Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Çanakkale-Körfez  Bölge Temsil Kurul Başkanı Ahmet Çelik, yaklaşan 9 günlük Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla yerli turistlerin Çanakkale’ye geleceği yönünde beklentileri olduğunu belirtti. Aynı zamanda esnaflara da seslenen Çelik,  “Yerli turistlerin bu bölgedeki konaklamaları ve kalışları ile ilgili bizim en iyi şekilde misafirperverlik göstermemiz gerekiyor” önerisinde bulundu.
 
Ramazan Bayramı’nda tatile gitmek isteyen yerli turistlerin, Akdeniz Bölgesinde bulunan otellerin yurtdışındaki pazardan ötürü dolu olması nedeniyle Kuzey Ege ve Güney Marmara’yı tercih etmesi bekleniyor. TÜRSAB Çanakkale-Körfez  Bölge Temsil Kurul Başkanı Ahmet Çelik, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Çanakkaleli turizmciler olarak öncelikle bayramdan dolayı bir beklenti içerisindeyiz. Şöyle bir istatistik var elimizde, bunu Türkiye’deki diğer turizmci arkadaşlarımızla da tartışıyoruz. Akdeniz bölgesinde, yurtdışı pazarının geri gelmesinden ötürü otellerde bir doluluk mevzubahis. Dolayısıyla iç pazar Güney’de kendisine konaklayacak istediği standartta otel bulamayacak bayram tatilinde. Bu süreçte iç pazarın Kuzey’e hareket etmesini bekliyoruz. Kuzey Ege’ye, Güney Marmara’ya… Biz de bu kavşağın ortasında bulunuyoruz ve dolayısıyla çok ciddi bir potansiyel bekliyoruz” şeklinde konuştu.
 
“BUMERANG MENTALİTESİ OLMASI GEREKİR”
Bu noktada şehrimize gelen yerli turist potansiyelini arttırmak adına, esnafların misafirperver olması gerektiğini söyleyen Çelik, Bu potansiyel ile ilgili özellikle altını çizerek belirtmek istediğim bir konu var. Sokaktaki taksicimizden büfemize, restoranımızdan otelcimize, seyahat acentamızdan kitapçımıza, kafelerimize kadar bütün Çanakkale esnafının bu on günlük bayram tatilinde bölgemize gelecek olan yerli, yabancı turistlerin özellikle yerli turistlerin bu bölgedeki konaklamaları ve kalışları ile ilgili bizim en iyi şekilde misafirperverlik göstermemiz gerekiyor. ‘Bu insanlar bir kere gelmişler, bir daha gelmezler, kazanabildiğimiz kadar para kazanalım’ mantığı ile gidersek burada yanılırız ve bu yaptığımız yanlış olur. Bizim her zaman davranışımız yerliye de yabancıya da bumerang mentalitesi ile olması gerekir. Biz bir hareket yapmalıyız ve bu hareket bize geri dönmeli. Bu da şöyle olur; biz bu insanları, özellikle iç pazarı memnun bırakırsak emin olun ki bu insanların tanıdıkları, akrabaları, çocukları tekrar bu şehre geri gelecekler ve turizmcisinden esnafına kadar herkes para kazanacaktır. Özellikle bayram döneminde bizim çok iyi ağırlama sergilememiz gerekir” dedi.
 
“2019 YILINDA 1 MİLYONU ZORLAYACAĞIZ”
Geçtiğimiz haftalarda Forbes Dergisi’nin Çanakkale’yi ‘Türkiye’de yaşanılabilen en güzel şehir’ ilan etmesi ile bayram öncesinde gözlerin Çanakkale’ye çevrildiğine dikkat çeken Ahmet Çelik, “Forbes dergisinin ‘Türkiye’de yaşanılabilen en güzel şehir’ ilan etmesi bizim için tam bir cila görevi gördü ve bayramdan önce insanların bizim bölgemize gelmesi için iştahını kabarttı. Forbes dergisine burada teşekkür etmemiz lazım aslında. Çok güzel bir reklamımızı yaptı. Tabi aslında bütün bu çevremizde dönüp dolaşan aktivitelerin bir temeli var. Bu temel de aslında 2018 Troya Yılı’nda bizim hem Türkiye’de hem yurtdışında çok ciddi bir tanıtıma Çanakkaleliler olarak imza atmamızdan kaynaklanıyor. Biliyorsunuz geçmişte Çanakkale şehri turizm anlamında böyle bir birlikteliğe, böyle bir bütünlüğe, kamu kurumlarından özel sektöre, tamamının tek yumruk olup da ortak bir projeye imza atmışlığı yok. Ben doğma büyüme Çanakkaleliyim. Kendi sektörümle ilgili şehirde hemen hemen her şeyi takip ettim. Dolayısıyla artık bu bize geri döndü, bundan sonra meyvesini yememiz gerekir. Ama bununla ilgili de sabır göstermemiz gerekir. 2018 bitti, hadi 2019’da para kazanmaya başlayalım mantığıyla yaklaşmamamız gerekir. 2020, 2021 ve 2022’de bu bize geri dönecektir. İstatistiklere baktığımızda, Truva Antik Kentimizin giriş sayısına bile baktığımızda geçmiş yıllara göre hat safhada bir girişin gerçekleştiğini görüyoruz. Ben inanıyorum ki, bölgenin TÜRSAB başkanı olarak, 2019 yılında Truva Antik Kenti’nin girişinde 1 milyonu zorlayacağız bence” diye konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN