Küresel iklim hareketinin 16 yaşındaki öncüsü Greta Thunberg,  düzenlediği eylemler ve okul grevi ile iklim değişikliğine dikkatleri çekmek için başlattığı harekete dünyanın çeşitli ülkelerinden de destek geldi. 24 Mayıs tarihinde tüm dünyada eş zamanlı olarak gençlerin düzenlediği küresel ısınmaya farkındalık eylemine Türkiye’den Ankara, İstanbul, Edirne gibi şehirlerin yanı sıra Çanakkale’den de destek verildi. Çanakkale’de yapılan eylemde lise öğrencileri Greta Thunberg’ın sözü ile herkesi uyardı: “Eviniz yanıyormuş gibi hareket etmenizi istiyorum, çünkü yanıyor.”
 
Dünya çapında iklim hareketinin sembolü haline gelen İsveçli Greta Thunberg, 8 yaşında iklim değişikliği ve küresel ısınma hakkında edindiği bilgiler doğrultusunda, bu sonucun insanların yaptıkları ile ortaya çıktığını fark ederek, uzun süre boyunca bu konuyla ilgili araştırma yaptı. Thunberg, 2018 yılında gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP24) ardından iklim hareketi için okul grevini başlattı. ‘İklim için okul grevi’ sloganıyla başlattığı eylemlerde, çocuklar küresel ısınmaya karşı dikkatlerini çekmeyi plandı. Thunberg, İsveç'teki sıcak hava dalgaları ve orman yangınlarından sonra 9 Eylül'de 2018 İsveç genel seçimlerine kadar okula gitmemeye karar verdi. Talebi ise İsveç hükümetinin Paris Anlaşmasına uygun olarak karbon emisyonlarını azaltmasıydı. Okul saatlerinde her gün Riksdag dışında oturup ‘iklim için okul grevi’ (Skolstrejk för klimatet) işareti ile protesto etti. Genel seçimlerden sonra, yalnızca cuma günleri greve devam ederek dünya çapında dikkat çekmeye devam etti.  Tüm dünyadaki öğrencilerden ve yetişkinlerden destek bulan Thunberg, sesini dünyanın en önemli konferanslarında politikacılara yaptığı konuşmalarla duyurdu.
 
THUNBERG’İN ÇAĞRISINA ÇANAKKALE’DEN DESTEK!
Bu sene 15 Mart’ta dünyanın her yerindeki genç aktivistlere çağrıda bulunan Greta Thunberg’e destek amacıyla 112 ülkede tahmini 1,4 milyon öğrenci grev ve protesto çağrısına katılarak, desteklerini açıkladı. 24 Mayıs bir etkinlik daha planlayan Thunberg’in çağrısına Türkiye’deki öğrenciler de kayıtsız kalmadı. Greta Thunberg, iklim hareketine katılan ülkeler ve şehirleri, fridaysforfuture.org’ da yayınladı. Türkiye’den ise Edirne, Manisa, İstanbul, Ankara, Aydın, Malatya, Samsun, Muğla, İzmir gibi şehirlerin yanında Çanakkale’deki öğrenciler de eş zamanlı olarak gerçekleşen eyleme destek verdi. ‘Gelecek İçin Cuma’ sloganı ile gerçekleştirilen eylem ile öğrenciler küresel ısınmaya dikkat çekmek amacıyla öğle saatlerinde Kordon’da yerini aldı.  ‘Küresek İklim Krizi’, ‘Gezegen B Yok’, ‘İklim Değişiyor Ya Sen?’ yazan pankartlarını açarak farkındalık yaratmaya çalıştılar. Çanakkale’deki farklı liselerde okuyan öğrenciler, küresel ısınmayı durdurmak için acilen harekete geçilmesinin önemine dikkatlerini çektiler. Çevreden gelen vatandaşlar, yaptıkları eylem hakkında öğrencilere sorularını sordular. Öğrenciler, bu eylemlerinin devam edeceklerini ve herkesin kendilerine destek olabileceklerini belirttiler.
 
