Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Coğrafya Bölümü öğrencisi Serkan Gürses geçtiğimiz cumartesi günü, karaya vurmuş halde canlı deniz tavşanı buldu. Genellikle Akdeniz’de yaşayan canlı türlerinden biri olan Aplysia cinsi Opistobranchia türü deniz tavşanını Güzelyalı Köyü canlı olarak karaya vurmuş halde bulan üniversite öğrencisi Serkan Gürses deniz tavşanını hemen bir su dolu kabın içine koyarak, Deniz Bilimleri Uzmanı Dr. Özgür Emek İnanmaz’a haber verdi.
 
Deniz Bilimleri Uzmanı Dr. Özgür Emek İnanmaz tarafından teslim alınan ve gözetim altında tutulan deniz tavşanı Pazar günü öldü. 25 santimetre boyunda ve yaklaşık 700 gram ağırlığındaki deniz tavşanı incelemeye alındı. Deniz tavşanının geçtiğimiz cumartesi günü Serkan Gürses isimli öğrenci tarafında Güzelyalı sahilinde bulunduğunu belirten Deniz Bilimleri Uzmanı Dr. Özgür Emek İnanmaz:“ Deniz tavşanını bulan arkadaşlar bize haber verdi” dedi.
 
Deniz tavşanının karada bulunduğunu ve bir kova su içinde bir süre olarak canlı tutulabildiğini belirten İnanmaz:“ Türünü ve cinsini tespit ettik. Karasularımızda çok sık rastlamadığımız bir tür. 40 santimetreye kadar boyları uzayabiliyor. Çok nadiren Ege, Ayvalık, Cunda, Datça ve Foça taraflarında görüldüğü söyleniyor. Çanakkale Boğazımızda ilk defa bu türü görüyoruz. Zaman zaman Çanakkale Boğazında yabancı türlerle ilgili çalışmalar oluyor. Özellikle Süveyş kanalından nadiren de olsa yada Atlantik kıyılarından yabancı ve tanımadığımız türler geliyor. Yabancı türler geldikleri yerdeki diğer türlerin üzerinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Yeni bir ortama başka bir türün gelmesi tahmin edilemeyecek zararlar vermekte. Bu tür daha çok deniz çayırları, yosun gibi canlılarla besleniyor. Onların üzerinde etkisi olabilir. Fırtına sonrası bu türün karaya vurduğunu düşünüyoruz. Tek olması herhangi bir problem yaratmayacak. Ama bundan sonra bu ve herhangi bir yabancı türünün sayılarının artarsa bizim için çok önemli. Bu türler daha çok yosunlarla besleniyor. Sayısının çok artması o bölgedeki deniz çayırlarını olumsuz etkileyebilir. O bölgedeki yerel ve benzer türleri rekabet oluşabileceği için etkileyebilir. Bunun dışında insan sağlığı açısından herhangi bir zararı yok” şeklinde konuştu.
 
İnanmaz, inceleme altına alınan Aplysia cinsi Opistobranchia türü deniztavşanının, daha sonra ÇOMÜ Piri Reis Deniz Müzesinde sergilenmek üzere yetkililere teslim edileceğini söyledi.
 
Haber: Fehmi Şenyiğit