4-5 Mayıs tarihlerinde Troya ve Gelibolu Etabı olarak iki güzergâh üzerinde gerçekleşen Kale Çanakkale Bisiklet Festivali, Çanakkale’yi tanıtılması ve bilinirliğinin arttırılması açısından bir fırsat yakalamış oldu. Festival ile ilgili açıklamalarda bulunan ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, “Kale Çanakkale Bisiklet Festivali geçtiğimiz 4-5 Mayıs tarihlerinde 2 bin 500 bisikletlinin katılımıyla, tüm Türkiye genelinden ve yurtdışından belli bir miktarda, oldukça başarılı ve katılımcılarında çok büyük bir memnuniyeti ile tamamlandı. Bu sene biz, geçtiğimiz yıllardan farklı olarak, katılıma bir limit koymaya karar vermiştik. Hatta ilk önce bin 500 olan limitimizi 2 bin hatta 2 bin 500’e kadar çıkarmak durumunda kaldık” bilgisini verdi.
 
“TROYA ÖREN YERİ’Nİ BİNLERCE BİSİKLETLİ ZİYARET ETME FIRSATINI YAKALADI”
Aydeğer, “Çanakkale bölgesine bu çerçevede, bisiklet festivalinin geçtiğimiz dönemden süregelen başarısı nedeniyle çok yoğun bir katılım oldu. İlk günde 4 Mayıs tarihinde, katılımcılarla Troya Park AVM’den, ilk önce Kepez, Dardanos, Güzelyalı, Karanlık Liman, Kumkale Limanı ki bu tarihi yoldur, bu son dönemde 2018 Troya Yılı vesilesi ile gerçekleştirilen yoldur, OPET Tevkiye Arkeo Köyü’ne ulaşıldı. Burası organizasyonun yarı finish noktası gibiydi. Burada katılımcılar hem Arkeo Köy’ü gezdiler, hem Arkeo Köy içerisindeki galeri ve birçok köyün Troya Yılı vesilesiyle yapılan yeniliklerini gördüler. Onları deneyimlediler, orada birçok alışverişlerde bulundular. daha sonra organizasyon kapsamında, Troya Müzesi ve Troya Ören Yeri’ni binlerce bisikletli ziyaret etme fırsatını yakaladı. Yaklaşık üç saat boyunca orada geçirdik ve bölgenin tanıtımı açısından olağanüstü bir fırsat sunulmuş oldu. Katılımcılar daha sonra aynı güzergah üzerinden Çanakkale’ye geri döndüler” dedi.
 
“TARİHİN İZİNDE SÜRÜYORUZ”
“İkinci gün, organizasyonun tarihi Gelibolu Yarımadası etabıydı” diyen Aydeğer, ”Zaten organizasyonumuzun esas mottosu ‘Tarihin İzinde Sürüyoruz’. Bu çerçevede de Eceabat’ta başlayan bisiklet festivalinin ikinci günü, Şehitler Abidesi’nde yine ana durak noktasını gerçekleştirdi. Burada yine 81 vilayetten gelen binlerce bisikletli, yabancı katılımcılarla birlikte birçok ikramlar sunuldu ve abidede tören düzenlendi. İstiklal Marşı okundu ve saygı duruşunda bulunuldu. Yine tüm katılımcılar ile beraber, tarihi adanın o çok önemli gezi güzergâhları üzerinden Namazgâh Tabyası olduğu yerde organizasyon son buldu. Organizasyona katılan katılımcılara sertifika ve madalyaları verilerek, bu unutulmaz iki günlük organizasyonla ilgili hatıra sunulmuş oldu” diye anlattı.
 
