ÇOMÜ Gençlik Festivali ve Kariyer Fuari’nin açiliş programi Dardanos Yerleşkesi’nde yogun bir katilim ile gerçekleşti. Festival kapsaminda, yerleşke içerisine stantlarini kuran ögrenci kulüpleri renkli görüntülere sahne oldu. Festivalin ilk gününde, ögrenciler heyecanla akşam gerçekleşecek konser etkinliklerin beklerken, resmi açiliş ise ögle vaktinde gerçekleşti. ÇOMÜ Gençlik Festivali ve Kariyer Fuari’nin açiliş programina Rektör Sedat Murat, eski Rektör Yücel Acer, Belediye Başkanvekili Fatma Kaynaş, üniversite ögretim üyeleri ve üniversite ögrencileri katildi. Açiliş konuşmasini Ögrenci Yaşam ve Kariyer Koordinatörü Ögretim Görevlisi Salih Torlak yapti. Torlak, “Bugün bir bahar şenligi açilişini yapmak için güzel bir gün.  Güzel bir iş yapmaya çaliştik. Üniversitelerin asil işi egitim olmakla birlikte egitimi tamamlayan bir sürü unsuru vardir. Bu unsurlar bazen ögrencilerimizin düzenlemiş oldugu eglencelerdir ki egitimde önemli bir yer tutarlar. Bu yüzden sene sonunda düzenlenen bu gençlik festivali, bahar şenligi ya da çeşitli isimlerle anilan bu etkinlikler hem ögrenciler için çok kiymetlidir hem de bizler için çok kiymetlidir. Biz bu sene bu eglenceli etkinligi biraz daha fonksiyonel hale getirmeye çaliştik. Hem ülkemizde yaşanan ekonomik kriz hem de madem böyle etkinlik yapiyoruz, bunu kariyer fuari ile birleştirelim, kariyer fuari etkinliklerini biraz daha eglenceli olsun, hem gençlik festivalimiz bereketlensin hem kariyer fuarimiz bu eglenceyle birleşsin istedik. Sag olsun sektör temsilcilerimiz de buna destek verdiler. Hocalarimizin da destegi ile bugün çok daha fonksiyonel bir etkinligin açilişini yapma firsati buluyoruz. Yaklaşik 3-4 aylik çabanin sonucunda toplamda 3 gün sürecek bir etkinlik düzenliyoruz. Dikkat çekmek istedigim küçük bir detay var. Böyle organizasyonlar büyük bir ekip işi ve organizasyonlar için çok zahmet veriliyor. Bu zahmetlerde çogu zaman isimsiz kahramanlar yer aliyor. Biz aslinda Çanakkale’de yaşayan insanlar olarak alişkiniz isimsiz kahramanlara. Herkesin her zaman ismini anmak teşekkür etmek firsati bulamayabiliyoruz. Bazen öyle kahramanlar oluyor ki görünmeden bir sürü işi başariyorlar. Üniversitemizde yapilan şuanda bir sürü proje var. Girişimcilik örnegi var. Bu girişimcilik örnegine bazen adini bildigimiz bazen adini bilmedigimiz bir sürü şehrimizden kurum temsilcilerimizin destegi ile hayata geçirme şansi bulunuyoruz. Bu etkinliklerde payi olan herkese çok teşekkür ediyorum. Özellikle bu etkinligin düzenlenmesinde, bize destegini esirgemeyen, hatta planlamasini birlikte yaptigimiz ama çok kisa bir süre önce görevi devretmiş hocamiza, huzurlarinizda çok teşekkür ediyorum” diyerek konuşma kürsüsünü eski Rektör Yücel Acer’e birakti.
 
“ÖZEL BIR DAVETTE BULUNDU, SEVE SEVE KABUL ETTIM”
Prof. Dr. Yücel Acer, yaptigi konuşmada, “Görevi çok kisa süre önce degerli hocamiz Sedat Murat hocamiza devrettik. Kendisi bugün benim burada olmam için özel bir davette bulundu, seve seve kabul ettim. Bu nazik ve degerli daveti için öncelikle Sedat Murat hocamiza çok teşekkür ediyorum. Sizlerle bir arada bulunma firsati vermiş oldu. Ögrencilerle ilgili olan her şey biz akademisyenleri heyecanlandirir ve çok mutlu eder. Bugün başlayacak ve üç gün devam edecek bu program sadece ögrencilerimize yönelik ve bu nedenle de özel bir açiliş yaptigimizin farkindayim. Beni mutlu eden başka bir şey daha var. Bütün büyük projelerimizde oldugu gibi, ögrencilerle ilgili projelerde de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi projelerinde de degerli rektörümüz, yeni göreve başlayan hocamizin büyük bir sahiplikle bunlari destekliyor olmasini biliyor olmanin mutlulugunu yaşiyorum. Kendisi ilk yaptigi konuşmada ögrencileri öne alan, ögrencileri merkeze koyan bir yaklaşimi benimsediklerini ifade ettiler. Bu herkesi oldugu gibi beni de çok mutlu etti” diye konuştu.
 
