Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ÇABA Çok Amaçlı Erken Çocukluk Eğitimi Merkezi (ÇABAÇAM), bir sene boyunca eğitim verdikleri 4 ve 5 yaş gruplarındaki çocuklarla beraber yılsonu etkinliği düzenledi. Ailelerin katılımıyla gerçekleşen yılsonu etkinliğine Çanakkale Belediye Başkanvekili Kamber Koç da katılım sağladı.
 
Üniversitede yerleşkesinin içerisinde bulunan ÇABAÇAM binasında düzenlenen etkinliğe, eğitim gören çocukların ailelerinin katılmasının ardından program başladı. 4 ve 5 yaşlarındaki minik öğrenciler, ilk önce ‘Çocuk Kalbimde Atatürk’ çocuk şarkısını seslendirerek, ailelerine duygu dolu anlar yaşattılar.
Ardından ÇABAÇAM kurucularından Doç. Dr. Ebru Aktan Acar, kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Acar, “Belki bu fikir tek başına çıktı ama ben tek başıma değilim. Gerçekten hepimizin sayesinde oldu. Bir şekilde sizlerin sayesinde oldu. Bu bir ekip çalışması. Çok güzel bir sene geçirdik. Ben ilk defa ÇABAÇAM’da bu kadar yoğun bir sene geçirdim. Bu kadar da güzel bir sene geçirdim. Verimli bir sene oldu. Gittikçe de büyüyoruz ama amatör ruhumuzu da kaybetmiyoruz. Birçok kişi katkı sağladı, ben herkese teşekkür ederim. Gönüllü öğretmenlerimiz, akademisyenlerimiz, üniversite öğrencilerimiz,  annelerimiz, babalarımız bütün dostlarımız herkes bize destek oldu. Ama tabi temel olarak, İstanbul’da ÇABA Derneği, üniversitemiz ve Kepez Belediyesi bizi ilk günden beri bırakmadılar. Herkes çocuklar için bir şekilde destek oluyor. Ben bu anlamda herkese teşekkür ediyorum. Ama öncellikle teşekkür edeceğim özellikle bu sene, her sene ayrı ama eğitmen arkadaşlarımız. Ben onların her birini alınlarından öpüyorum” diye konuştu.
 
“AMACIMIZ ÇABAÇAM’I TÜM TÜRKİYE’DE FARKLI ŞEHİRLERDE AÇMAK”
“İnşallah her sene daha da bu ruhu büyüterek devam eder. Bizim aslında amacımız ÇABAÇAM’ı tüm Türkiye’de fraklı üniversitelerde, farklı şehirlerde açmak” diyen Acar, “Benim tek amacımı bunu güzel bir model olarak özellikle öğretmenlere, öğretmen olmadan önce yani lisans okurlarken Türkiye’de böyle güzel bir model olarak sunmak ve bu ruhu bütün Türkiye’ye yaymak. Esas amacımız bu ama 11 senedir biraz yereldeyiz biraz Marmara çevresinden katılım sağlıyoruz. İnşallah böyle bir aşamaya geliriz, o zaman daha çok öğretmen hizmet öncesinde biraz daha teorik aldıkları bilgileri uygulamada öğrenirler. Herkese çok teşekkür ederim, güzel bir etkinlik diliyorum” diyerek büyük alkış aldı.
 
“O HAVAYI, O HİSSİYATI GÖRÜYORUZ”
Miniklerin İngilizce şarkı, ritim atölyesi gibi etkinliklerinin gösteriminin ardından, ÇABAÇAM’a destek verenlere sertifikaları dağıtıldı. Kepez’de bulunan ailelere giderek, ÇABAÇAM’ı anlatan gönüllü öğrencilere sertifikaları Çanakkale Belediye Başkanvekili Kamber Koç, “Eğitim özellikle 4-5 yaşlarında çok önemli. Belediyemiz de eğitim konusunda çok hassastır. ÇABAÇAM’ı belki insanlar bilmeyebilir ama bizim bir üç dört yıl önce yolumuz kesişti. Kızım okula başlayacak yeterliliği ne seviyede, bunu öğrenmek için test yapmışlardı. Eğitim, çok küçük yaşta başlıyor, siz de bunu kanıtlamış oldunuz Çanakkale için. Bizim belediyemizin iki tane kreşi var, orada da biz bunu görüyoruz. O havayı, o hissiyatı görüyoruz. Herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
 
“ÇOCUKLARIMIZA KENDİ ÇOCUKLARIYMIŞ GİBİ BAKTIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM”
ÇABAÇAM’da öğrenim gören bir öğrencinin velisi olan Serhat Akın ise yaptığı konuşmada, “Ben burayı kreş olarak değil daha çok ailenin yaşadığı bir yer olarak görüyorum. Burada yeni insanlarla tanıştım. İlk önce Ebru hocama ve ismini sayamadığım diğer öğretmenlerime çok teşekkür ederim. Burada çocuklarımıza öğretmenlikten ziyade, ailesi olarak, kendi çocuklarıymış gibi baktığınız için hepinize çok teşekkür ederim. Hepsinden Allah razı olsun. Yardımcı olan ve ÇABAÇAM’a destek veren herkesten Allah razı olsun bin kere. Bizlere çok güzel vakit yaşattınız. Çocuklarımıza aileleri gibi davrandıkları için öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Belki biz onlar kadar yapamazdık. Herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu.
Sertifika törenlerinin ardından, öğretmenlerin ritim eşliğinde tüm çocuklar dans etti ve toplu bir şekilde ÇABAÇAM şarkısını söylediler.
 
Gülçin AKIN