Çanakkale’de 1 milyar dolarlık altın madeni yatırımı yapmaya hazırlanan Alamos Gold’un Türkiye iştiraki Doğu Biga Madencilik Ülke Müdürü Metin Demir, altın madenlerinin hem yöre hem de Türk ekonomisine büyük katkıları olacağını belirterek, madenciliğin, yan sektörlerle birlikte ekonominin itici gücü olduğunu kaydetti.
Demir, Atikhisar Barajı Su Toplama Havzası içerisinde, siyanür ya da başka bir kimyasal solüsyon içeren faaliyetlerin de kesinlikle bulunmayacağını kaydetti.
 
BÖLGEYE 1 MİLYAR DOLAR YATIRIM PLANI
Amerika, Kanada ve Meksika’da altın madeni üretiminde olan Alamos Gold’un Türkiye’de de Doğu Biga adıyla faaliyet gösterdiğini anımsatan Ülke Müdür Metin Demir açıklamalarda bulundu. Alamos Gold’un Türkiye iştiraki olarak faaliyet gösteren şirketleri Doğu Biga Madencilik’in hepsi Çanakkale’de olmak üzere üç projesi bulunduğunu ifade eden Demir, “Çanakkale’ye 26 kilometre mesafedeki Kirazlı projemiz, planladığımız yatırımlardan birisi. Maden ömrü süresince toplamda 514 bin ons altın, 3.5 milyon ons gümüş üretimi planlanmakta. Bir diğer projemiz olan Ağı Dağı projesinin maden ömrü boyunca da yaklaşık 1 milyon ons altın, 2 buçuk milyon ons gümüş üretimi olacak. Çamyurt projesinde ise fizibilite çalışmaları devam ediyor. Mevcut projelerimizle birlikte bölgeye yaklaşık 500 milyon ABD Doları kuruluş yatırımı ve işletme dönemi harcama tutarımızla birlikte yaklaşık olarak 1 milyar ABD Doları yatırım yapmayı planlıyoruz. Bölge ekonomisine sağlayacağı reel toplam katkının ise gelişecek yan sanayilerle birlikte 6 katına çıkacağını öngörüyoruz. Yine bu projelerde, 1000 kişi doğrudan istihdam edilecek. Hizmet alımlarıyla birlikte bu rakamın 2 bin kişiyi aşması bekleniyor. Bunun da bölgeye önemli bir ekonomik canlılık getireceği tartışılmaz bir gerçek. Maden ekonomisi, ürettiği katma değerle diğer tüm sektörlerin hem itici gücü hem de ana girdisi olarak yerini alıyor. Tüm yatırım ve işletme dönemi harcamalarıyla bölge ekonomisine doğrudan istihdam dışında, inşaat sektörü, taşımacılık, giyim, tarım ve gıda gibi bir çok sektörleri de etkileyecek güçlü bir katkı koymaya hazırlanıyoruz. Bunların dışında, dahil olduğumuz veya doğrudan gerçekleştirdiğimiz bir çok Sosyal Sorumluluk Projemizle, birlikte yaşadığımız yöreye ciddi anlamda katkılar sunmaya çalışıyoruz. Paydaşlarımızla her ay düzenli olarak toplantılar yapıyor, açık, şeffaf bir biçimde ve oybirliği ile aldığımız kararlarla belirlenen projeleri hayata geçiriyoruz. Karşılıklı güven esasına dayanan, bölgemizin hem sosyal hem de ekonomik geleceğine katkı sağlama yönündeki ortak paydayla hareket eden bir temel üzerine inşa ettiğimiz bu yapı ile gelecekte çok daha güçlü, çok daha üretken olacağımızdan ve Türkiye’nin gurur duyacağı bir örnek teşkil edeceğimizden hiç şüphem yok” dedi.
 
“DÜNYADA ÖRNEK GÖSTERİLECEK BİR PROJE HEDEFLİYORUZ”
Madenciliğin, teknolojiyle birlikte sürekli gelişerek kendini yenileyen bir sektör olduğunun altınız çizen Demir, Alamos Gold’un bu alanda kendisini ispatlamış bir şirket olduğuna dikkat çekerek şu bilgileri verdi; “Amerika, Kanada, Meksika gibi ülkelerde altın madenleri işleten, üstelik bu işletmeleri de çevre ödülü alan, bu anlamda donanımlı, çevreye, doğaya son derece saygılı bir şirket. Bunun çok büyük bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Çünkü Çanakkale de bu konuda çok hassas. Alamos Gold’un sadece üretim alanında değil çevre ve sosyal sorumluluk alanındaki tecrübelerini Çanakkale’deki projelerimize yansıtarak, sadece ülkemizde değil dünyada örnek gösterilebilecek işletmeler kurmayı planlıyor, bunun için tüm bilgi ve birikimimizle hazırlık yapıyoruz.”
 
KİRAZLI PROJESİ – ATİKHİSAR İLİŞKİSİ
Ülke Müdür Metin Demir, Kirazlı projesinin Atikhisar Barajıyla ilişkilendirilmesine yönelik yaptığı değerlendirmede de Kirazlı Altın Gümüş Madeni Projesinin, Çanakkale il merkezine yaklaşık 30 kilometre, Atikhisar Barajı’na yaklaşık 14 kilometre uzaklıkta olduğunu ifade ederek; “Altını özellikle çizmem gerekir; iddiaların aksine bizim, Atikhisar Barajı Su Toplama Havzası içerisinde, siyanür ya da başka bir kimyasal solüsyon içeren faaliyetimiz kesinlikle bulunmamaktadır. Şunu da ifade edeyim ki, Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Projesinde, Atikhisar Barajından kesinlikle bir damla su dahi kullanılmayacaktır” dedi.
 
Dilvin ALTIKARDEŞ