Bu yıl 9-13 Ağustos 2017 tarihleri arasında düzenlenen 54. Uluslararası Troia Festivali, 13 Ağustos Pazar günü düzenlenen etkinlikler ile son buldu. 5 gün boyunca devam eden sergi, konser, tiyatro ve söyleşi etkinlikleri kentin dört bir yanında kentliler ile buluştu.
 
“Ey Özgürlük” sloganı ile düzenlenen 54. Uluslararası Troia Festivali kapsamında, başta Çimenlik Kalesi, Özgürlük Parkı ve Halk Bahçesi olmak üzere kentin dört bir yanında gerçekleştirilen etkinlikler kentlilerden beğeni topladı.
 
Festivalde Çimenlik Kalesi’nde düzenlenen etkinlikler kapsamında 11 Ağustos Cuma günü dünyaca ünlü perküsyon ustası Burhan Öçal ve Trakya All Stars grubu sahne aldı. Trakya ve Balkan müziğinin sevilen şarkılarının seslendirildiği konserde kentliler, Balkan ve Roman müziğinin ritmine kendilerini kaptırdılar. Konser sonunda Belediye Başkanvekili Muzaffer Özgen usta müzisyen Burhan Öçal’a Çanakkale Seramiği ve çiçek takdiminde bulundu.
 
Çimenlik Kalesinde düzenlenen program kapsamında 12 Ağustos Cumartesi günü ise klasik müziğin dünyaca ünlü ustalarından Pyotr İlyiç Tchaikovsky’nin unutulmaz eseri “Kuğu Gölü Balesi” Moscow State Ballet tarafından sahnelendi. Kentlilerin yoğun ilgi gösterdiği oyunda Moscow State Ballet grubunun sergilediği performans izleyenlerden büyük beğeni aldı.
 
Çimenlik Kalesi’nde festivalin son gününde düzenlenen etkinlik kapsamında Livaneli Korosu ve Orkestrası sahne aldı. 13 Ağustos Pazar günü düzenlenen etkinlikte Livaneli Korosu ve Orkestrasına, Çanakkale Belediyesi Altın Yıllar Yaşam Merkezi’nin katılımcılarından oluşan Demli Sesler Korosu da eşlik etti. Sanatçı Zülfü Livaneli’nin unutulmaz eserlerinin seslendirildiği gece, 54. Uluslararası Troia Festivali’nin de sloganı olan “Ey Özgürlük” şarkısı ile sona erdi. Gece sonunda Belediye Meclis Üyesi Birten Sarıbaş, koro şefleri ve üyelerine çiçek ve Çanakkale Seramiği takdim etti.
 
Özgürlük parkında muhteşem konserler
54. Uluslararası Troia Festivali kapsamında Özgürlük Parkı’nda düzenlenen programda ise 11 Ağustos Cuma günü Karadeniz müziğinin sevilen ismi Niyazi Koyuncu şarkılarını Çanakkale için seslendirdi. Karadeniz müziğinin sevilen eserlerini seslendiren Koyuncuya izleyiciler de horon teperek eşlik etti.
 
Festival etkinlikleri kapsamında 12 Ağustos Cumartesi günü Özgürlük Parkı’nda düzenlenen konserde ünlü şarkıcı Yaşar sahne aldı. Özgürlük Parkının eşsiz manzarasında seslendirdiği şarkılar ile ünlü şarkıcı Yaşar, kentlilere keyifli bir gece yaşattı. 13 Ağustos Pazar günü Özgürlük Parkı’nda düzenlenen program kapsamında ise Aydilge konseri düzenlendi. Ünlü şarkıcı Aydilge sevilen şarkılarını seslendirirken, izleyenler de hep bir ağızdan şarkılara eşlik etti. 54. Uluslararası Troia Festivali kapsamında Özgürlük Parkı’nda düzenlenen konser etkinlikleri Aydilge konseri ile sona erdi.
 
54. Uluslararası Troia Festivali programı kapsamında Halk Bahçesi’nde düzenlenen son söyleşi etkinliğinde, 11 Ağustos Cuma günü Prof. Dr. Aziz Konukman’ın “Türkiye’deki Enerji Politikalarının Ekonomiye Etkileri” adlı söyleşisi gerçekleştirildi. Söyleşide Konukman, ülke genelinde uygulanan enerji politikaları üzerine eleştirilerini sunarken, enerji üretimi üzerine kendi görüşlerini aktardı. Konukman söyleşide ayrıca Çanakkale’deki termik santrallere ve yanlış enerji politikaları nedeni ile meydana gelen doğa tahribatına değindi. Soru cevap bölümü ile sona eren söyleşide Belediye Başkanvekili Muzaffer Özgen Prof. Dr. Aziz Konukman’a çiçek ve Çanakkale Seramiği takdiminde bulundu.
 
 
Festival programı kapsamında düzenlenen son tiyatro etkinliğinde ise Ankara Sanat Tiyatrosu’nun “Ödenmeyecek. Ödemiyoruz!” adlı oyunu sahne aldı. 13 Ağustos Pazar günü Amfi Tiyatroda sahnelenen oyunda, kenar mahallede yaşayan işçilerin hayat pahalılığına karşı verdiği mücadele anlatıldı. Ünlü İtalyan tiyatro yazarı Dario Fo’nun işçilerin mücadelesini mizahi bir dille anlattığı oyunda Ankara Sanat Tiyatrosu oyuncularının performansı izleyenlerden büyük beğeni aldı.
 
54. Uluslararası Troia Festivali etkinliklerinde çocuklar da unutulmadı. Festival boyunca Halk Bahçesinde düzenlenen çeşitli oyunlar ve etkinlikler ile keyifli zaman geçirme fırsatı bulan çocuklar, eğmenler eşliğinde satrançtan voleybola, danslardan çeşitli yarışmalara kadar farklı etkinlikler ile festivalin tadını çıkardı.
 
Spor etkinlikleri nefesleri kesti
Festival kapsamında düzenlenen kültür ve sanat etkinliklerinin yanı sıra bu yıl da spor etkinlikleri unutulmadı. Festival kapsamında önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da basketboldan futbola, birinçten satranca pek çok spor turnuvası düzenlendi. Bu kapsamda 23. Sokak Basketbol Turnuvası, 25. Uluslararası Troia Açık Satranç Turnuvası, Troia Festivali Futbol Şenliği, Troia Briç Turnuvası ve 2. Uluslararası Çanakkale Troas Motosiklet Festivali gibi etkinlikler ile festival kapsamında çok sayıda sporcu Çanakkale’de misafir edildi.
 
Kentin kültürel zenginliğini yansıtan en önemli etkinliklerden biri olan Uluslararası Troia Festivali, 54. yılında da konserler, sergiler, tiyatrolar, söyleşiler, gösteriler ve daha bir çok etkinlik ile Çanakkale’nin dört bir yanında 7’den 70’e tüm kesimler ile buluştu. Dünyaca ünlü sanatçıların ağırlandığı festival etkinlikleri kentlilerin yoğun ilgisi ile geçerken, hem kent sakinleri hem de kent esnafı festivalin katkılarından dolayı büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.
 


Kaynak: Haber Merkezi