Halk Bahçesi’nde kurdukları stantlar ile yerel ürünlerin satışının gerçekleştiği Tohum Takas Şenliği, yoğun katılım ile gerçekleşti. Şenliğin açılışına Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Çanakkale Milletvekilleri Muharrem Erkek ve Özgür Ceylan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı İsmet Güneşhan ve İlçe Başkanı Ali Uyanık katıldı.
Şenliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Ülgür Gökhan, “Bu yıl tohum takas şenliğinin ikincisini düzenliyoruz. Tohum sandığını 2017 yılında kurduk ve bizden önce kuran iller, ilçeler vardı. Oralardan da örnek aldık. Özellikle son yıllarda Türkiye’de gündemden hiç düşmeyen iki konu var. Bunlardan bir tanesi çevre konusu diğeri de tarım konusu. Her ikisi de bizim kent yöneticileri olarak ilgi alanımız içerisinde olması gereken konular. Bizim de Çanakkale’de ciddi çevre sorunlarımız var. Çanakkale tarım çeşitliliği olan bir il. Zeytinden tutun, meyvesinden tutun, tarla bitkilerinden tutun birçok konuda ve marka ürünleri olan, Bayramiç Beyazı gibi, Çanakkale domatesi gibi çeşitli marka ürünleri olan bir il. Çok çeşitli yerlerde meyvecilik, sebze üretimi, hatta tahıl üretimi önemli üretim kolları. Ezine peyniri markamız var. Ezine peynirinin marka olma nedeni sadece sütten kaynaklanmıyor. Koyun ve keçi sütünden yapılması gerektiği var. Buda koyun ve keçi neslinin iyileştirilmesi ve sürdürülebilir olması için mücadele edilmesini gerektiriyor” diye konuştu.
 
“ÇOCUKLUĞUMUN TADI GELDİ”
Gökhan, “Türkiye’de tarım ve hayvancılık üretimi giderek azalıyor. Destekleri son derece yetersiz. Yetersiz olduğu için çiftçi üretmekten vazgeçiyor. Çanakkale Belediyesi’nin tohum bankasından geçenlerde kabak yetiştirmişlerdi. Ondan tatlı yaptırdım evde. Yedik. Çocukluğumun tadı geldi. Yerli tohumun geni uzun yıllardır bu topraklarda yetişe yetişe bir yerel tat haline gelmiştir. Hepsini yok ettik. Bütün ülkelerin kalkınmasında tarım yatar. Tarımsal üretim çok önemli. Bizim tarımımızı geliştirmemiz şart ama yerel tohumlarımızı özellikle çok önemli bize özgü genlerin çoğaltılması içi mücadele verilmesi noktasında bu tohum şenlikleri, tohum sandıkları ile ilgili şenliklerde buluşmak çok önemli. Birçok insan bu konuda geliyor burada Çanakkale’de buluşuyoruz, başka yerlerde de buluşuyoruz. Böyle bir ihtiyaç doğdu. İnsanların o bilince vardı. Bizde buna katkı olması açısından böyle bir etkinlik düzenledik. Düzenlemeye devam ediyoruz. Bunu bütün toplum olarak sahiplenmemiz lazım. Çünkü sağlıklı gıdaya ulaşmak çok önemli. Devletin temel görevidir. Onun için tohum sandığı ile başladık. Bu dönem kırsal kalkınma, tarımsal kalkınma noktasında kooperatifleşme ve üretimin geliştirilmesi için belediye olarak çalışmalara başladık. Artık bundan böyle kooperatifleşme kanalıyla kırsala geri dönüş, üretim ve bu noktada başarılı bir süreci tamamlamış olacağız. Bunu yapan belediyelerimiz var. Çok başarılı sürdürüyorlar. Bizde buna benze işlerle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı.
 
“ÜLKE TARIMINI BİTİRME NOKTASINA GETİRDİK”
Çanakkale Milletvekili Özgür Güneş ise, “Burada bulunan herkese bu geleneği canlandırdıkları için teşekkür ediyorum. Bu etkinliği çok anlamlı buluyorum. Bu bizim yüzyıllara dayanan bir geleneğimiz. Bu Çanakkale Belediyesin yakışırdı” diyerek şunları söyledi: “Biz geçtiğimiz Çiftçiler Günü’nü biraz buruk yaşadık çünkü biz ülke tarımını bitirme noktasına getirdik. Bir ülke düşünün ki 17 yılın sonunda her yıl bir Trakya büyüklüğünde alan ekilmiyor, kayıp içerisindeyiz. Ülkemizin gelinen noktasında tarım bu halde. İhracat yerine ithalatla maalesef tarımımızı terbiye ediyoruz.  İthalatla ihtiyaçlarımızı karşılama noktasına geldik. Atatürk,  ‘Türk ekonomisinin temeli ziraattır’ diyerek çok anlamlı bir mesaj verdi. Geleceğimizin orada olduğunu biliyordu” şeklinde konuştu.
 
 “TARIMA DAYALI SANAYİ İLE ÇANAKKALE KALKINMALI”
Son olarak ise Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, şenlik ile ilgili konuşma yaptı. Erkek, “Bir şeyi özellikle vurgulamak istiyorum Çanakkale’nin vizyonu hep diyoruz ya kültür kenti, turizm kenti ve tarıma dayalı sanayi ile Çanakkale kalkınmalı. Bu coğrafyanın havasını, suyunu korumak zorundayız. Bu tip etkinlikler çok önemli. Çanakkale Belediyesi de bu anlamda örnek bir belediye. Belediye başkanımıza bu etkinlikler için çok teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu.  
Konuşmaların ardından Başkan Gökhan beraberinde milletvekilleri ile beraber temsili tohumları, tohum sandığının içine attılar. Daha sonra İzmir Ödemiş’ten ‘metrelik kabak’ getiren bir vatandaş, kabağın içinde bulunan tohumları Başkan Gökhan’a verdi. Kabağın özelliklerini tanıtan vatandaş, Gökhan ile birlikte kabağın içinde bulunan tohumları torbaya doldurdu.
 
Muammer KÜÇÜKKÖSEOĞLU