Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ve Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından geçtiğimiz günlerde “Bal Ormanları” kurulması konusunda çalışmalar yapılmaya başlandı.
 
Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, bal ormanları ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede mevcut bal ormanlarının korunması gerektiğine dikkat çekerek, mevcut bal veren ormanları yok ederek yeni bal ormanları yapılırsa bir anlamı olmayacağını söyledi.
 
Yakın döneme kadar gezgin arıcılar ile ormancıların sürekli kavga halinde olduğuna dikkat çeken İleri, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysi Eroğlu’nun talimatı ile ormanların gezgin arıcılara açılmasıyla bu sürtüşmenin ortadan kalktığının altını çizdi.
 
İleri:“ Bu zamana kadar arıcı ile ormancı hep kavga halindeydi. Yani ormancılar arıcıları ormanlara sokmak istemiyorlar. Arıcılar da ormanlardan istifade etmek istiyorlar. Yıllarca bu sürtüşme devam etti ama Orman Bakanımız Bakanlığında uzun süreden beri görev yapıyor ve arıcılara bir pozitif ayrımcılık yaptı veyahut olması lazım geleni söyledi. Vermiş olduğu talimatla artık ormancıların ormanlardan istifade edebileceğini, ormanların arıcılara açılmasının lazım geldiğini ifade ettiler. Daha sonra bal ormanlarıyla arıcıların desteklenmesi gerektiğini söylediler” dedi.
 
Türkiye’de 300 bal ormanı kuruluyor, 11 tanesi Çanakkale’de
Türkiye genelinde şu an 300’ün üzerinde bal ormanı kurulduğunu ifade eden İleri, Çanakkale olarak baktığımız zaman şuan 7 tane bal ormanı mevcut ama hedeflenen 11 tane bal ormanı kurulabilmesi için yer araştırılıyor” şeklinde konuştu.
 
Kendilerinin orman teşkilatı ile iç içe olduklarını belirten İleri:“ Onların bu konuda arıcılara yönelik yaptıkları çalışmaları takdirle karşılıyoruz. Çünkü arıcılar özellikle orman gibi milli servetimizden istifade ederek bal, polen, arı sütü, propolis üretiyor ve bunlarda insan sağlığı açısından çok önemli şeyler. Yani orman demek sadece ağaç demek, kereste demek değil. Yani ormanın birçok güzellikleri var. Ormanda bir sürü tıbbi aromatik bitkiler var, ormanın mantarı, kekiği, diğer meyveli türleri ve ormanın balı var. Biz kazancımızın yaklaşık %80’nini ormanlardan elde ediyoruz. Dolayısıyla orman teşkilatının bize ormanları açması, bizimle beraber hareket etmesi son derece güzel, bizim aradığımız ve istediğimiz bir olay. Bu konuda başta Orman Bakanımıza ve tüm teşkilat mensuplarına takdirle karşılıyoruz. Hepsine teşekkürlerimizi ve tebriklerimizi iletiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Mevcut bal ormanları önce korunmalı
Mevcut bal ormanlarının önce korunması gerektiğini vurgulayan İleri: “Eğer mevcut bal veren ormanlarımızı yok eder yeni bal ormanları yaparsak bence bir anlamı yok. Çanakkale yöresinde özellikle püren, davulga dediğimiz ballı bitkilerden oluşan ormanlık alanlar var. Bu alanların korunması lazım. Bu alanlara dokunmadan bu alanların bal ormanları ilan edilmesi gerekiyor. Çünkü biz bu bitkileri kaybettikten sonra tekrar geriye kazanma şansımız yok. Yani yeni bal ormanı yerine mevcut bal veren ormanlarımızın bal ormanları statüsünde değerlendirmemiz gerekiyor. Şuan mevcut bal ormanlarının yerine yenileri dikiliyor veyahut mevcut ballı bitkiler bal ormanı şeklinde isimlendirilip zenginleştirilip bal ormanları arttırılmaya çalışılıyor” dedi.
 
İleri sözlerini şöyle sürdürdü:“ Çanakkale’de mevcut bal ormanları Eceabat yöresi Kabatepe mevkiinde, Gökçeada’da, Biga Kepekli’de, Kalkım’da, Biga Karabiga dolaylarında ve planlanan bir tanesi özellikle çam balı üretim alanları için öngördüğümüz mutabık olduğumuz Gelibolu Ilgardere ve Keşan Gökçetepe çam balı üretim alanlarında özellikle bal ormanı şeklinde planlanmasına başlandı. Şu an ölçekleri ve sınırları tespit edilmeye çalışılıyor. Diğer planlanan alanlarla ilgili yer olarak şu an tespit edilmiş durumda”
Haber: Fehmi Şenyiğit