Hemşirelerin meslek hakları ve sorunlarına ilişkin açıklamalarda da bulunan ÇASEMDER Hemşirelik- Ebelik Komisyonu kendilerini ifade etmek istediklerini belirttiler.
 ÇASEMDER Hemşirelik- Ebelik Komisyonu adına açıklamada bulunan ÇASEMDER il Başkanı Ulviye Çalıdağ, 12-18 Mayıs Hemşireler Haftasına ilişkin olarak, ”Uluslararası Hemşireler Birliği ICN, 2019 bildirgesinde hemşirelere büyük sorumluluklar yükleyerek şöyle diyor; sağlık hizmetlerinin erişilebilirliğinin geliştirilmesinde, sağlıkta insan merkezli yaklaşımın etkinleştirilmesinde, etkili sağlık politikalarının planlanması ve yürütülmesinde etkili bir ses olabilirler. TC 5634 sayılı kanununa 25 nisan 2007 tarihinde yaptığı değişiklik ile hemşire unvanını lisans düzeyinde eğitim almış bireylere verir ve kadın ibaresini kaldırarak cinsiyet ayrımını sona erdirir. Böylece hemşirelik fakülte ve yüksekokullarına erkek öğrenciler de alınmaya başlanır. Hemşirelik tanımını da şöyle yapar; her ortamda bireyin ailenin ve toplumun sağlıkla ilgili hemşirelik girişimleri ile karşılanabilecek ihtiyaçlarını belirlemek ve hemşirelik tanılama süreci kapsamında belirlenen bakımı planlamak, uygulamak, denetlemek ve değerlendirmek, hekim tarafından acil durumlar dışında verilen yazılı tedavileri uygulamaktır” diyerek açıklamasına başladı.
 
“HERHANGİ BİR BAŞARIDAN BAHSEDERKEN HEMŞİRENİN ADI HİÇ GEÇMEZ”
“Osmanlı İmparatorluğunun son dönemleri ve T.C nin kuruluş yıllarında ise karşımıza Kızılay Hemşiresi olarak Balkan harbinde gönüllü çalışmış olan Safiye Hüsayin Elbi çıkar” diyen Çalıdağ, “Çanakkale Savaşını ise şu sözlerle dile getirmektedir: ‘Çanakkale’de uzun müddet kaldım. Çanakkale’de savaş başladığında Alman Salibiahmer (Alman Kızılhaçı) ile bizim Hilal-i Ahmer Cemiyeti birleşmiş, Reşit Paşa vapurunu hastane gemisi yapmıştık. Ben bu geminin hasta bakıcısı olmuştum.’ Avrupa’da eğitim görmüş, İngilizcesi oldukça iyi olan Safiye Hüseyin, savaş sonrasında meslek gelişimi için bir çok yayını Türkçe’ye kazandırmış ve oldukça fazla ülke ziyareti gerçekleştirmiştir. Kendisi ‘Mesleki Nitelik Kod’larını o zamanlar belirlemiş ve bu özellikleri barındıran bir lider olmuştur. İlk hemşirelik okulu olan ‘Kızılay Hemşirelik Okulu’un kurucuları arasında yer almaktadır. Ayrıca Yeşilay Cemiyetin’in ilk üyesi ve Türk Kadınlar Derneğinin kurucularındandır. 1921den beri her sene verilen Florance Nigthingale Madalyası’nı kazan ilk ve tek Türk kadınıdır. Sağlık alanında yaşanan herhangi bir başarıdan bahsederken hemşirenin adı hiç geçmez. Hemşire Leyla Şimşek Rathke’nin araştırmasında söylendiği gibi; ‘biz insan hayatıyla birebir iç içeyiz. Ama işte karşımızdaki insanlar nedense hiçbir zaman hemşireleri pekiyi gözle görmüyorlar. Hep, her zaman böyle olmuştur. Nedendir bilmiyorum… Başka bir sağlık çalışanına bakış ile hemşireye bakış açısı farklı. Aslında biz daha çok çalışıyor ve daha yoğun oluyoruz.’ Kadın emeğinin görünmezliğinin evle sınırlı olmadığını hemşirelik mesleği ile bir kez daha gördüğümüzü ekliyor” şeklinde konuştu.
 
“SAĞLIK SONUÇLARINDAKİ BAŞARISI HİÇBİR ZAMAN DİLLENDİRİLMEYENDİR”
Çalıdağ, “Hemşirelik eğitim seviyesinin fakülte düzeyine ulaştığı günümüzde hemşire, görünürlüğünü halkın gözünde çok az da olsa arttırmışken hala sağlık ekibi içinde kendi hakları konusunda karar veren olamamakta ve emeğinin karşılığını alamamaktadır. Sağlık ekibinin en kalabalık üyesi olmasına rağmen yönetimde söz hakkı en son olan hatta hiç olmayan, hasta ile en çok beraber olan ekip üyesi olmasına rağmen sağlık sonuçlarındaki başarısı hiçbir zaman dillendirilmeyendir. Yaşanan sorunlarda oran hemşire aleyhine olmasına rağmen görünen o değildir. 2015- 2017 döneminde 431 sağlık çalışanı intihar etmiş bunların 180’i hemşiredir, haber de neredeyse hemşirenin adı geçmez. Yine sağlık alanında yaşanan şiddet mağdurlarının çoğunun hemşireler olduğu tespit edilir ama adı en az geçen onlardır. Tüm meslek üyeleri olarak gücümüzün farkına varmalı ve bu gücü sorunlarımızın çözümünde kullanmalıyız. Bu güç hem mesleğimizin hem de toplumsal gelişmemizin itici gücü olmalıdır. Sürdürülebilir sağlık hedeflerinin geliştirilmesi bizim mesleki hedef ve görevimizdir. Bunu başarmamıza aracılık edecek olan ise mesleki örgütlülüğümüzdür. Tüm meslektaşlarımızın 12 Mayıs hemşireler günü ve haftası kutlu olsun” diyerek sözlerini tamamladı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN