Böbrek rahatsızlığı sebebiyle 10 senedir ilaç tedavisi gören Habibe Kaya, diyaliz makinesine bağlanmasına az bir süre kala organ nakli ile yeni böbreğine kavuştu. En büyük korkusunun diyaliz makinesine bağlanmak olduğunu söyleyen Kaya, organ nakli sayesinde hayata geri döndüğünü söyledi. ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleşen nakil sonrası açıklamada bulunan Organ Nakil Merkezi Koordinatörü Doç. Dr. Cabir Alan, “Habibe hanımın şuanda ameliyatının 15’inci günü. Her şey yolunda” açıklamasında bulundu.
 
“HİPERTANSİYON TÜRKİYE’DEKİ EN BÜYÜK BÖBREK HASTALIKLARINDAN BİRİSİDİR”
Bayramiç ilçesinde yaşayan, evli ve iki çocuk sahibi Habibe Kaya’ya 10 yıl kadar önce rahatsızlığı nedeniyle gittiği hastanede böbreklerinde hipertansiyon rahatsızlığı olduğu tespit edildi. Diyaliz makinesine girmeden, ilaç tedavisi ile yaşamına devam eden Kaya, yıllar sonra böbrekleri iflas etti. Diyaliz makinasına bağlanma kararının ardından bekleyişe geçen Habibe Kaya, Bursa’da beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın ailesi tarafından bağışlan organ sayesinde diyaliz makinesine bağlanmadan sağlığına kavuştu. Konuyla ilgili açıklama yapan, ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezi Koordinatörü Doç. Dr. Cabir Alan, “Habibe hanımın şuanda ameliyatının 15’inci günü. Her şey yolunda, günlük idrar çıkarımı 2 litrenin üzerinde. Genel durumu iyi, bir problem yaşamıyoruz. Hipertansiyon günümüz şartlarında Türkiye’deki en büyük böbrek hastalıklarından birisidir. Bu konuya dikkat etmek lazım. En azından yıla bir kere herkesin dâhiliye doktoruna tansiyon ölçtürmesi gerekiyor. İlerdeki problemlerin önlenmesi açısından önemlidir. Habibe Hanım merkezimize 6 ay önce başvurdu. Çok kısa bir zaman diliminde böbrek çıktı kendisine. Normalde diğer merkezlerde bu süre 2-3 yıla kadar uzayabilir. Merkezimizdeki hasta sayısının az olması ve yine Güney Marmara bölgesinde organ bağışının yüksek olması dolayısıyla, bölgemizde organ nakli bekleme süresi 6 ay ile 1 yıl arasında değişmektedir. Kısa bir süre içerisinde hastamızın böbrek nakil işlemini gerçekleştirdik” dedi.
 
“ŞİMDİLİK İYİ GİDİYOR”
Yeni böbreğine kavuşmanın mutluluğunu yaşayan Habibe Kaya ise, “İyim. Arada rahatsızlıklarım oluyor. Şimdilik iyi gidiyor. Hocama teşekkür ediyorum. Bu kadar kısa zamanda böbrek naklinin gerçekleşeceğini düşünmemiştim” ifadelerinde bulundu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN