Belediye Meclisi Haziran ayı toplantısında, Çanakkale’nin yaşamak için en ideal kent unvanı alması, World Happiness Report’un verilerine göre de en mutlu şehir tanımlandırması yapılmasına ilişkin değerlendirmeler damgasını vurdu. Başkan Gökhan toplantıdaki konuşmasında; “İnşallah bu mutluluğumuz devam eder. Daha da mutlu olmak için çaba gösteririz. Daha da yaşanılabilir kent yapmak için elimizden geleni ardımıza koymayız. Hepimiz bu sıfatlarımızı korumak için gayret etmek zorundayız. Çünkü bu sıfatlar kolay elde edilmiyor” dedi.
 
Çanakkale Belediyesi Haziran Ayı Meclis Toplantısı’nda gündem maddelerine geçilmeden önce, geçtiğimiz ay yaşanan kent gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Gökhan geçtiğimiz ay Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne (ÇOMÜ) yeni rektör ataması yapıldığını hatırlattı. Prof. Dr. Sedat Murat’ı ziyarete gidip hayırlı olsun dileklerini aktardığını anlatan Gökhan, “Üniversitemizin iyi bir dönem geçireceğini umut ediyoruz. Başarılı, tecrübeli bir profesör. İnşallah bu kente ve üniversiteye yakışır tarzda yöneteceğini ümit ediyoruz” dedi. Gökhan ayrıca Osnabrück ziyaretlerine yönelik de görüş bildirip, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladıklarını anımsattı. 2’ncisi yapılan Tohum Takas Şenliği’nin de oldukça verimli geçtiğini aktardı.
 
“BU SIFATLAR KOLAY ELDE EDİLMİYOR”
Başkan Gökhan toplantıda, Forbes dergisi tarafından Çanakkale’nin yaşamak için en ideal kent unvanı aldığını, World Happiness Report’un verilerine göre de en mutlu şehir tanımlandırması yapıldığını hatırlatarak buna ilişkin “Bundan hepimiz mutluluk duymalıyız. Hakikaten de öyle çünkü bu bir abartma değil. Hepinizin akrabaları gelip buraya yerleşmek istemiştir. ‘Buradan dairemi alsak’ derler. Bu güzel bir şey. Gelsinler tabi inşaatlarımız, dairelerimiz satılsın. Gelsinler ama mevcut binalara otursunlar. Yeni imar planları istemesinler. Aynı zamanda en mutlu 9 şehir arasına da girdik. Yaşayan insanların mutluluk oranı yüzde 50 üzerinden olan 9 şehirden bir tanesi de Çanakkale. Bunlar bizi mutlu eden konular. Burada insanların yaşam tarzları, özgürlükleri, ayrıştırma olmaması, insanların barış içerisinde yaşama gayreti dolayısıyla buraya ‘mutlu kent’ unvanı almaya hak kazandırıyor. İnşallah bu mutluluğumuz devam eder. Daha da mutlu olmak için çaba gösteririz. Daha da yaşanılabilir kent yapmak için elimizden geleni ardımıza koymayız. Hepimiz bu sıfatlarımızı korumak için gayret etmek zorundayız. Çünkü bu sıfatlar kolay elde edilmiyor. Mühim olan bunları muhafaza etmek, bunları bozmamak, bozdurmamak. Hedefimiz de bu olmalı diye düşünüyorum. Yani ‘Oh ne güzel ideal kent olduk, mutlu kent olduk yatalım uyuyalım’ yok. Tam tersine daha ileri gitmek için mücadele etmek durumundayız” şeklinde konuştu.
 
