Çan Atatürkçü Düşünce Derneği Yönetim Kurulu ve üyeleri, Çan ilçesinde düşman işgaline karşı milli yapılanmayı oluşturarak Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ni kuran ve ilçenin kurtuluşunda büyük emeği olan İstiklal Madalyası sahibi Osman Çaneri’yi vefatının 87’nci yıl dönümünde andı.
 
Çan ADD Derneği üyeleri önce Osman Efendi’nin eski ilçe mezarlığında bulunan mezarını ziyaret ederek Osman Efendi ve arkadaşları için dua ettiler. Daha sonra ise Çan Şehir Meydanında bulunan Osman Efendi büstüne çelenk koydular.
 
Çan ADD Derneği Başkanı Gökay Bulut burada yaptığı konuşmada:“ Çan'ın milli yapılanmasında ve Düşman işgaline karşı milis güçlerini oluşturmasında müdafaa-i Hukuk Cemiyeti kurarak bölge halkının örgütleyen İstiklal Madalyası sahibi Osman Efendi ve arkadaşlarını rahmetle minnetle anıyoruz. Atatürk'ün Türk Çocuğu ecdadını tanıdıkça daha güzel işler yapmak için kendinde güç bulacaktır sözü bugün de bütün canını korumaktadır. Güçlü bir Türkiye geçmişle gelecek arasında köprü kurmakla ve geçmişi Tanımak da mümkündür Osman Efendinin Milli Mücadele'deki başarısı ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de dikkatini çekmiş ve İstiklal Madalyası ile onurlandırıldı. 1930 yılında Osman Efendi iradesinde çal gücü İdman Yurdu isimli bir futbol takımı kurulmuş ve aynı gençler tarafından bir tiyatro Okulu oluşturularak İstiklal adlı piyesi sahneye koymuşlardır. Yani bundan tam 87 yıl önce 1930'larda ilçemiz Çan'ın gençleri ilk futbol takımının ve tiyatroyu oynamışlardır. Osman Efendi'nin Üstün gayretleri ve Çan halkının onun yanında yer alması Kurtuluş mücadelesinde ilçemizde Kuvayi Milliye ruhu ile düşmanla mücadele edilmiş ve kanının Son damlasına kadar topraklarına sahip çıkmışlardır. Tüm bunların yanında şu anda Anıtkabir Müzesi'nde İstiklal Madalyası almış kişilerin büstleri bulunmaktadır. Osman Efendi de İstiklal Madalyası sahibidir Osman Efendinin 1927 tarihli Gazi Mustafa Kemal mühürlü İstiklal Madalyası belgesi Çan ADD şubemizdedir. Bu belge ile birlikte ilgili yerlere Osman Efendinin büstünün Anıtkabir müzesini konması için müracaatımızı yapacağımızı önceki yıllarda duyurmuş ve müracaatımızı da yapmamıza rağmen bu konudaki resmi başvurumu sonuçsuz kalmıştır. Bundan sonraki süreçte imza kampanyası başlattılar Akçan halkından destek isteyip bir başvuru daha yapmak istiyoruz. Bu konuda kamuoyu desteğini bekliyoruz. Bizden şu anda Osman Efendi'yi Beraber mücadele ettikleri arkadaşlarını o dönemdeki tüm çal halkını Şimdi daha iyi anlamalıyız onların bu topraklar ve bizler için yokluk içerisinde nasıl mücadele ettiklerini hiçbir zaman unutmamalıyız” dedi.
 
Haber: Fehmi Şenyiğit