“KARIYER ÖGRENCILERIM EN ÖNEMLI GÜNDEM MADDELERINDEN BIRIDIR”
Kariyer Günleri hakkinda da degerlendirmede bulunan Acer, “Ögrencilerimizin her zaman neredeyse 1 numarali hatta en önemli gündem maddelerinden biridir desek yeridir. Daha üniversiteye gelmeden önce, üniversitedeyken ve sonrasinda kariyer, ögrencilerimizin en önemli gündem maddelerinden bir tanesi. Üniversitemiz bu çalişmalari arttirmaya başladi. Sedat Murat hocamizin bunu çok daha ileriye götüreceginizden eminiz. Ancak kariyer dendigi zaman ögrencilerimizin biraz daha detayli düşünmesi, biraz daha detayli hazirlanmasi gereken bir mesele oldugunu hatirlatma geregi hissediyorum. Kariyeri sadece birilerinin size sunacagi bir iş olarak degil de özellikle de sizlerin de kurabilecegi bir şey oldugunu ve böyle de bakmaniz gerektigini özellikle vurgulamak istedim. Hem başka yerde iş bulmak ama ayni zamanda sizlerin de kurabilecegini, Türkiye’nin de en çok buna ihtiyaci oldugunu vurgulamak isterim. Bunu büyük bir destekle sahiplenen degerli rektörümüze üniversitemiz adina teşekkür ediyoruz” diyerek konuşmasini tamamladi.
 
“DOSTLUGUMUZ DEVAM EDECEKTIR”
Son olarak ise kürsüye gelerek konuşmasini yapan Rektör Prof. Dr. Sedat Murat, “Yücel hocamiz bana teşekkür etti, devlette süreklilik vardir. Zaten eski dostumuz, dostlugumuz devam edecektir. Bu bir bayrak yarişidir. Bu toplulugu benden önce bu hale getiren eski rektörümüzdür. Kendisine ben de özellikle teşekkürlerimi arz ediyorum. Onun olmamasi burada eksiklik olurdu. Böyle bir gelenegi başlatmiş, ben olmasam o burada olacakti. Ama böyle layik görüldü. Ama biz bu vefasizligi gösteremezdik. Vefa örnegi olarak da ve devlette süreklilik önemli oldugu için buraya davet etme ihtiyaci hissettim, o da sag olsun bizi kirmadilar, geldiler” şeklinde konuştu.
 
“ÜNIVERSITENIN ASIL AMACI ÖGRENCILERDIR”
“Ilk tanişma kokteylinde, altini çize çize vurguladigim önemli bir konu. Hocalarimiza birkaç tane hedef koydum” diyen Murat, “Üniversiteler ögrencilerimizin için vardir. Var olmasinin daha birçok sebebi vardir ama ögrenciler olmadan hiçbir anlamamiz yoktur. Üniversitenin asil amaci ögrencilerdir. Bizler üniversite olarak, hocalar olarak önümüzde günlerde bunu hayat sokmak için özel bir gayret gösterecegiz. Fakat sizin de bu konuda çok özel gayret göstermeniz gerekir. Bakiniz anlamli bir gün, emegi geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Başta eski rektörümüze, bu organizasyonun oluşturulmasinda emegi geçen Salih kardeşime ki kendisi benim Istanbul’dan yüksek lisans ögrencimdir. Bu beni daha da mutlu etti. Yetiştirdigimiz ögrencilerimizin böyle güzel etkinliklerde öncülük yapmasi gayret göstermesi bizi daha da memnun ediyor. Ögrencilerimizin kendilerinde gayret göstermesi gereken noktalar vardir. Degerli ögrencilerim,  size sadece rektör olarak degil bir büyügünüz, hocaniz olarak birkaç tavsiyede bulunacagim. Dünya çok hizli bir yariş içerisinde. Artik küreselleşmenin zirveye çiktigi bir dünyadayiz. Mekânin, zamanin daraldigi. Hem ulaşim hem iletişim anlaminda o kadar büyük imkânlar kaydedildi ki bunu en çok gençlerimiz yaşiyor. X-Y ve Z kuşagi, artik üniversiteye adim atan Z kuşagi. Çok farkli bir nesil. Hem şanslisiniz hem de şanssizsiniz. Teknolojinin esiri olmayacaksiniz, teknolojiyi yönlendireceksiniz. Teknoloji bagimliligi, psikolojik hastaliklar arasina sokuldu. Bir sürü bagimlilik örnekleri var, bunlardan bir tanesi de teknoloji bagimliligi. Teknoloji hastasi olmayacagiz, teknolojiyi yönlendirecegiz. Bu kariyer günlerin amaci budur. Girişimcilik faaliyetleri yapiyoruz. Bütün üniversitelerde girişimcilik, inovasyon çalişmalari yapiyoruz. Düşüneceksiniz, girişimci olmaya aday olacaksiniz. Üniversiteyi bitirelim, bir devlet memuru olalim heyecanini yaşamayacaksiniz. Ülkeye yön vereceksiniz. Şuanda dünyaya yön verenler, önümüzdeki yillarda yön verecek olanlar teknolojiye ve ileri teknolojiye hakim olan kişiler, kurumlar, devletler olacak. Eger biz millet olarak ebedi olarak yaşamak istiyorsak bu teknolojinin esiri olmayacagiz, bu teknolojinin oyuncagi olmayacagiz. Bizim ideallerimiz büyüktür. Milli ve manevi degerlerimizi asla unutmayalim. Benim Çanakkale’de duydugum önemli bir heyecan şu şehitliktir. Şuanda hemen hemen Çanakkale gazilerimizden kimse kalmadi gibi. Kisa bir zaman içerisinde o hatira yaşaniyordu ama o abidelere bakip buralarda bir destan yazildigini, 14-15 yaşinda, sizler ve bizler hayatiyetimizi milletimiz devam etsin diye oluk oluk kan akti. Her metrekareye binlerce mermi düştü. Bizler bu dedelerin torunlari oldugumuzu asla unutmayacagiz” dedi.
 
