Kepez Belediye Başkanı CHP’li Dr. Ömer Faruk Mutan, düzenlediği basın toplantısında gündeme dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Parti içi siyaset aradığını söyleyen Mutan, il ve ilçe kongrelerinde çarşaf liste isteğini yineledi. Kentin en büyük sorunun ulaşım olduğuna dikkat çeken Başkan Mutan, şehir içi entegre ulaşım sisteminde sorunlar yaşadıklarını ve bu konuda CHP’li Çanakkale Belediyesi ile mahkemelik olduklarını kaydederek, “İki aynı siyasi parti çözüm üretemedik” dedi. Mutan bu sorunun Çanakkale Devlet Hastanesi açılana kadar çözüme kavuşmaması halinde Çanakkale halkının Kepez’e giremeyeceğini, Kipa’nın orda ineceğini söyledi.

“Adalet arıyoruz, hukuk arıyoruz. Nerde arayacağız? İşte 26’sında başlıyoruz, 30’una kadar Çanakkale’de arayacağız” diyerek sölerine başlayan Başkan Mutan, “Ulusal, uluslararası boyutuyla arıyoruz. Ben de siyaseten adalet arıyorum, parti içi. Ama benim nerede durduğumu hepiniz biliyorsunuz. Siyasette adalet arıyorum ben.  Hukuk arıyorum. Temsilde adalet arıyorum. Yönetime seçilme noktasında, herkesin temsil edilebildiği bir süreçle alakalı kongrelerimizin demokratik kılınması, evrilmesi noktasında sosyal medyada yeteri kadar paylaşımda bulunuyorum. Şimdi sizlerle paylaşıyorum. Allah’tan iyi ki buradasınız. İnşallah sesimizi yukarıdakiler de duyar diye seslendiriyorum ” ifadelerini kullandı.

“Eğer çarşaf liste olmazsa, o listeleri delmeye adayım”
Mutan, daha önce sosyal medyada dile getirdiği ve Çanakkale gündeminde yer tutan çarşaf liste açıklamasına yönelik şunları söyledi; “Siyasette adalet arıyorum. Temsilde adalet arıyorum. Bir önceki kongrede olduğu gibi yüzde 50’lik küsürle, 25 kişilik yönetim kurulunun hepsini istemiyorum. Açık net ifade ediyorum. Eğer çarşaf liste olmazsa, o listeleri delmeye adayım. Kendi adıma konuşuyorum ve ‘ben yönetmek istiyorum’ diyen her türlü CHP’li arkadaşım, (delege olması gerekmiyor) yönetime talip olabilir. Hali hazırda mevcutla gidecek orada divana dilekçesini verecek ‘yönetmek istiyorum’ diyecek, biz de o arkadaşı destekleyeceğiz. Yemin ediyorum ya ve delik deşik edeceğiz o listeleri. Mavi beyaz mı olur, kırmızı beyaz mı olur rengini bilmiyorum. Renk, menk önemli değil. Ama siyasette adalet istiyorum. Siyasette adaleti tesis edemezsek, yarınları kurgulayamayız. Orada boşuna bir kongre yapmış oluruz, açık söylüyorum, net konuşuyorum. Siyasette adalet. Adaletin yolu çok basit; çarşaf liste. Buradan bütün ilçelere, ilçe başkanlarıma sesleniyorum. Lütfen tek liste dahi çıkacak olsa, çarşaf liste talep ediyorum. Bırakın ya çıksın biri oradan desin ki, ‘Bende üretmek istiyorum, seçilmek istiyorum’. Belki de o istenç ciddi anlamda karşılık bulacak tabanda. Neden buna müsaade etmiyor. Bu tüzük, demokratik bir tüzük değil. Partimin tüzüğü muhalefeti barındırmıyor. Muhalefeti barındırmayan tüzük demokratik tüzük değildir. O yüzden bu tüzüğü bir an önce demokratik hale evirmek, değiştirmek gerekiyor. Zaten bu kongre süreçlerinden önce bence bir tüzük kurultayı yapılabilirdi. Tüzüğü demokratik bir hale en azından siyasi parti ve seçim yasası çerçevesinde, yasayı değiştiremeyeceğimize göre bir çarşaf listeyle yumuşatılarak hoşgörülü, empatili ve saygının olduğu bir zeminde yaklaşarak bir süreç yaşayabiliriz. Ben bu süreçle ilgili bunun kavgasını vereceğim.  Bu süreci demokratik hale öremezsek ve siyasi olarak biz kendimizi, elimiz ayağımızı düzeltemezsek, ülkeye de getiremeyiz. Allah’tan geliyorlar, inşallah duyarlar. Ben dediklerimi anlatmaya çalışıyorum. Ama anlatmak istemiyorlar. Ben inatla taban ve üye anlasın diye, siyasi partililer anlasın diye, bunun AKP’si,  CHP’si MHP’si falan yok. Bu konuda MHP’de veya o koridorda bir yol alınmaya çalışılıyor. O süreci de kutluyorum. Türk siyaseti tıkandı, açacak bir hareketlilik başladı, tebrik ediyorum. Başarılı da olurlar istiyorum. Yani bu Ülgür beyin durumuna benzemiyor. Net konuşuyorum, siyaset tıkandı. Ülke yönetilemiyor. O yüzde siyaseti çözecek her türlü adım, hareketlilik bu ülkeye ciddi anlamda saygınlık kazandırır.”

“İki aynı siyasi parti çözüm üretemedik”
Ulaşım konusunda ciddi sıkıntıları olduğunu belirten ve toplantıya katılan basın mensuplarına, ‘Bugün buraya halk otobüsüyle gelen oldu mu?’ şeklinde bir soru yönelterek konuya giriş yapan Başkan Mutan, Kepez’den Esenler’e bir saatte gidildiği örneğini vererek bu durumdan dert yandı. Mutan, “Bu ilin en büyük kentsel sorunu ulaşım ve otopark. Ulaşımda biz entegreyiz. Benden önceki belediye başkanının 2007’de yapmış olduğu bir protokolle entegre olduğumuz bir ulaşım ağının içindeyiz. Biz mahkemeye gittik 1 yıl oldu, bekliyoruz sonucunu. Açık açık söylüyorum, iki aynı siyasi parti çözüm üretemedik. Genel merkeze söyledim. Yerel yönetimlerden sorumlu, dün buradaydı kendileri sevgili Genel Başkan Yardımcım, inatla ‘bu işin çözün’ demesine rağmen, mevcut merkezdeki belediye başkanı bu işi çözmedi. Duyarlar diye söylüyorum, duymadılar beni ya. Üç defa gittim genel merkeze, çözün bizi mahkeme kapılarına düşürmeyin dedim. Ama düştük. Taşınanlar mutsuz, taşıyanlar mutsuz, biz mutsuz.  Kim mutlu? Bir tane orada müdür var ulaşım müdürü hayati, mutlu. Adam ne derse o. Böyle bir dünya yok ve mutsuzuz.

“Devlet hastanesi açıldığı anda, Çanakkale’den gelenler Kipa’da iner”
Entegre oldukları bu ulaşım sistemini desteklediklerini ancak bu haliyle desteklemediklerini kaydeden Mutan şöyle devam etti; “Bana diyor ki birileri; ’10 tane otobüs al’ neyle alacağım? Kooperatifi terbiye edeceğiz. ’20 de biz alacağız, zaten 10 tane de var’. Ne yapacağız, halk otobüslerini terbiye edeceğiz. Böyle bir dünya yok. Bakın yarın hastane açılacak. Buradan ilk defa açıkça ilan ediyorum kamuoyuna. Hiç kimse kusura bakmasın kamu düzeni açısından eğer Kepez’in menfaatleri hiç ediliyorsa buna müsaade etmeyeceğiz. Eğer ilde ulaşım sorunu çözülecekse, Kepez dışlanıp birilerinin aklıyla gidilecekse, yok. Devlet hastanesi açıldığı anda net konuşuyorum, Çanakkale’den gelenler Kipa’da iner. Ben de 3 kuruşa buradan Kipa’ya taşırım insanları. Bu ilin en büyük sorunu ulaşım. Neden? Ha dengeler kuruluyor, halk otobüsü, şoförler odası. Oda seçilecek o başkanı destekleyecek. E halkı kim destekleyecek? Bu halkı desteleyecek kimse yok mu? Böyle bir ayıp yok. Onlar bana dedi ki ‘yol’. Mayıs’ın sonu en geç Haziran 10’u, geldik Ağustos’un 23’üne. Bir buçuk ay geçti, kimse bir şey demiyor. Ama ben biliyorum ki en erken Ekim ve Kasım da taşınacaklar. Sıkıntı var benden kaynaklı değil. Benden ne istiyorlarsa ben onlara verdim. Bu hastane açıldığında ulaşım noktasında, bütün Çanakkale duysun diye söylüyorum; sıkıntı yaşanacak sokmayacağım, net. Beni görevden alabilirler. Alın. Ama Kepez halkının hakkını yedirmeyeceğim. Protokol sundum ben bunlara, 3.5, 4 yıldır uğraşıyorum. Mahkemeye de verdik. Hakim; ‘iki parti gidin anlaşın, ayıp bu’ demiş. Kepez halkının hakkını yedirmeyeceğim. Gün hastane açıldığı gün. Giremeyecek Çanakkale halkı buraya, inecek Kipa’da. Onları da kaç liradan taşırım ben de bilmiyorum. Ama bu kadar haksızlığa, bu kadar dilsiz şeytanlığa gerek yok. Susmayacağım. Ne diyor Hz. Ali; “Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır” diyor. Ben dilsiz şeytan hiç olmadım, yarın da olmayacağım. Bunu birileri de duysun diye söylüyorum. Buraya siyasi büyüklerim de geldi. Onlar da biliyor konuyu. Niye çözmediler onu bilmiyorum. Yarın çözerlerse sorun yok. Bu bir tehdit falan değil. Hastane açılana kadar çözmezlerse anında 10 tane otobüs buluruz 50 kuruştan taşırız insanları Kipa’ya.”
Başkan Mutan, ulaşım sistemi için kendi çözüm önerisini şu sözlerle aktardı; “Özellikle Sarıçay bandından bir ring noktasın oluşturup, ringi orada döndürmek. Yani orada toplama boşaltma yapıp. Her iki bantta belli noktalar oluşturmak. Ama ağırlıklı olarak özellikle Sarıçay’da inidir bindir yapıp, ileride bir nokta hükümet konağı da olabilir bu, indir bindir noktasıyla ring hatlarıyla buraya ulaşmak.”

Başkan Mutan toplantı sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kepez’in ilçe olması yönündeki konuya ise sıcak baktığını dile getirdi. Kendisinin de bunu istediğini dile getirdi.

Haber: Ersan KÜÇÜKKURU