Çiğ süt alım fiyatı Ulusal Süt Konseyinde litresi 1 lira 40 kuruş olarak belirlendi ancak fiyat piyasaya bu şekilde yansımadı. Sanayicilerin birbiri ile rekabeti çiğ sütün fiyatını litrede 15 kuruşa kadar arttırdı. Bu durum süt üreticilerini tedirgin ediyor. Üreticiler sütte zam değil sabit bir fiyat istiyor.
 
Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz, sanayicilerin rekabetinin çiğ süt fiyatını arttırdığına dikkat çekti. Süt üreticilerinin ise fiyat artışından memnun olmadığını belirten Özkurnaz, üreticilerin fiyatların sabit kalmasını istediğini ifade etti.
 
Ulusal Süt Konseyinin geçtiğimiz ay bir toplantı yapıp süt fiyatlarını 1 lira 40 kuruş olarak belirlediğini söyleyen Özkurnaz :“Tabi ondan sonraki aşamada özellikle sütteki arz talebin dengesi bozulduğundan dolayı sütte bir talep oluştu sanayici tarafından” dedi.
 
Sanayicinin1 lira 40 kuruş fiyatını ne kadar lanse etse de aşırı talepten dolayı yine aynı sanayicilerin Ulusal Süt Konseyinin kararlarına uymayıp Ulusal Süt Konseyi’nin fiyatı üzerine 15 kuruş zamlı süt talebi peşinde koşarak fiyatların yükselmesini talep etmekte olduğuna dikkat çeken Özkurnaz:“ Ayrıca bunun üzerine başka bir firma da çıkıp diyor ki 1 lira 45 kuruş fiyat, 1 lira 50 kuruş gibi bu şekilde fiyatlarda bir talep oluşuyor. Tabi burada Ulusal Süt Konseyi’nin daha duyarlı olup Ulusal Süt Konseyi’nin de acilen bir toplantı yapıp, süt fiyatının ikinci bir aşamada 1 lira 50 kuruş olarak belirlenmesini bizde arzu etmek istiyoruz. Fakat bu şekilde devam ettiği müddetçe de süt piyasasında hızlı bir rekabet ortamı oluşacak sanayiciler arasında burada o zaman kooperatiflerimiz günde 5 bin ton süt satan Türkiye genelinde bir birliğiz biz. Kooperatiflerimiz bu şekilde devam ederse süt fiyatlarının 1 lira 70 kuruş seviyesine ulaşabileceğini de biz çokta olmaz gözüyle bakmıyoruz” şeklinde konuştu.
 
Özkurnaz, rekabet ortamında birçok sanayicinin kendi arasında ekonomik olarak hem sıkışacağını hem de piyasa arzını toplamakta güçlük çekeceğini vurgusunu yaparak:“ Buda bizim için, üretici için her ne kadar iyi olsa da önemli olan bizim için süt satışlarımızı sürdürülebilir bir halde tutmak ve o dengeyi, regüleyi de sağlamak zorundayız. Bu nedenle bizde ilgili Ulusal Süt Konseyi’ne yazdığımız yazıda bununda bir an önce bir müdahale edilmesi ve süt fiyatlarını da sabit bir hale getirip ancak üreticinin beklentisi olan 1 lira 50 kuruş fiyatının da açıklanmasını biz özellikle arzuluyoruz. Bu neticede hem Türkiye’deki hayvancılıktaki çiftçimizin daha rahat bir ücret elde etmesini sağlayacaktır hem de Euro ve Doların artmasında birçok etki olarak buda çiftçimize yansımıştır ve yem fiyatlarının da özellikle 1 lira 30 kuruşa satılan daha önceki süt fiyatının yem fiyatlarının yükselmesiyle de ayrıca çiftçimiz zarar içerisine girmiştir. Bunun çözüm noktası da sütün 1 lira 50 kuruşta sabitlenmesi ve bu fiyatta sabitlenen sütte çiftçimizin de en azından kısa süre içerisinde zararını telafi etmiş olacak diye değerlendiriyoruz ve bu sütte de ciddi anlamda yükselmeler veya düşüşler, sert düşüşler olması çiftçimizi zor durumda bırakır. Hayvancılığın zaten kötü bir süreç içerisinde olduğunu tüm taraflar bilmektedir. Kötü bir sürecinde aşılması yönünde 1 lira 50 kuruş fiyatın bugünler için iyi şartlarda olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Haber: Fehmi Şenyiğit