CHP Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş, delege seçimlerinde yaşanan süreç üzerine basın açıklaması yaptı. Karakaş, seçim sonuçlarını iptal etme yetkisinin CHP merkez ilçe yönetiminin yetkisi dahilinde olduğunu ve tüzüğün bu yetkiyi kendilerine verdiğini belirterek, “Biraz daha aklıselim davranmak adına, partililerimizi sükunete davet etmek adına seçimlerimizi erteledik” dedi
 
CHP merkez ilçe muhtarlık bölgesi kongre delegesi ve ön seçim delegesi seçimlerinin 16 Eylül’de Esenler Mahallesi’nde başlayıp, 17 Eylül’de İsmetpaşa Mahallesi’nde devam ettiğini hatırlatan CHP Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş, “Her iki mahallede yapılan seçimlerden sonra, seçim sonuçlarına ilişkin seçim sürecinde yaşanan sıkıntılarla ilgili pek çok itiraz geldi. Merkez ilçe yönetim kurulumuz bu itirazları inceledi. Esenler bölgesi ile ilgili yapılan itirazların, itirazlarla ilgili beraberinde sunulan bilgi, belge ve dokümanların yeterli olmadığına kanaat ederek, yapılan itirazları reddetti. Esenler Mahallesi seçimleriyle ilgili bir sıkıntı yok sonucuna vardı. Ancak İsmetpaşa Mahallesi ile ilgili yapılan itirazlar ve beraberinde getirilen pek çok materyali inceledik. Bunların sıkıntılı olduğuna ve seçim sonuçlarının iptalini gerektirdiği yönünde bir kara aldık ve İsmepaşa Mahallesi seçim sonuçlarını iptal ettik. Bunlar CHP merkez ilçe yönetiminin yetkisi dahilindedir. Tüzük bize bu yetkiyi vermiştir” dedi.
 
“Bunu sağlayamazsak topluma karşı inandırıcılığımızı yitiririz”
Bunun üzerine sosyal medyada pek çok paylaşımlar olduğunu, haberler çıktığını ve bilgi kirliliği oluştuğunu aktaran CHP Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş, “Ardından Cuma günü akşamı saat 19:30 sıralarında, internette yine seçim sonuçlarıyla ilgili bizleri, CHP’lileri üzen, kafalarını karıştıran bir haber yayınlandı ve iki saat sonra yayından kaldırıldı. Bunun üzerine yönetim kurulumuz gece saat 22:00’de toplandı. Yaklaşık 2 saatlik bir toplantı sonucunda Cumartesi günü yapılması gereken Cevatpaşa Mahallesi ve Pazar günü yapılması gereken Barbaros Mahallesi  seçimlerini erteleme kararı aldı. Bu kararı almamızdaki temel sebep, biraz da partililerimizi sükunete davet etmek, oluşan gerginliği azaltmak ve daha sakin bir ortamda CHP’ye yakışır bir şekilde seçimleri gerçekleştirmekti. Çünkü bizler bu seçimlerden partimizin çatışmalara uğramaması, bölünerek değil güçlenerek çıkması gerektiğine inanıyoruz. Bunu sağlamak da merkez ilçenin görevi. CHP’nin tarihi, kültürü ve gelenekleri bizleri şeffaf, hesap verebilir, etik değerlere dayalı demokratik bir seçim yapma zorunda bırakıyor. Eğer bunu sağlayamazsak o zaman topluma karşı inandırıcılığımızı yitiririz. Bu amaçla 15 Ekim’e kadar seçim sürecimiz devam ettiği için biraz daha aklıselim davranmak adına, partililerimizi sükunete davet etmek adına seçimlerimizi erteledik” açıklamasında bulundu.
 
“CHP’ye yakışmayacak davranışların olması hepimizi derinden yaralar”
Fevzipaşa, Namık Kemal ve Kemalpaşa Mahalle seçimlerinin merkez ilçe binasında yapıldığını kaydeden Karakaş, “Hiçbir sıkıntı yok. Gayet CHP’ye yakışır bir şekilde sakin arkadaşça bir ortamda seçimlerimizi yapıyoruz.  Sonrasında Kepez beldesinde seçim var. Oradaki seçimleri de yapacağız. Ardından yönetim kurulumuz toplanacak v bundan sonraki süreçle ilgili karalarını alacak. Bu seçimlerde CHP’ye yakışmayacak davranışların olması hepimizi derinden yaralar. Bundan sonraki süreç için parti üyesi olmayan arkadaşlarımızın seçim mahallinde motivasyon teknikleri kullanmalarını yadırgadığımızı ve bunu yapmamaları gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Aynı şekilde devlet memuru arkadaşlarımızın, resmi araçların seçim mahallinde motivasyon aracı olarak kullanılması, farklı motivasyon tekniklerinin, farklı ikna yöntemlerinin kullanılmasının partimize yarardan çok zarar getirdiğini tekrar tekrar üstüne basarak hatırlatmak istiyorum. CHP seçmenini bu tip telkinlere ihtiyacı yok.  Etik değerlerimizi korumak zorundayız. Hele hele sosyal medyada, maksadını aşan davranışların asla tarafımızdan tasvip edilemediği, hiçbir CHP’linin de makul ve mantıklı bir bakış açısıyla bunları onaylamadığını tekrar söylemek istiyorum. Bunlar partimize yarar değil zarar veriyor. Sonuçta bir seçim olacak. Birileri kazanacak, birileri kaybedecek. Ama bizim için önemli olan şu; bu seçilecek kadrolar delegelerimiz, daha sonraki onlardan seçilecek olan farklı delegeler, kongre delegeleri, n seçim delegeleri, ilçe başkanı, il başkanı… Bunlar bizi önümüzdeki süreçte yerel ve genel seçimlerde yönetecek olan kadrolar. Biz seçilirken bu kadroların yıpranmasını istemiyoruz. Bu seçim bizi bölerek değil, güçlendirerek sonuçlanmalı. Bunun için ben başta olmak üzere hepimizin elinden gelen en büyük özveriyi göstermesi gerekiyor. Biz her türlü eleştiriye ve öneriye açığız. Ama arkadaşlarımızın da hangi tarafta olursa olsun CHP ilkeleriyle bağdaşmayan yöntemlere başvurmalarının, düşünmelerinin, teşebbüs etmelerinin son derece yanlış, amacından uzak ve bize zarar verdiğini tekrar tekrar hatırlatmak istiyorum” diye konuştu.
 
“Hiçbir yetki aşımı yoktur”
Karakaş, delege seçimlerinin iptal ve ertelemelere ilişkin yetki tartışmalarına ise şöyle açıklık getirdi; “Partimizin tüzüğü bu konuda son derece nettir. Bilmeden, okumadan yorum yapmanın son derece zararlı olduğunu hatırlatıyorum. Kafalarına takılan her türlü soruyu tüzüğümüzü inceleyen partililerimiz çok rahat bir şekilde bulabilirler. Buradaki yetki CHP merkez ilçe yönetiminindir. Bu açıklamayı şunun için yapmak zorunda kaldım. Maalesef bazen bilmeden okumadan bunlarla ilgili eleştiriler oluyor; ‘yetkisi vardı, yoktu’ tarzında. Şu an hiçbir yetki aşımı yoktur. Biz sınırlarımızı bilerek, yetkimizi aşmadan, tüzüğün bize verdiği yetkiye göre şu ana kadar bir tavır sergiledik. Bundan sonraki seçimleri bitirene kadar da yine aynı yetki sınırları çerçevesinde seçimi tamamlayacağız.”
 
Haber: Ersan KÜÇÜKKURU