“ÇOK ÖNEMLİ BİR GİRDİ SAĞLADI”
Aydeğer, sosyal medyadan katılımcıların deneyimlerini takip ettiklerini söyleyerek, “Gerçekten çok olağanüstü, çok yüksek seviyede bir memnuniyet söz konusu. Gelen herkes gerek organizasyonun niteliği ile ilgili, gerek Çanakkale’de görmüş oldukları başta Çanakkale’nin turistik cazibe noktaları olan Troya, Tevkiye Arkeo Köy, Ören yeri ve müze ile tabi ki tarihi Gelibolu Yarımadası bütün ziyaretçiler için unutulmaz bir hafta sonu geçirmelerine neden oldu. Sonuç olarak bölgemizin ve ülkemizin, tanıtımına çok büyük bir katkı sağlayan bir etkinliği büyük bir başarı ile tamamladığımızı düşünüyorum. Bunun yanında tabi hafta sonu boyunca 2 bin 500 bisikletlinin yanında onların ailelerinden de katılanlar oldu. Haliyle burada 3 binin üzerinde kişi Çanakkale’de birçok tesislerde konakladı, buradaki esnaftan alışveriş yaptı. Özetle, şehrin ekonomisine de çok önemli bir girdi sağladığını düşünüyoruz bu 3 bin kişinin, toplam 2 gece 3 gün boyunca Çanakkale’de geçirdikleri günleri. Bu organizasyon bu şekilde başarı ile tamamlandı. Umarım önümüzdeki yıllarda daha büyüyerek devam edeceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.
 
 
“GÖRÜCÜYE ÇIKMASI İÇİN VESİLE OLDU”
Katılımcıların Troya Müzesi hakkında değerlendirmelerinin çok güzel olduğunu aktaran Aydeğer, “Bu çok orta vadeli bir hayalin gerçekleşmesiydi bizler için. Çünkü 2017 yılında, ilkini gerçekleştirdiğimizde bu organizasyonun, Karanlık Liman - Tevkiye arasındaki o antik yol hattı üzerinde bir kısmına kadar gidebilmiş, daha sonrasında gidememiştik yol koşullarının imkân vermemesi nedeniyle. Mevcut sayın valimize de konuyu arz ettiğimizde Troya Yılı vesilesiyle, bu yolun özellikle gezi için ıslah edilmesi, bisiklet için açılması; özellikle Troya’ya sahilden ulaşılmasının ne kadar önemli olduğunu kendilerine anlatmıştık. O da sağ olsun büyük bir önderlik göstererek, ilgili kurumları harekete geçirdi ve bu yol tamamlandı. Burada aslında, bizim bu iki sene önce hayalini kurduğumuz, bunun üzerinde çok büyük bir mücadele ve emek harcadığımız, bu işin de aslında görücüye çıkması için vesile oldu. Troya Müzesi tabi ki Troya Yılı’nın en önemli çıktılarından bir tanesi, belki de en önemli. Çünkü değil Türkiye’nin dünyanın en önemli çağdaş arkeoloji müzesi örneklerinden bir tanesiydi. Zaten Troya Etabı’nı yaparken en büyük amaçlarımızdan bir tanesi, başta Troya Milli Parkı olmak üzere, bu milli park içerisinde yer alan OPET Tevkiye Arkeo Köy’ünü, Troya Müzesini ve ören yerini başta Türkiye genelinde bilinirliğini arttırmak yönündeydi. Sağ olsun Turizm Müdürlüğü’müzde bu konuda destek oldu. Katılımcıların oraya girmesi konusunda kolaylık sağladılar ve katılımcılar da aldığımız dönüşlere göre Troya Müzesi’nden çok etkilendiklerini duyduk ve öğrendik. Bundan çok mutlu olduk ve gurur duyduk. 4 Mayıs tarihinde gerek Arkeo Köy’ün içerisinde 2 bin 500 bisikletli, bunların bir kısmı ören yerinde bir kısmı müzede gerçekten tarihi bir gün yaşadı. Çok güzel görseller ortaya çıktı” ifadelerinde bulundu.
 
Dilvin ALTIKARDEŞ