Ayvacık ilc¸esine bagˆlı Babakale ko¨yu¨nde kadınların kurduğu Babakale Gu¨zelles¸tirme Ku¨ltu¨r ve Dayanıs¸ma Dernegˆi’nin muhtara karşı direnişinde kendilerine destek olmak amacıyla Çanakkaleli örgütlü ve örgütsüz kadınlar dernek üyelerini ziyaret etti.
 
Babakale Kadınlarına Destek Çanakkale Kadın Grubu olarak Babakale Gu¨zelles¸tirme Ku¨ltu¨r ve Dayanıs¸ma Dernegˆi üyelerine desteklerini belirtmek üzere Babakale Köyü’ne giden yaklaşık 30 kadın, burada süreçle ilgili Dernek Başkanı Şükran Erkan ile görüştü. Direniş ile ilgili bilgi alan kadınlar, kendilerinin bu sürece destek verdiklerini belirttiler. Ardından grup adına açıklama yapan Ulviye Çalıdağ, “Bizler Çanakkale'den duyarlı kadınlar olarak, sadece köyün güzelleşmesi, gelişmesi ekonomiye katkıda bulunmayı hedefleyerek para kazanıp evin geçimine katkıda bulunan kadınlara destek olmak üzere yanlarına gelmiş bulunmaktayız. Bu derneğin ve dernek üyelerinin söz konusu bu taşınmazı işgal etmedikleri ve geçerli bir sözleşmeye dayanarak kullandıkları her türlü şüpheden uzaktır” diyerek konuşmasına başladı.
 
HAKSIZLIKLARA SESSİZ KALINMAYACAĞINI İFADE ETTİLER
Çalıdağ, “Sivil toplum kuruluşlarının ve özellikle derneklerin toplum yaşamına yön verdiği bir dünyada Çanakkale İli Ayvacık İlçesi Babakale Köyünde kurulmuş bulunan Babakale Gu¨zelles¸tirme Ku¨ltu¨r ve Dayanıs¸ma Dernegˆi 'nin kira ödemek suretiyle faaliyetlerini sürdürdüğü köye ait, ancak her türlü iyileştirilmesi ve kullanılabilir hale getirilmesi dernek tarafından yapılan yapıdan çıkartılmak istenmesi, faaliyetlerini engelleyecek şekilde binanın elektirik ve suyunun kesilmesi hatta yapının bahçesine taş dökmek suretiyle kullanımının tamamen engellenmesi şeklinde gelişen olayların yerel ve internet yayın organlarında duyurulması üzerine, üretimleriyle köylerine ve ailelerine destek olmaya çalışan köy kadınlarına bu mücadelelerinde yalnız olmadıklarını göstermek ve yapılan haksızlıklara sessiz kalınmayacağını ifade etmek üzere bugün Babakale köyüne gelmiş bulunuyoruz” dedi.
 
“ÇANAKKALE KADINLARI OLARAK BU MÜCADELEYİ DESTEKLEYECEĞİZ”
“Ülke olarak daha çok üretmek zorunda olduğumuzun, başta ülke yönetiminde söz sahibi olanlar olmak üzere, her kesimce ifade edildiği bu günlerde üretmek ve ekonomiye güç katmak çabası içerisinde olan derneğin faaliyetlerinin sabote edilmesini anlayabilmek mümkün değildir” diyen Çalıdağ, “Hele ki bu engellemenin, başlıca görevi köyün gelişmesini ve refah seviyesinin artmasını sağlamak olan ve köy halkı tarafından bu amaçla seçilen köy muhtarı Bekir Vargün ve destekçileri tarafından yapılıyor olması ayrı bir şaşkınlık konusudur. Söz konusu dernek üyeleri kendi el emekleriyle üretim yapmakta ve köylerine gelen yerli ve yabancı turistlere bu ürünleri satmak suretiyle ailelerine gelir sağladıkları gibi muhtarlığa ait söz konusu binaya kira ödemek suretiyle de köy bütçesine katkı sağlamaktadırlar. Köy muhtarlığının bu girişimi sonucunda bu gelirden hem köy mahrum olacak hem de köy halkının geliri azalacaktır. Biran için söz konusu binanın tekrar kiraya verileceğini düşünsek bile köye sağlanacak fayda köylülerin kaybından daha büyük olmayacağı gibi köydeki birlik ve beraberlik duygusu da zedelenecektir. Tüm bunlar birlikte değerlendirildiğinde köy muhtarının bu tavrından vazgeçerek dernekle uzlaşmasını beklediğimizi, bunun Asya Kıtasının en batı ucu olan bu güzel köy için çok daha iyi sonuçlar doğuracağını düşünüyor, olumlu sonuç alınıncaya kadar Çanakkale kadınları olarak bu mücadeleyi destekleyeceğimizi ve yaşanan bu olumsuz durum hakkında daha çok kişiyi ve özellikle yetkilileri bilgilendirme ve farkındalık oluşturma çalışmalarına devam edeceğimizi beyan ediyoruz” şeklinde konuşmasını tamamladı.
                                                                                                             
Gizem Tuğçe BAYHAN