10 - 16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle Çanakkale Kent Konseyi Engelliler Meclisi tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda program düzenlendi. Programda konuşan Çanakkale Kent Konseyi Engelliler Meclis Başkanı Remzi Bolaman, “Çanakkale’mizin engelli envanterini çıkartalım.  Bu bir ilk olsun. Mahalle mahalle sokak sokak engellilerimiz nerede nasıl yaşıyor bunu belirleyelim. Bu çok faydalı olacak” diye belirtti. 

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen tören, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından törene katılan sivil toplum örgütleri Atatürk Anıtı’na çelenklerini bıraktılar. Daha sonra günün anlam ve önemini belirten konuşma yapan Engellilerle Halk Oyunu Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı Reyhan Bolaman, “Engelli bireyler yaşadıkları toplum içinde psikolojik, sosyal ve ekonomik sorunlarla karşılaşmaktadır. Engellilerin yaşadığı en büyük sıkıntı ayrımcılığa uğramasıdır. Örneğin, engellilerin üretime katılamaması dolayısıyla işsizlik sorunu yaşaması, en temel sorunları ortaya çıkmaktadır. Toplumun engellilere bakış açısı, tutum ve davranışları, yaşadıkları toplumda dışlanmaları, fiziksel çevre de karşılaştıkları sorunlar başı çekmektedir. Engelli bireyleri günlük yaşamlarında gerekli gelişimlerini sağlamak ve bağımsız yaşam becerilerine kazandırılması, engelli eğitiminin temel amacıdır. Bakış açılarının değiştirilmesi adına, toplumun bu konuda eğitilmesi gerekmektedir. Engellilerin toplumun dışına iterek ve onlardan ayrı bir hayat sürerek anlayamazsınız. Ancak birlikte yaşarsak tüm alanları hepimizin yaşayabileceği hale getirebilirsek birbirimizi anlamış oluruz. Engellilere verebileceğimiz en büyük destek onlara karşı bir tebessüm bir selam bir kucaklaşmadır. Bunun içinde Engellilere acıyarak değil onlara hak ettikleri değeri vererek yardımcı olmalıyız” diye konuşmasının ardından halk oyunu sahne aldı.

“ÇANAKKALE’MİZİN DEĞERLERİNİ BİRLİKTE YAŞATMAK İSTİYORUZ “
Büyük alkış toplayan halk oyunu gösterisinin ardından Kent Konseyi Engelliler Meclis Başkanı Remzi Bolaman, kürsüye çıkarak kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Bolaman, “Engellilerin ve ailelerin şehir içinde yaşadıkları sorunları vurgulayarak, “Bizler hayata bir sıfır yenik başlıyoruz. Bugün sosyal hayatın içerisinde biz her yerde sizlerle iç içe olmak istiyoruz ama maalesef birçok yerde hakarete maruz kalıyoruz. Dünyanın birçok yerinde Engelliler Haftası kutlanıyor.  Benim için şu anda önemli olan Çanakkale’de yaşayan engellilerimiz. Özellikle şehir içi otobüslerinde öyle engellere maruz kalıyor ki aileler, özellikle anneler, inanın o kadar kahroluyor ki. İnsanlarımız engelli kardeşlerimize hakaretvari davranmaya devam ediyor. Biz Çanakkale’mizin değerlerini birlikte yaşatmak istiyoruz. Ulu Önder Atatürk diyor ki, ‘Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür nesiller ister.’ Son zamanlarda özellikle engelli raporlarında sürekli olanlarda aileler uğraşıyor. Lütfen bu aileleri uğraştırmayın” ifadelerinde bulundu. 

“ÇANAKKALE’MİZİN ENGELLİ ENVANTERİNİ ÇIKARTALIM”
“Maliye Bakanlığımızın uyguladığı bir program var. Sürekli raporda olsa 2008 öncesi raporları kabul etmiyor” diyen Bolaman, “Buradan tüm Çanakkale vekillerine ve idarecilere sesleniyorum.  2008 öncesi engelli idi de 2008’den sonra engelsiz mi oldu bu insanlar?  Buradan Sayın Valimiz Orhan Tavlı’ya sesleniyorum. Çanakkale’mizin engelli envanterini çıkartalım.  Bu bir ilk olsun. Mahalle mahalle sokak sokak engellilerimiz nerede nasıl yaşıyor bunu belirleyelim. Bu çok faydalı olacak. Biz birbirimize yardımcı olduğumuz sürece dünya daha da yaşanır olur.  Hepinize engelsiz günler diliyorum” şeklinde konuştu.  

Gizem Tuğçe BAYHAN