“BENİM BİR GELECEĞİM YOKSA BEN NEDEN OKULA GİDEYİM?”
Eyleme katılan 17 yaşında Doğa Koleji öğrencisi Tuana Akgül ise yapılan eylemle ilgili olarak ayrıntılara değindi. Akgül, “Bunu ben neden yapmayayım da başkası yapsın diye düşündüm ve arkadaşlarıma söyledim. Onları da harekete geçirmek istedim. Bu önemli bir konu ve devamını da getireceğiz” dedi.
Cuma günü okul saatleri içerisinde düzenlenen ‘ İklim İçin Okul Grevi’ hakkında bilgi veren Akgül, “Okul saatlerinin içerisinde yapılmasının nedeni şu; iklim bu haldeyken, böyle büyük sorunlarımız varken ben okula gidip ne yapayım? Benim bir geleceğim yoksa ben neden okula gideyim? Eylemin amacının okul saatlerinin içinde yapılmasının nedeni bu” dedi.
 
“ÇANAKKALE’DEKİ İNSANLARIN DAHA ÇOK BİLİNÇLENMESİ GEREKİYOR”
Üç arkadaşı ile beraber yaptıkları eylemde katılımın daha yüksek olmasını çok istediklerini söyleyen Tuana Akgül, Çanakkale’nin bu konuda daha bilinçli olmasını beklediğini söyledi. Akgül, “Çanakkale’deki insanların daha çok bilinçlenmesi gerekiyor ki ben daha bilinçli olduklarını düşünürdüm. Kısa bir süre içerisinde bu toplanmayı yaptığımız için de sayımız az olabilir. Bunun bir yaşı yok 11 yaşındaki bir çocuk da buraya gelip oturabilir ve kimse ona bir şey diyemez çünkü kendi dünyasını korumaya çalışıyor. Biz ileriki süreçlerde bunları yapmaya devam ettiğimizde bize katılmalarını çok isteriz” ifadelerinde bulundu.
 
“HALA BİLİNÇSİZ BİR ŞEKİLDE YAPMAYA DEVAM EDİYORLAR”
Akgül, yetişkinlere seslenerek, “Açıkçası bu dünyayı yetişkinler bu hale getirdi. Biz çocuklar hiçbir şey yapmadık. Ne denizi ne dünyayı biz kirlettik. Hepsini kendileri yaptı ve hala bilinçsiz bir şekilde yapmaya devam ediyorlar. Bu eylemi sadece çocukların yapmasına da gerek yok, buraya gelip bir yetişkin de oturabilir. Yetişkinlerin de bilinçlendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.
 
“DAHA DA KÖTÜYE GİDECEĞİ KESİN OLAN BİR DÜNYADA NEDEN PARA KAZANAYIM”
Tuana Akgül, aynı zamanda Atlas Sarrafoğlu’nun Greta Thunberg’in iklim grevi çağrısına cevabını okudu: “Petrolü siz kullandınız. Ormanları siz büyükler kestiniz. Denizleri biz çocuklar kirletmedik. Balinaların karnındaki plastikleri biz denize atmadık. Betondan binaları biz çocuklar dikmedik. 16 yaşındaki İsveçli öğrenci Greta Thunberg diyor ki; ‘Eviniz yanıyormuş gibi hareket etmenizi istiyorum, çünkü yanıyor.’ Evimizi biz çocuklar yakmadık. Ama hepimiz aynı evdeyiz, unutmayın ki siz de bir zamanlar çocuktunuz. Ama şimdi siz büyükler bu yangını söndürmekte geç kalıyorsunuz. Biz çocuklar temiz bir dünya istiyoruz. Çünkü biz de çocuklarımıza bırakabileceğimiz bir dünya istiyoruz. 12 yıl sonra ben 23 yaşında olacağım, siz büyüklere soruyorum; 23 yaşında daha da kötüye gideceği kesin olan bir dünyada neden para kazanayım, neden eğitim alayım? Dünya şimdikinden daha kötü olacaksa neden çocuğum olmasını hayal edeyim? Öncelikli talebimiz Türkiye’nin Paris Antlaşmasına katılması, bunu kabul etmesi, herkesin Paris Antlaşmasına gereğince hareket etmesini istiyoruz. Eğer dünyayı kurtarmak istiyorsak sera gazı salım oranlarını azaltmamız gerekiyor. Dünyadaki talep de benzer. Bu antlaşmaya herkesin katılması ve uyulması gerekiyor.”
 
