Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel  Festivali'nde, 70 farklı ülkeden yapılan başvurular sonucunda seçilen 58 belgesel film saat 10.00'dan saat 20.00'ye kadar Halk Eğitim Merkezi ve Salhane'de, 5 gün boyunca ücretsiz olarak gösterilecek. Festivalin dün (çarşamba) yapılan açılış törenine CHP'li Bozcaada Belediye Başkanı CHP'li Hakan Can Yılmaz, Garnizon Komutanı Vekili Piyade Binbaşı Çağrı Sağlam  ve Küçükkuyu Belediye Başkanı CHP'li Cengiz Balkan ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, Ekolojik Belgesel Film Festivali'nin bu sene de dopdolu geçeceğini söyledi. İzlenecek her belgeselin ufku biraz daha genişleteceğini belirten Başkan Yılmaz, "Küresel olarak felaketlerin yaşandığı, mevsimlerin değiştiği, tabiatın onunla uyum içinde yaşamaya çalışmak yerine ona karşı koymaya çalışan insanoğluna 'artık yeter' deyip cezalandırdığı günlerdeyiz. Ekolojik felaketlerin yanı sıra film festivallerinin artık gereksiz görüldüğü, sansür ve baskıyla sindirilmeye çalışıldığı hele hele belgesel festivallerinin hiç yapılmadığı bu günlerde yaşadığımız kültürel erozyon işin cabası" dedi.

BIFED Yönetmeni Petra Holzer Özgüven ise, "Çok uzaktan gelen misafirlerimiz var.  Burada izleyeceğiniz filmler için yönetmenler, kameramanlar herkes çok uğraştı. Hepimizin iyi bildiği gibi aslında en yaygın davranış hiçbir şey yapmamaktır. Ama hiçbir şey yapmayınca bu hiçbir şeyi yaptırmayan ortam daha da yayılıyor. Biz bu yüzden bir şey yapmak istedik. Bizim de yapabildiğimiz budur. Daha az tüketimin ama daha çok mutlu olduğumuz dayanışmacı, sevgi dolu, kardeşçe bir dünya umuduyla" diye konuştu.

Konuşmaların ardından festivale destek verenlere teşekkür sertifikaları verildi. Bu yıl 70 ülkeden 330 belgesel filmin başvurduğu BIFED'te Uluslararası Fethi Kayaalp Büyük Ödülü için 21, Gaia Öğrenci Ödülü için ise 8 film finale kaldı. Dereceye giren filmlerin ödü töreni, 14 Ekim Cumartesi saat 20.00'de Bozcaada Halk Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

15 Ekim'e kadar sürecek festival, bugün Salhane ve Bozcaada Halk Eğitim Merkezi'ndeki film gösterimleri ile devam edecek.

CANAKKALE'NIN BOZCAADA ILCESI'NDE, BU YIL 4NCUSU DUZENLENEN BOZCAADA ULUSLARARASI EKOLOJIK BELGESEL FILM FESTIVALI (BIFED), BOZCAADA HALK EGITIM MERKEZI SALONU VE SALHANE'DE GOSTERILEN BELGESEL FILMLER ILE BASLADI. (FOTO: BOZCAADA, DHA)


Kaynak: DHA