Rektör Murat, “Artik müthiş bir kültür emperyalizmi var. Top, tank, silah dönemini kaybediyor. Önümüzdeki yillarda adam oturdugu yerden silahiyla gerekirse binlerce kilometre uzakliktaki topluluklari yok edebilecek teknolojik güce sahip olabiliyor. Ama bundan daha önemlisi beyinlere, ruhlara hükmediliyor. Beynimizi, ruhumuzu yok ettirmemek için degerlerimize daha çok sahip çikmamiz gerekir. Teknoloji bagimlisi degil, üretecegiz. Bunun da yolu kariyerden geçer. Degerli ögrencilerimiz, ne olursunuz gece gündüz çalişin. Istanbul’da mezuniyet törenlerinde iki kişiyi örnek veriyordum; birisi Fatih Sultan Mehmet. Sizin yaşinizda, 21 yaşinda, dönemin bütün dillerini biliyor. Daha üniversite çagindaki ögrencilerimizin yaşinda, bütün dünyanin heveslendigi koca bir imparatorlugu tarih sahnesinden siliyor ve bize Istanbul’u hediye ediyor. Nasil bir devlet adami, nasil bir liderlik… Işte bizim dedelerimiz böyleydi. Bir de örnek verdigim, Aziz Sancar’dir. Istanbul Üniversitesi mezunudur. Nobel Ödülü aldi. Ben diyorum ki birer Aziz Sancar olalim. Sevgili ögrenciler, özellikle bu insanlari rol model almaniz gerekir. Başarinin arkasinda motivasyon vardir bir de çalişmak. 45 sene günde 18 saat çalişmiş. Evine gidemezmiş. Bir ranza almiş, çaydanlik, laboratuvarda yatip kalkti. Tesadüf diye bir şey yoktur, çalişmak vardir. Onun için birbirimizi teşvik edelim. Tabi ki eglenecegiz de. Ama sürekli eglenmek yok. Şu şehitlerin hakki var bizde. Dolayisiyla ilelebet var olmak istiyorsak gece gündüz çalişacagiz. Ama düşünerek asla ezbere gitmeden. Çok fazla düşünün. Sakin kendinizi kandirmayin. Fotokopilerle, üç beş sayfa ile okul bitirebilirsiniz ama mesela degildir, rakipleriniz çok fazla. Dünyada saniyede degişimler oluyor. Böyle bir çaga hizli bir şekilde hazirlanmalidir. Sizler bizler için çok önemlisiniz. Bizleri de sizler zorlayin, projelerle çikin. Burasi rastgele bir üniversite degil, ismi bile çok farkli duygular oluşturuyor. Rozetinde Türk bayragi oldugu tek rozet. Ben gelecekte çok önemli yerlere gelmeniz temennisiyle, emegi geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.
 
Konuşmalarin ardindan ÇOMÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Süha Özden, sanat tasarim ögrencilerinin çizmiş oldugu Rektör Sedat Murat’in bir portresini, Rektör Murat’a hediye etti. Eski Rektör Yücel Acer’in de portresini Rektör Sedat Murat takdim etti. Açiliş konuşmalarinin ardindan, kariyer günlerinin ilk semineri gerçekleştirildi.
 
Gizem Tugçe BAYHAN