Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale İl Başkanı Nejat Önder, Adalet Kurultayı’nda içki içen partilerle ilgili olarak AK Parti cephesine özür bekliyoruz açıklamasına cevap verdi. Önder:“ Biz bu özrü dileriz ama bu bizim dışımızda gelişen bir olaydır. En azından bizim dilediğimiz özür Cumhuriyetin temellerine dinamit koyan bir davranış değildir”dedi.
 
Cumhuriyet Halk Partisi tarafından 26-29 Ağustos tarihlerinde Gelibolu Yarımadasındaki Kocadere Kamp Alanında gerçekleştirilen “Adalet Kurultayı” bitti ancak etkileri kent gündeminde polemik yaratmaya devam ediyor. CHP İl Başkanı Nejat Önder, CHP İl Başkanlığı toplantı salonunda Adalet Kurultayı’na ilişkin polemiklere yanıt verdi.
 
CHP İl Başkanı Nejat Önder, Adalet Kurultayı sırasında içki içilen fotoğrafların ortaya çıkmasından sonra AK Parti’den CHP çıkıp özür dilemelidir açıklamalarına sert bir dille yanıt verdi. Biz bu özrü dileriz ifadelerini kullanan Önder, yaşanan olayın kendileri dışında geliştiğini vurguladı. Önder, CHP Genel Merkezi tarafından, 26-29 Ağustos tarihleri arasında Çanakkale’de gerçekleştirilen Adalet Kurultayında, 12 maddelik “Adalet Kurultayı Temel Kuralları” nın dağıtıldığını söyledi.
 
2-3 tane densiz şehitlerin hatırasına saygısızlık etmiştir
Adalet Kurultayı Temel Kuralları 1’nci maddesinden söz ederek konuşmasına başlayan İl Başkanı Nejat Önder:“ Adalet Kurultayı, Çanakkale Savaşları’nın bölgede yapılacaktır. Burada yapacağımız bütün faaliyetlerimiz, aziz şehitlerimizin değerli hatıralarına yakışır hassasiyette olmalıdır”. Buna rağmen kutsal topraklara ve şehitlerimizin anısına saygı göstermeyen 4 gün içerisinde yüzbinlerce ziyaretçinin uğradığı bir ortamda 2-3 tane densiz, evet şehitlerimizin aziz hatırasına saygısızlık ve terbiyesizlik yapmışlardır. Bunlar zaten bizim Genel Başkanımızın da talimatıyla hem kampın dışına çıkarılmış hem de partiden atılmışlardır” dedi
 
Yaşanan bu olayların ardından Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan ve AK Parti İl Başkanı Yeşim Karadağ’ın yaptığı açıklamalara değinen Önder:“ Bakan Kurtulmuş, CHP açıkça özür dilemelidir diyor. Şimdi Bakan Kurtulmuş’a da ben şunu söylemek istiyorum. Biz bu özrü dileriz ama bu bizim dışımızda gelişen bir olaydır. En azından bizim dilediğimiz özür Cumhuriyetin temellerine dinamit koyan bir davranış değildir. Biliyorsunuz FETÖ terör örgütü ile Recep Tayyip Erdoğan televizyonlarda şunu söylemişti:“ Ne istedilerse verdik. Biz beraber yürüdük bu yollarda, beraber ıslandık” demişti. Şimdi ülkeyi 50 sene geriye götüren bu darbe girişiminin ardından onların Cumhurbaşkanı:“ Allah’ım beni affetsin, milletim beni affetsin” diye geçiştirdi” şeklinde konuştu.
 
Ülkeyi yönetemiyorsunuz
AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın ‘top çevirme özür dile’ dediğini ifade eden Önder:“ Şimdi bende şunu söylerim. Ülkeyi yönetemiyorsunuz, ülkeyi kaosun içerisine soktunuz, ülkeyi karpuz gibi ikiye yaran bir uygulamanız söz konusu. Aslında siz top çevirmeyin diyorum. Ülkeyi yönetemeyenlerin bize şehit dersi vermeleri bizim ağrımıza gidiyor” dedi. Önder sözlerini şöyle sürdürdü:“ Onun için biz şehitlere duyarlı olmaya davet edenlere bize duyarlılık dersi vermesinler derim. 3 tane kendini bilmez hadsizin yaptığı işi topluma mal edilmemesi lazım. Madem çok duyarlısınız içki içenleri lanetliyoruz ama üreten sizsiniz. İnsanları orada şarap bağı ekmeleriyle ilgili teşvik veren devlet sizsiniz, iki tane şarap fabrikasını teşvik verip açtıran da sizsiniz. Yani şimdi oralarda o köylerde düğün olmuyor mu, düğünlerde içki içilmiyor mu, basit işlerle uğraşılıyor.”
 
Bu kutsal topraklarda o şehitlere bu saygıyı göstermiyorsa
Sosyal medyada alkol alan partililerin CHP’ye üye oluş tarihleri ile ilgili iddiaların yer aldığı sorusuna yanıt veren Önder:“ İsterse 20 yıllık olsun, bu kutsal topraklarda o şehitlere bu saygıyı göstermiyorsa, orada sigara bile bölümü bile hassasiyet açısından ayrıydı. Kurallar bu denli konulmuşken yüz bine yakın insanın içerisinden böyle 2-3 tane adam çıkabilir. Sonuçta bizi de üzdü ama gereği yapıldı” şeklinde konuştu. Kendilerinin şehitler ile ilgili duyarlılıklarını anlattıklarını, bu kişilerin yaptıklarını lanetlediklerini dile getiren Önder:“ En azından onlarda Ensar Vakfındaki çocuk tecavüzlerine bizler kadar duyarlı olsalar. 3 tane bakanın yolsuzluğuna rağmen aklanması konusunda yardımcı olacaklarına bizler gibi duyarlı olsalardı. Onun için top çeviren onlar biz değiliz” dedi.
 
Seçim startı 10 Eylül
İl Başkanı Nejat Önder, partisinin kongre takvimi ile ilgili olarak yaptığı açıklama 10 Eylül itibariyle delege seçimlerine başlayacaklarını söyledi. Önder:“ Seçilecek arkadaşlarımız 2019 seçimlerini organize edecekler. 2019’da ülkemizin geleceği için seçimlerin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Haber: Fehmi ŞENYİĞİT