Toplantıya, Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy ve Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’nın yanı sıra Çanakkale İl Emniyet Müdürü Celal Sel, Çanakkale İl Jandarma Komutanı Necmi İnce de katıldı.
 
Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy Ormanların daha iyi hale gelmesi için yapılan faaliyetler hakkında bilgi vererek şu ifadelerde bulundu: “Genel vazifemiz ormanların korunması, ormanların planlanması, ormanların bakımı ve işletilmesi, ağaçlandırma ve erozyonla mücadele, ormanların sınırlandırılması bakımı ve geliştirilmesidir. Personelimizin 400 küsuru mevsimlik işçi olarak görev yapmakta. Orman Bölge Müdürlüğü’nün sınırları içerisinde 15 adet ilçe, 15 adet belde, 662 adet köy mevcuttur. 641 köy orman ile ilişkilidir. Orman Bölge Müdürlüğümüzün alanı 586.342 hektardır. Yüzde 48’i ormanlarla kaplıdır. Çanakkale ili olarak da 522.105 hektar orman alanımız vardır. Yüzde 44’ü Kızılçam, yüzde 16’sı Karaçam olmak üzere yüzde 60’ı yangına hassas ağaçlarıdır. Ormanda yaptığımız bakımları gösteriyoruz, kestiriyoruz, damgalıyoruz ve pazarlıyoruz. Döner sermaye gelirlerimizi oluşturuyor. Doğal gençleştirme yapıyoruz. 2017 programımız 442 hektardır. Yapay gençleştirme bozuk orman alanlarımızda 338 hektar sahada fidan dikerek oraları verimli hale getirdik. Biz buna gençlik bakımı diyoruz. Gençlikten biraz büyüdükten sonra sıklık bakımı çağına geliyor. 7899 hektar sıklık bakım programı uygulanmıştır. Ormanların daha iyi gelişmesi ve daha iyi bir hale gelmesi için gerçekleştirdik. 1326 hektar alanda budama yapıyoruz. 2576 hektar alanda da sıklık bakımını biraz daha geçmiş, biraz daha geçmiş ağaçlarla yapmış olduğumuz bakım çalışmaları var. Yangına dayanıklı orman kurulması projelerimiz var. Bu kapsamda ormanlara bakım yapıyoruz. Ağaçlandırma faaliyetlerimiz 940 hektar ağaçlandırma olarak yer alıyor. 2017 yılında 1968 hektar alanda ağaçlandırma çalışmaları yaptık. Çanakkale Bölge Müdürlüğü olarak bugüne kadar 119 köyde 11368 dekar alanda çalıştık”
 
Özellikle yaz aylarında meydana gelen orman ve arazi yangınlarına karşı bilgilendirmelerde bulunan Çanakkale Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy, "Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü olarak, 2017 yılında orman yangınlarıyla ilgili mücadele çalışmaları yaptık. 468 adet kontrolden çıkmış yangına müdahale ettik. Bu yangınların 42 tanesi ormanlara sirayet etti. Yanan ormanlık alanlardaki sahalarda çalışmalara başladık. En kısa zamanda ağaçlandıracağız. Vatandaşlarımızdan şunu istiyoruz. Açık alanlarda ateş yakmamalarını, kontrolsüz ateş yakmamalarını, yakanları uyarmalarını Alo 177'ye haber vermelerini, en kısa zamanda müdahale etmemizi sağlamalarını istiyoruz. Bize destek olan bütün kurumlara teşekkür ediyorum. İnşallah bu seneyi en az hasarla, en az yangınlar atlatırız. Yanan ormanlık alanlarda havadan drone ile görüntü alıyoruz. Alanları tespit etme çalışmalarımız oluyor. vatandaşları bilgilendirme konusunda bu görüntüleri kullanıyoruz. İnşallah bundan sonra da droneleri daha etkin bir şekilde daha başka çalışmalarda da kullanacağız" diye konuştu.
 
Orman bizim ciğerimiz, nefes aldığımız hayat kaynağımız
Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ise yaptığı açıklamada vatandaşların orman yangınlarına karşı duyarlı olmaları ve ormana yakın bölgelerde piknik yapmaktan kaçınmaları gerektiği konusunun altını çizerek; “Destek olan bütün kamu kurum ve kuruluşlarına, destek olan başta kaymakamlarımıza olmak üzere teşekkürlerimi sunuyorum. İnşallah 2018 yılında yangın afetiyle fazla karşılaşmayız. Ama bugün de bu yıldan itibaren 2018’in hazırlıklarını hep birlikte yapacağız. Vatandaşlarımızdan istirhamımız, ricamız ormana yakın bölgelerde piknik yapılmaması, ateş yakılmaması, özellikle anız yangınları konusunda dikkatli olmaları, özellikle yangın anında Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerimizin bütün kamu ve kuruluşlarımıza haber vermeleri ancak en önemli hassasiyet ormana yakın alanlarda özellikle ateş yakılmaması, eğer bir inşaat faaliyeti, bir çalışma yapılacaksa yangınla ilgili tedbirlerin önceden alınarak yapılacak çalışmaların buna göre planlanması gerekiyor. Topraklarımız, ormanlarımız bizim için kıymetli. Orman bizim ciğerimiz, nefes aldığımız hayat kaynağımız. Bu nedenle hep birlikte ormanlarımızı koruyalım diyorum” şeklinde konuştu.
 
Haber: Hacer Korkmaz