“TÜRKİYE’YE YAPILMIŞ BİR TAVIR OLARAK ALGILIYORUM”
Başkan Gökhan ayrıca Türkiye A Milli futbol takımının maç için gittiği İzlanda’da havaalanında yaşanan duruma ilişkin ise “İzlanda’ya teessüflerimizi bildiriyoruz. Demek ki dünyada insanlık bir yerlere gidiyor. Hiç ummadığımız bir ülkede başımıza geliyor. Avrupa’da da aşırı sağ yükselmesinin göstergeleridir bunlar. Avrupa ideolojik bir değişime uğruyor. Bunu izlememiz lazım. Sadece milli takımın değil bizlerin de başına geliyor. Biz Almanya’ya giderken arkadaşlarımıza ‘nereden, nereye, niçin’ gibi sorular sorarak yokuş yaptılar. Maalesef böyle şeylerle karşılaşıyoruz. Ben bunu özellikle kınamak istiyorum. Yapılan bu davranışı milli takımdan öte Türkiye’ye yapılmış bir tavır olarak algılıyorum. İzlanda’da bu yapılıyorsa demek ki Avrupa’da bize neler yapılmak noktasında olunacak onu kestiremiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“16 YILDA 26 KATRİLYONLUK YATIRIM GETİRİLMİŞTİR”
Başkan Gökhan daha sonra toplantıda grup başkanvekillerine değerlendirmelerini yapmak için söz verdi. İlk söz alan Belediye Meclisi Ak Parti Grup Başkanvekili Esra Yüksel, “Forbes dergisi her yıl yaptığı ‘ideal kentler araştırmasında’ bu yıl için sonuçlarını açıkladı ve ilimiz Çanakkale’yi yaşanabilir en ideal kent sıralamasında birinci sıraya koydu. Bu araştırmayı yönlendiren kriterlere baktığımızda; ulaşım, eğitim, sağlık, güvenlik, çevre, tarım, turizm altyapı ve üst yapı yatırımları olduğunu görüyoruz. Şehrimiz son 16 yılda ilimize, özellikle AK Parti hükümeti döneminde bakanlıklarımız tarafından 26 katrilyonluk yatırım getirilmiştir. Yapılan yatırımlar şehrimizi kalkındırmış, yüksek standartta sunulan hizmetler şehrimizi çekici hale getirmiş, halkımızı bir kentte olması gereken tüm hizmetlerle buluşturmuştur” diyerek son 16 yılda yapılan yatırımları özet halinde anlattı. Yüksel; “Hizmetlerin şehre yansımasıyla şehrimiz yaşanılacak en ideal kent olmuştur. Ben bu unvanı 16 yıldır bu şehre yatırım yapan Ak Parti iktidarının hizmetlerinin taçlandırması olarak kabul ediyorum. Bunu sağlayan vekillerim Bülent Turan ve Jülide İskenderoğlu’na teşekkür ediyorum. Bu hizmet anlayışının önümüzdeki dönemde de devam edeceğiz müjdesini halkımıza ve meclisimize vermek istiyorum. Bunun ispatı da vekilimiz Bülent Turan’ın 31 Mart seçimleri sonrası ilimiz genelinde seçilip mazbatasını almış hangi siyasi patiye üye olursa olsun tüm belediye başkanlarını arayarak tebrik ettikten sonra; ‘vekiliniz olarak telefon numaramı size iletiyorum. Bundan sonra her zaman talep ettiğinizde, destek istediğinizde yanınızdayım’ mesajını vermesidir. Oy hesabı yapmadan ayrıştırmadan, ötekileştirmeden sadece bu şehir ve halkına hizmeti düşünen vekillerimizin bu siyasetini de çok olumlu karşılıyorum. Bu siyasetin tüm ülkeye yayılmasını temenni ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
 
“BANA DA BİR TEŞEKKÜR ETMENİZİ BEKLERDİM”
Bunun üzerine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Tebrik ediyorum, çok güzel hazırlanmışsınız. Ama ben şunu beklerdim.16 yıldır yapıyorsunuz evet, ben de 16 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum. Bu kentte eğer yaşanabilir bir kent noktasında isek muhtemelen benimde az da olsa, minicikte olsan bir damla olsa benimde katkım vardır diye düşünüyorum. Bana da bir teşekkür etmenizi beklerdim. Yapmadınız, sağlık olsun önemli değil, takdir sizin. Ama bu kentin yaşanılabilir bir kent olma noktasında herhalde benim ve CHP’de geçmiş meclisteki arkadaşlarımızın ve belediye çalışanlarının, emekçilerinin çok ciddi katkıları olduğunu ben kendim biliyorum. Ama bunu takdir etmemek sizin hakkınız,  konuda beni yüceltecek haliniz yok. Bana değil ama en azından belediye çalışanlarına bir teşekkür etmeliydiniz. Tebrik ediyorum, Allah razı olsun çok güzel şeyler yapmışsınız. Yapmak zorundasınız, böbürlenmenizin bir şeyi yok. Elbette ki bizler vergi veriyorsak devlet bunları yapmak zorunda. Ancak ben belediye çalışanlarımıza, geçmiş dönem belediye meclisi üyelerimize siyasi parti üyeleri dahil olmak üzere hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Çünkü bizim getirdiğimiz projelere, konulara iyi kötü katkıda bulunmuşlardır. Tabi ki Çanakkale halkına teşekkür ediyorum. Burada barış içerisinde kenti böyle noktalara taşıdıkları için. Ben de o kısmını tamamlamış olayım” dedi. 
 
“ARADA DA SİZ BİZİ TAKDİR EDİN BAŞKANIM ”
Tekrar söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Esra Yüksel “Sürekli yatırım yaptığımız halde çok fazla anlatma fırsatı bulamadığımız için heyecanıma verin. Tabi ki Çanakkale’nin en yaşanılabilir kent seçilmesinde emeği, katkısı olan herkese çok teşekkür ediyoruz. Özgür, barışçı, demokrat bir şekilde yaşayarak bu şehre katkı veren halka, belediyeyi uzun süredir yöneten sizlere ve ekibinize tabi ki teşekkür ediyoruz. Ama fırsat bulmuşken de bu kadar yatırımı söylemeden olmaz. Arada da siz bizi takdir edin başkanım ” dedi.
 
Gökhan’da “Ben aksini söylemedim. Ben teşekkür ettim, tebrik ettim. Ama bizi de bir damla atsaydınız dedim. Sağlık olsun, kabul ettim” cevabını verdi.
 
