İçişleri Bakanlığınca 180 günlük eylem planı kapsamında hayata geçirilen “Biz Anadoluyuz Projesi”  kapsamında; Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki 21 ilden seçilecek 15 yaş altı 50 bin katılımcının Türkiye’nin farklı şehirlerini ziyaret etmeleri sağlanarak, iller arasında kardeşlik köprüsünün kurulması ve kardeşlik ruhunun geliştirilmesi, iller arasında kültürel ve ortak değerlerin paylaşılması hedefleniyor. Bu kapsamda geçtiğimiz hafta Çanakkale’ye Siirt’ten ten 174 kişil öğrenci grubunun ardından bu kez de Van ilinden 194 kişilik öğrenci kafilesi kentte misafir ediliyor.
 
Havalimanında çiçeklerle karşılanan öğrenciler 4 günlük Çanakkale Programı kapsamında 102 yıl önce Çanakkale Savaşlarının yaşandığı Gelibolu Yarımadası başta olmak üzere birçok bölgeye ziyarette bulundular. İlk gün Troia Ören yerine giden Vanlı öğrenciler, Aynalı Çarşı turunun ardından Çimenlik Kalesi’ni gezerek Çanakkale Savaşları’nda boğazın savunmasında önemli rol oynayan Nusret Mayın Gemisini inceleme fırsatı buldu.
 
Çanakkale Ruhunu hissetiler
Eceabat Gençlik Konukevinde konaklayan Vanlı öğrenciler, ikinci gün ise Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Gezisi gerçekleştirdi. 194 öğrenci öğretmenleriyle birlikte Mecidiye Tabyalarından başladı Gelibolu Yarımadası turuna. Alan Kılavuzları eşliğinde yapılan anlatımlar ile Çanakkale Savaşlarında kazanılan zafer, Mehmetçik’in kahramanlıkları aktarıldı öğrencilere. Çanakkale Savaşları sırasında sırtlayarak kaldırdığı 215 okkalık (275 kilogram) top mermisiyle destan yazan Seyit Onbaşı anıtındaki buluşma, öğrencilerin en çok etkilendiği ziyaret noktalarından biri oldu. Havranlı Koca Seyit’in savaş esnasında gerçekleştirdiği kahramanlık hikayesini dinleyen Vanlı öğrenciler duygulu anlar yaşadı. Anıt ile fotoğraf çektirmek için adeta birbiriyle yarıştı. Şahindere Şehitliği ve Seddülbahir gezisi ardından Şehitler Abidesi’ne ulaşan kafile burada şehitler için dua etti. Sırasıyla Yahya Çavuş, 57’nci Alay Şehitliği ve Conkbayır’a uğrayan öğrenciler Similasyon Merkezini gezdi. Günün sonunda ise Eceabat Belediyesi Sosyal Tesislerinde Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Tiyatro Grubunun Çanakkale Ruhu konulu gösterisini ilgiyle izledi.    
 
Piri Reis Rasathanesi ve Gelibolu Mevlevihanesini de ziyaret eden öğrenciler Bolayır Köyünde Gazi Süleyman Paşa Türbesini gezerek Namık Kemal Kabir ziyareti gerçekleştirdiler, GESTAŞ Feribotuyla Boğaz Turu gezisi yaptılar.
 
Haber: Ersan KÜÇÜKKURU