19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı’nın olduğu hafta olan 15–21 Mayıs Gençlik Haftası’nın kutlamaları Çanakkale’de çelenk koyma töreni ile başladı. Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen törene birçok kişi genç vatandaş da katılım sağladı.
 
Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene Gençlik ve Spor İl Müdürü Aziz Sinan Alp, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, çok sayıda öğrenci ve öğretmen katılım sağladı. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen törende saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmada bulunan Çanakkale Gençlik Merkezleri gönüllüsü Evra Kıran, “Yıl 1919, Mayıs’ın on dokuzu, Bir vapur, mağrur, Karadeniz’in hırçın sularında yol alıyor. Fakat o yalnızca bir vapur değil, bir milletin umudu, ümidi, uyanışı, varoluşu… Bir ulusun en içten dualarının amini. Yeniden uyanışın, baharın müjdecisi.
Yıl 1919, Mayıs’ın on dokuzu, Bir milletin azminin, kararının, fedakarlığının bir kez daha dünyaya ilan edildiği gün. Zafere giden yolun başlangıcı, kurtuluş mücadelesinin ilk adımı. Yıl 1919, Mayıs’ın on dokuzu, tam yüz yıl evveli. Evveli kahramanlık, ahiri mücadele ve inanç olan yurdumun tarihindeki, guru kaynaklarından biri daha. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde milletimizin yeniden ayağa kalkıp, kaderini birkaç güç odağına teslim etmeyeceğini, şartlar ne olursa olsun, bu milletin kimsenin boyunduruğu altına girmeyeceğini, dosta düşmana ilan ettiği gün.
Ve o gün ki, milletin önderi tarafından, milletin gençliğine bayram edilmiş. ‘Gençler, cesaretimizi takviye ve idame eden sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık ve medeniyetin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Yükselen yeni nesil, istikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz’ diyen Atam’a, Türk gençliği adına söz veriyorum” diyerek konuşmasında duygu dolu anlar yaşattı.
 
“BİZ, BU ÜLKENİN UMUDU, YARINLARIYIZ”
“Biz, Türk’e istiklal aşkına veren, Kara Fatmaların, Nene Hatunların, yalnız efelerin; biz ‘Ya istiklal ya ölüm diyen’; Antepli Şahinlerin, Sütçü İmamların, Hasan Tahsinleri, Seyit Onbaşıların; biz, tarihi tarih yapan Barbarosların, Ulubatlı Hasanların, Yavuzların, Atatürklerin soyundanız” diyen Kıran, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Biz, bu ülkenin umudu, yarınlarıyız. Yüzüncü yılda, yüz bin kez sözümüz olsun ki; emanetlerinizi, emanetimiz bilecek ve var gücümüzle çalışacağız. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun.”
 
İsmail ŞEN