Kordon’da bulunan Truva Atı heykelinin önünde düzenlenen eğitime Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği üyelerine destek vermek amacıyla Çanakkale Tabip Odası Şube Başkanı  Eftal Yıldırım’da katılım sağladı. Çanakkale Tabip Odası Şube Başkanı  Eftal Yıldırım, yapılan eylem hakkında yaptığı açıklamada, “Bundan Tam 7 yıl önce Antep’te cerrah arkadaşımız uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Bu gün üzerinden 7 yıl geçti. Bununla da kalmadı maalesef bu elim olaylar. Kör şiddet sonucu hayatlarını kaybettiler. Biz sağlıkta şiddete karşı caydırıcı olması başlığında bir şiddet yasası olmasını talep ediyoruz. Türk Tabipler Birliği olarak bununla ilgili meclise taslak sunduk. Ama maalesef iktidar bu yasayı bizim istediğimiz şekilde çıkartmadı. En olumsuz durumda olan ölümle karşılaşıyoruz ama bunun dışında günde 30 kişi sağlık çalışanlarından herhangi bir şekilde fiziksel şiddete maruz kalıyor, yoğun bakımda yatan arkadaşlar var, uzuvlarını kaybeden arkadaşlar var. Sözlü şiddetin mobbingin haddi hesabı yok ve tabi biz burada Türkiye Cumhuriyetinin bir vatandaşı olarak bu konuda en etkili kurum olarak iktidarı görüyoruz” şeklinde konuştu.

“OLUMSUZLUKLARIN GİDEREK ARTTIĞINI GÖRÜYORUZ”
Yıldırım,”17 yıldır uygulanan sağlıkta dönüşüm programı sonucunda bu olumsuzlukların giderek arttığını görüyoruz. İstatiksel olarak da bu böyle. Buna bir an önce çözüm bulunması için bizimle görüşmesini ya da bizim görüşme taleplerimizi kabul etmesini ve içerikle ilgili teknik olarak, destek olabileceğimizi söylüyoruz ama maalesef bize kulaklarını gözlerini tıkıyorlar. İletişime girmiyorlar. Bu sağlıkta şiddet toplumdaki öfkenin sağlık çalışanına yönelmesiyle ortaya çıkıyor. Aslında sağlık hizmetini alamamaktan ya da sağlık hizmetini almadaki sorunlardan kaynaklanan gerekçenin vatandaşların gözünde nedeni sağlık çalışanları olarak görülüyor. Ama aslında bu bir sonuç. Sağlık çalışanları kendilerine verilen sınırlar içinde o daraltılmış poliklinik dakikalarında sağlık hizmetini sunacak kişilere hizmet vermek zorundalar. Ve buna uğraşıyorlar. Ve bu sıkışıklığın, bazı teknik konulardaki eksikliğin sorumlusu sağlık çalışanları değil. Onlar ellerindeki yetkiyi en iyi şekilde uygulamaya çalışıyorlar” dedi.

“SOMUTLAYARAK BİR YASA ÇIKARTILMASINI İSTİYORUZ”
 “Maalesef vatandaşın gözünde bu sorunların nedeni sağlık çalışanı olarak bir izlenim yaratılıyor” diyen Yıldırım, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Bunun sorumlusu hükümetin politikalarındadır. Sorunlara çözüm için bir araya gelmeliyiz. Bunun için de somutlayarak bir yasa çıkartılmasını istiyoruz. Şiddet uygulayan bir hasta yakını bir kişi o şiddeti uyguladıktan sonra herhangi bir yaptırıma maruz kalmadan arka kapıdan çıkıp gidiyor. Olan oradaki sağlık çalışanına oluyor. Fiziksel olarak zarar görüyor. Psikolojik olarak zarar görüyor. Yaptığı işe küsüyor, ben bu işi neden yapıyorum sorgulamasına giriyor. Yetkilileri buradan göreve davet ediyoruz.”

İsmail ŞEN