“MARKALAŞTIRMA ADINA DAHA DİKKATLİ VE ÖZENLE ÇALIŞMAMIZ GEREK”
Toplantıda AK Partili Belediye Meclis Üyesi Nilgün Gökser de gündem dışı söz alarak kent estetiğine ilşkin çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi ve şu cümleleri kurdu; “Çanakkale her geçen gün daha yaşanabilir, daha ulaşılabilir bir kent olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Bu ilerlemede saygınlığı olan kurum ve kuruluşlar tarafından da teyit edilmektedir. FORBES  dergisi Çanakkale’yi Türkiye’nin en yaşanılabilir ve en mutlu kenti seçti. Bunda devlet yatırımlarının çok büyü payı olduğunu biliyoruz. Çanakkale’mizde, yenilenmeyen okul, hastane, kamu hizmet binası kalmadı. Ana arterlerde yollarımız bitti, Küçükkuyu, Assos, Eceabat, Karabiga gibi tatil beldelerimizde ise çalışmalar son hızla devam ediyor. Yerel yönetimlerimizin de şehrimizin bu yönde gündem olmasında şüphesiz büyük katkısı vardır buna en butik örnek ise Çanakkale’mizde mavi bayraklı plajların sayısıdır. Bugün merkez ve ilçelerimizde mavi bayrak alan plaj sayımız 17’dir. Çanakkale’mizin marka değerini artırmak için yapılan onca iş var fakat bazen iş yoğunluğundan olsa gerek bazı küçük ayrıntıların gözden kaçtığını düşünüyorum ve bu gözden kaçışın maalesef ciddi bir estetik problemini gündeme getirdiğini düşünüyorum. Ben sanat tarihçisi ve turizmci kimliğimle bu estetik kavramını biraz açmak isterim. Estetik yalnız sanatla ilişkilendirilen bir kavram olmaktan çok günümüzde insan yaşamının her alanında varlığına gereksinim duyulan ve sorgulanan bir nitelik haline gelmiştir.
Estetik, insanın yaşamını sürdürdüğü fiziksel çevre içinde oldukça önem taşımaktadır. Birey yaşamını sürdürdüğü fiziksel çevre ve bu çevrede yer alan doğal, yapay, kültürel, tarihi, sosyal ve görsel öğelerle sürekli etkileşim içindedir. Bu etkileşim sürecinde de çevre koşullarını denetlemeyi, çevresini düzenlemeyi, daha yaşanabilir biçime dönüştürebilmeyi amaçlar. Günümüzde bir kentin gelişmişliği ve çağdaşlığı, doğal ve yapay donatılarının göze hoş gelecek biçimde düzenlenmiş olmasıyla, kent estetikliğiyle değerlendirilmektedir. Bireylerin sağlıklı, mutlu, keyifli yaşamaları görsel bakımdan iyi çözümlenmiş işlevsel ve estetik çevrelerin oluşmasına bağlıdır. Bu söylediklerimi temele alarak; şehrimizdeki estetik problemine  bir örnek vermek istiyorum. Türkan Saylan Tesislerinin önüne, kaldırıma konulan bir dondurma tezgahı var. Bu tezgahın bunca övgüye mazhar olan Çanakkale’ye yakışmadığını düşünüyorum. Estetik açıdan çok güzel onlarca dondurma tezgahı var AVM’ler de, caddelerde, sokaklarda örneklerine rastladığımız. Neden onlardan birisi belediyemize ait bu sosyal tesiste bu sıradan yapının yerinde bulunmasın? Öyle bir dondurma tezgahı koyalım ki oraya vatandaşlarımız, şehrimizi ziyarete gelen yerli yabancı turistler bu tezgahın önünde fotoğraf çekilmek istesinler. Bunu yapacak aklın, kapasitenin belediyemizde olduğuna inancım tamdır. Burada altını tekrar çizmek isterim işaret ettiğim konu bir dondurma tezgahından ibaret değildir, işaret ettiğim konu şehrimizi markalaştırma adına daha dikkatli ve özenle çalışmamız gerektiğidir.”
 
‘AKILLI ŞEHİRLERİ İÇİN ORTAKLIK PROJESİ’
Daha sonra gündem maddelerine Çanakkale Belediyesi ve İspanya'nın Tarragona Belediyesi ortaklığında, 'Geleceğin Akıllı Şehirleri İçin Ortaklık Projesi’ teknik inceleme ve tematik alan çalıştayına görevlendirme için oylama yapıldı. 7-12 Temmuz tarihinde Tarragona kentindeki programa CHP’li üyelerden Umut Karagöz, Gülay Güney Sarıkaya, Deniz Erdem, yedek olarak Ercüment Furuncu, AK Partili üyelerden Özlem Karadayı, İYİ Partili Alaattin BuraK Kunt, MHP’li Muharrem Kocabey ve belediye çalışanlarından oluşacak bir ekibin katılması kararlaştırıldı. Toplantı daha sonra gündem maddelerinin görüşülmesiyle devam etti.
 
Ersan KÜÇÜKKURU