu kiraz türünün, diğer ülkelere ihraç edilmesinin en önde gelen nedenleri arasında kendine has aroması. Bu kiraz türünün son zamanlarda çiftçiler tarafından çok tercih edildiğini söyleyen Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Latif Candan, “Regina Kirazı, bölgemizde yeni yeni gelişmeye başladı. Bu kiraz cinsi bölgemizde ekimi gittikçe artan ve özellikle pazardaki dayanıklılığı artan uzun raf ömrü özelliği, iriliği, rengi, aroması, lezzeti ve tadıyla beraber aranan bir numaralı ürünlerden biri olma aşamasına geldi” dedi.
 
“DONA KARŞI ÇOK DAYANIKLI”
Candan, “Bölgemizde tek yetişen kiraz türü Regina değil ama Regina kirazının mevsim şartlarına dayanıklılığı ve özellikle hem yerli pazarda en önemlisi de ihracatta aranan ürün olma yolunda her geçen gün ilerliyor. Regina kirazının bir başka özelliği ise geç çiçeklenme ve geç çiçeklenme olduğu için de dona karşı çok dayanıklı olması ve her yıl düzenli olarak çok yapıcı olması. Regina kirazının en büyük özelliklerinden biri ise olma döneminde ağaçta yaklaşık bir aya yakın bir süre üreticimiz hasat yapabiliyor. İlçemizde 8 bin 400 dekar alanda kiraz üretimi yapılmakta kiraz üretimimizin yaklaşık % 10 ‘u yani 500 dekar ile 800 dekar civarında Regina kirazımız var” ifadelerini kullandı.
 
“BİR DEKARA YAKLAŞIK 40 AĞAÇ DİKİLEBİLİYOR”
“Ülkemize Almanya'dan gelen bu cins meyvelerinin, iriliği, rengi, aroması, uzun raf ömrü özelliği ile hem iç piyasada hem de ihracatta aranan bir kiraz olma yolunda her geçen yıl ilerliyor” diyen Candan, şunları söyledi: “Kurumumuz olarak sürekli meyve üreticilerimizin yanındayız ve bahçeleri geziyoruz. Bölgemizde  yaklaşık 200 bin kadar çeşitli cins kirazımız var. Bunun yanında 30 kadar ağaçta Regina kirazımız var. Üreticilerimizden edindiğimiz bilgiye göre yetişmiş 10-15 yaşındaki ağaçların olduğu bir dönüm yerden üç tok kiraz ürünü aldıklarını bize anlatıyorlar. Bu da diğer kiralara göre verimi çok yüksek olduğu meydana çıkıyor. Bir dekara yaklaşık 40 ağaç dikilebildiğini söylüyor üreticilerimiz. Gelecekte Regina kirazının dikiminin aratacağını bekliyoruz ilçemizde.”
 
Dilvin ALTIKARDEŞ