Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE koordinasyonunda 49 ülkede uygulanan Mavi Bayrak Programı çerçevesinde 2019’da mavi bayrak dalgalandırmaya hak kazanan plaj, marina ve yatlar belirlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerinden yapılan derlemeye göre, bu yıl Türkiye’de 463 plaj, 22 marina ve 15 yatta mavi bayrak dalgalanacak. Çanakkale’de bulunan 17 plaj, belirlenen 33 kriteri de tamamlayarak mavi bayrak ödülü kazandı. Mavi bayrak bulunan plajların daha temiz ve güvenli olması nedeniyle turistlerin tatil tercihlerinde üst sıralara giren Çanakkale, Bozcaada ve Gökçeada’nın yanı sıra sayısız plajıyla ilgi odağı olmaya devam ediyor. Geçen yıldan farklı olarak 2019 yılında kent merkezinde; Çanakkale Belediyesi Mega Beach Halk Plajı ve Çanakkale Belediyesi Güzelyalı Halk Plajı ‘mavi bayrak’ dalgalandırmaya hak kazandı.
 
Ülkemizde Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) koordinasyonunda yürütülen Mavi Bayrak Programı, uluslararası alanda Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE koordinasyonunda Dünyada 49 ülkede uygulanıyor. Merkezi Danimarka Kopenhag’ta bulunan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı-FEE, 2019 yılında Mavi Bayrak Programı’nı uygulayan diğer tüm ülkelerin ülke sıralamasını bildirirken ödüle hak kazanan plaj ve marina sayılarını bildirdi. Buna göre Türkiye, plaj sayısı ile yine Dünya 3.’sü oldu. İlk sırada İspanya (566), ikinci sırada Yunanistan (515) yer alıyor. Türkiye’nin arkasından 4. sırada Fransa (395) ve ardından 5. sırada İtalya (385) yer alıyor. Mavi Bayraklı plajlar önemli kriterlere sahiptir. Sezon içerisinde 15 gün ara ile deniz suyu analizleri yapılmaktadır. Ayrıca, plajı kullananların güvenliğini öngören cankurtaran bulundurulmakta, su sporları ile yüzme alanı ayrılmakta, acil durum planı, çevre yönetimi ve engellilere modern hareket olanakları sağlanmaktadır. Kriterler güncel gelişmeler doğrultusunda yenilenmekte ve geliştirilmektedir. Bu yılki ana vurgu ise yine ‘sürdürülebilirlik’ oldu.
 
ÇANAKKALE’DE 17 MAVİ BAYRAKLI PLAJ
Çanakkale Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, Mavi Bayrak Başvuruları TÜRÇEV’e yapıldığı ve Çanakkale’de 17 adet Mavi Bayraklı plaj bulunduğu belirtilirken; “Plaja Mavi Bayrak verilebilmesi için yüzme alanından üst üste alınacak 20 numunenin yüzme suyu kalitesi analiz standartları ve şartlarına uyması gerekmektedir. Uygun olması halinde izleme noktasına alınan ve Türk Çevre Eğitim Vakfı tarafından belirlenen 33 kriteri sağlayan plajlara TÜRÇEV tarafından Mavi Bayrak verilmektedir. TÜRÇEV’e yapılan başvuru Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze iletilir. 09/01/2006 Tarih ve 26048 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği kapsamında oluşturulan yüzme suyu komisyonu tarafından plajın yüzme alanı olarak kabul edilebilmesi için yerinde inceleme yapılarak rapor hazırlanır. Plajın fiziksel koşullarının uygun olması halinde, yüzme suyu izleme noktası kapsamına alınır ve yüzme suyu örnekleri Sağlık Müdürlüğü tarafından yüzme dönemi içerisinde alınır. 09/01/2006 Tarih ve 26048 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Yüzme Suyu Kalitesi Yönetmeliği’nin 10. Maddesi kapsamında 09/04/2019 tarihinde düzenlenen Komisyon toplantısında; İlimizde 23 adet Yüzme Suyu İzleme ve 13 adet Mavi Bayraklı Yüzme suyu İzleme noktası olmak üzere 36 farklı noktadan yüzme suyu numunesi alınmasına karar verilmiştir. Numune alımlarına 15.05.2019 tarihinde başlanarak toplam 10 defa numune alınması ve numune alımlarının Eylül ayında sonlandırılması planlanmıştır. Numune alımları tüm ilçelerde aynı anda gerçekleştirilmektedir.  Analiz sonuçları uygun gelmeyen ve analiz sonuçlarına göre profilleri bir alt sınıfa düşen plajların komisyon tarafından tespit edilerek gerekli inceleme ve denetimlerin yapılmaktadır” denildi.
 
2019’DA 2 YENİMAVİ BAYRAK
Çanakkale’de geçen yıla göre 2 yeni plaj daha ‘mavi bayrak’ dalgalandırmaya hak kazandı. Bu 2 plajın da kent merkezinde bulunması dikkat çekti. 2018’de 15 plajın mavi bayraklı unvanını koruduğu Çanakkale’de bunlara ek olarak 2019’da Mega Beach Halk Plajı ve Güzelyalı Halk Plajı ‘mavi bayrak’ dalgalandırmaya hak kazandı. Çanakkale’de bulunan Mavi Bayraklı plajlar şöyle: “Ayvacık Behramkale Köyü, Assos Eden Gardens Hotel, Ayvacık Behramkale Köyü Club Albena, AyvacıkBehramkale Köyü Assos Eden Beach Hotel, Ayvacık Behramkale Köyü Assos Park Hotel, Ayvacık Behramkale Köyü Assos Nazlıhan Hotel, Ayvacık Küçükkuyu Palace Hotel Olive Odore, Ayvacık Küçükkuyu Club Hotel Gültur, Ayvacık Küçükkuyu Küçükkuyu Belediyesi Mıhlı Halk Plajı, Ayvacık Küçükkuyu Ilıca Plajı, Karabiga Belediyesi Halk Plajı, Ezine Geyikli Belediyesi Halk Plajı, Gelibolu Merkez Hamzakoy Plajı, Gökçeada Aydıncık Surf Eğitim Okulu Plajı, Merkez Çanakkale Belediyesi Mega Beach Halk Plajı, Çanakkale Belediyesi Güzelyalı Halk Plajı, Merkez Kepez Belediyesi Halk Plajı, Merkez Çanakkale Belediyesi Barış Plajı.”
 
MAVİ BAYRAK NEDİR?
Mavi bayrak, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde, yüzme amacıyla kullanılacak göl ile deniz suları için gerekli su kalitesini belirleyen mikrobiyolojik parametrelerin, yol gösterici ve uyulması zorunlu hükümler haline getirilmesiyle ortaya çıktı. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) FEE’nin Türkiye’deki tek yetkili temsilcisi olarak, mavi bayrak çalışmalarını 1993 yılından bu yana yürütüyor. Uluslararası prosedürler gereği mavi bayrak ödülü bir yıl veriliyor ve bu kapsamda her yaz denetim yapılıyor.Deniz suyunun temizliğini, çevre yönetimine önem verildiğini, çevre bilincinin oluşturulmasına yönelik etkinliklerin yapıldığını, plaj veya marinayı kullananların ihtiyaçlarına cevap verecek donanım ve güvenliğini garanti eden sistem, bu nedenle bir marka özelliği taşıyor. Mavi bayrak ödülü konusunda plajlar için 33, marinalar için 25 kriter bulunuyor.
 
Muammer KÜÇÜKKÖSEOĞLU