“SONRAKİ NESLE ÖLÜMCÜL BİR HAYAT DEĞİL, YENİLEŞMİŞ BİR DÜNYA BIRAKALIM”
Eylemde bulunan 18 yaşında Doğa Koleji’nde okuyan Duygu Serdel,  “Hem kendi geleceğimize hem de bizden sonraki neslin geleceğine güzelleştirebilmek için, farkındalık yaratabilmek için burada toplandık hep beraber. İnşallah da bunu gerçekten gerçekleştirebilir, farkına varabilir insanlarımız. Hep beraber aynı dünyada yaşıyoruz ve tek birey gibi görüyorum herkesi. Hem evimiz gibi gördüğümüz yeri temiz tutalım, hem de bizden sonraki nesle ölümcül bir hayat değil de yenileşmiş, herkes için hayırlı olacak bir dünya bırakalım diye farkındalık yaratmaya çalışıyoruz” dedi.
 
12 YIL İÇERİSİNDE KÜRESEL ISINMA GELİYOR!
Küresel ısınmanın sonucundaki etkileri vurgulayan Serdel, “Şuan yaz mevsimi geç gelmeye ve geç gitmeye başladı ve havalar aşırı sıcak ya da aşırı soğuk oluyor. Bu şekilde fark etmeye başladık ekvatorun bize verdiği tepkiyi. Bundan sonraki 12 yıl içerisinde yazın belki de hiç gelmemesi ya da çöllerdeki gibi gündüz sıcak olup akşam kar yağışı görülmeye başlanacak. Denizlerimiz zaten kirlenmeye başladı ve yaşanmaz bir alana dönüşmeye başlayacak, yemek bulamayacağız. 12 yıl içerisinde bunları bekliyoruz. Çünkü 5 yıl içinde çok fazla görmeye başladık, bundan sonrada en kısa sürede göreceğimizi düşünüyoruz. Hem asit yağmurlarının olmaması, denizlerimizin kirlenmemesi, bizim bu hayatta yaşayabilmemiz için farkındalık yaratmamız gerekiyor” şeklinde seslendi.
 
“İNSANLAR SADECE ÜZÜLÜYOR AMA HİÇBİR ŞEY YAPMIYORLAR”
Vahit Tuna Anadolu Lisesi’nde okuyan 18 yaşındaki Pelin Öcal ise, “Bu projede benim de katkım olsun istiyorum çünkü yaptığımız küçücük bir hareketin doğaya verdiği zararın hiç kimse bilincinde değil. Ancak haberlere çıkınca veya insanlar tarafından bu şekilde sergileyince ‘ne oluyor’ diye bakıyorlar. Ama kimse bunun devamını getirmiyor. Ertesi gün yere çöp atmaya, çevreyi kirletmeye devam ediyorlar. Deniz kirliliği şuanda gündemde, geçtiğimiz gün izlediğim bir haberde bir kuşun midesinden sigara izmariti çıkıyor, çöp çıkıyor. Bunları görüyoruz ama bunlar için hiçbir şey yapmayınca görmenin hiçbir anlamı yok. İnsanlar sadece bakıyor, üzülüyor ama hiçbir şey yapmıyorlar. Bizim yaptığımız çok büyük, kapsamlı olmayabilir ama buna karşı duyarlılığımızı gösteriyoruz ve insanların küçük de olsa bir adım atmasını istiyoruz. Şuan herkes bizi izliyorlar ama kimse ‘neden bu insanlar burada kâğıtlarla oturuyorlar’ diye sormuyorlar. Diyorlar ya, ‘ben yere çöp atmışım, bir kişi atsa ne olur’ diyerek bu şekilde insanlar çevreyi kirletiyor. Herkes iyi bir şey yapmıyor da dünya güzelleşmiyor ya da çevre daha iyi hale gelmiyor? İnsanların bu konuda duyarsız kalması beni çok etkiliyor. Ben bu konuda katkı sağlamak istiyorum. Biz yaparız başka kişiler görür ve diğer sefere başkaları da yapar. Çevreyi nasıl kirletiyorlarsa bu şekilde de düzeltebiliriz. Ben buna inanıyorum” diye konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN