Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Kaya:“ Tohumlarımızın yok olmaması açısından bu projesi farkındalık yaratması açısından olumlu buluyoruz”
 
Çanakkale Belediyesi, Atalık tohum denilen yerli tohumların önemine dikkat çekmek amacıyla Tarihi Emile Vitalis binasını restore ederek “Tohum Sandığı” merkezi haline getirmiş ve bu örnek proje birçok kesimden takdir toplamıştı.
 
Tohum Sandığı’nın en önemli paydaşlarından biri olan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Çanakkale Belediyesi’nin örnek uygulamasını olumlu bulduklarını ifade ederek:“  Atalarımızdan kalan tohumlarımıza sahip çıkabilmemiz açısından genleriyle oynanmamış eski tohumlarımızın da sahip çıkılmasını gayet olumlu karşılıyoruz” dedi.
 
Başkan Kaya, Tohum Sandığı projesine ilişkin olarak yaptığı açıklama, restore edilen Emile Vitalis binasının Tohum Sandığı haline getirilmesiyle birlikte buradan elde edilen tohumların gelecek nesillere saklanması amacının bir farkındalık yarattığını söyledi.
 
Başkan Kaya:“ Tohumlarımızın yok olmaması açısından gayet önemli buluyoruz. Tohumlar geleceğimizdir bizim bundan dolayı önemli buluyoruz. Hayatımızı devam ettirebilmemiz için üretimin devam etmesi gerekiyor. Üretimin devam etmesi içinde tohumun olması gerekiyor. Atalarımızdan kalan tohumlarımıza sahip çıkabilmemiz açısından, burada illa çok büyük kazançlar düşünülmemesi gerekiyor. Yeni çıkan tohum çeşitleri daha verimli, dayanıklı çeşitler olabiliyor ama genleriyle oynanmamış eski tohumlarımızın da sahip çıkılmasını gayet olumlu karşılıyoruz. Bu tarzda projelerinde inşallah önümüzdeki günlerde artarak devam etmesini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
 
Tohum sandığının ilk hasatlarının da bugünlerde yapıldığını kaydeden Başkan Kaya:“ Hasatlardan elde edilen ürünler belli yerlere dağıtımları yapıldı. Belli ürünlerden de tohum alınacak ürünler farklı ürünlerdir bu ürünlerden de tohumlar alınarak tohum sandığında korunduğu söyleniyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda da bu tarzda farkındalık yaratacak projelerin hayata geçmesini diliyoruz” dedi.
 
Haber: Fehmi Şenyiğit