Gökçeada’nın “Organik Tarım Adası” ilan edilmesi için Organik Tarım Havza Toplantısı gerçekleştirildi.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2017 yılı " İkinci Altı Aylık Eylem Planı" kapsamında; Gökçeada ve Bozcaada'nın "Organik Tarım Adası" ilan edilmesi çalışmaları kapsamında; Adaların Organik Tarım Potansiyeli, Gökçeada ve Bozcaada'nın, Organik Ada ilan edilmesi durumunda, avantajları ve dezavantajlarının değerlendirilip, bu ilçelerin Organik Ada ilan edilip, edilemeyeceğine karar verilmesi için düzenlenen ön çalışma toplantısı yapıldı.
 
Toplantıya Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Gökçeada Kaymakamı Muhittin Gürel, Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Arda Akçal, TARKOP Başkanı Mehmet Özkurnaz, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Şube Müdürleri, Oda, Birlik Başkanları, Oda-Borsa Genel Sekreterleri, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri ve Önder üreticiler katıldı.
 
Toplantının açılışında Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ tarafından, Gökçeada, Bozcaada Tarımsal Kalkınma ve İskan Projesi ile Organik Tarım Projesi kapsamında bugüne kadar adalarda yapılan çalışmalar konusunda toplantıya katılanlara bir sunum yapıldı.
 
Karadağ sunumunda, Gökçeada ülkemizin en büyük adasıdır ve ana karaya 27 km uzaklıktadır. Tarım alanlarında sulama konusunda bir sıkıntı yoktur. Tarımsal sulamada kullanılan bir baraj ve 4 gölet bulunmaktadır. İlçe ekonomisi Turizm, Tarım, Hayvancılık ve Balıkçılığa dayanmaktadır. 33.500 dekar tarım alanı bulunmakta. Bu alanların 8300 dekarında organik tarım yapılmaktadır.200 üretici organik tarımla uğraşmaktadır. 100.000 dekar mera alanı bulunmaktadır.  1310 büyükbaş hayvanın 842 si organik olarak yetiştirilmektedir. 94.915 küçükbaş hayvanın 3.258 organik olarak yetiştirilmektedir. 3.857 kovan arının 2049 kovanında organik arıcılık yapılmaktadır. Adalarda özellikle Gökçeada da konum ve yer olarak eksileri artıları olmasına rağmen organik tarım yapılması için uygun bir ortam bulunmakta şu anda tarım alanlarını % 25 inde organik tarım yapılmaktadır. Gökçeada'nın Organik Ada ilan edilmesi bölgeye ve Gökçeada ya olumlu katkısı olacaktır” dedi.
 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı temsilen toplantıya katılan Ziraat Mühendisi Hülya Erdemir Yağlı ise yaptığı konuşmasında:“ Organik tarım denince ilk aklımıza gelen il Çanakkale dir. Bizim en büyük rakibimiz gerçek te olmayan ama hepimizin bildiği doğal ürünler, hakiki ürünler, köy ürünleri bunlar son derece yaygın. Ama bir sınıflandırılması olmayan doğruluğu her zaman için tartışılır. Organikle eşdeğermiş gibi bir algı yaratılan ürünler. Belki Organik adayla beraber tüketicinin bilinçlendirilmesine bu yönde bir fayda sağlayarak organik nedir? Ve niçin tercih etmeliyiz, yönünde onlarda bilinçlendirme sağlayabiliriz” şeklinde konuştu
 
Çanakkale’nin bir tarım şehri olduğunu dile getirerek konuşmasına başlayan Çanakkale Valisi Orhan Tavlı:“ Bakanlık temsilcisi arkadaşlar burada bir etüt çalışması yapacaklar. Etüt çalışması öncesinde sizlerle birlikte olup fikir alış verişinde bulunmak istiyorlar. Ankara’daki bürokraside Çanakkale’nin akla gelmesinin sebebi de bizim çiftçimizin organik tarım konusunda bilinçli olması. Hepimizin de bildiği gibi halkımızın alım gücü arttı. Tüketici artık bilinçli, öyle olunca raflarda organik ürünleri tercih etmekte. Tabi bizler de Çanakkale olarak buradaki ekonomik alandan daha fazla nasıl üreticimizi nasiplendiririz. Bunun çabası içerisindeyiz. Özellikle bugün burada Gökçeada dile geldi. Gördüğümüz kadarıyla Gökçeada’da organik tarım yönünde bir çalışma var. Özellikle hayvancılık ve zeytincilik güzel görünüyor. Ada da su problemi de yok,  bunlar adanın artıları. Benim öngörüm Gökçeada’nın, önümüzdeki 5 yıl içerisinde özellikle tarım ve turizm alanında yıldızının parlayarak, lokomotif bir ilçe olacağını düşünüyorum. Bu nedenle Özellikle organik tarımla ilgili yatırım yapmak isteyen yatırımcılara her türlü kolaylık Çanakkale Valiliğimiz tarafından gösterilecektir. Bunun bilinmesini istiyorum. Gökçeada’nın organik havza ilan edilmesi ile ilgili katılımcıların görüşleri önemli görüşlerinizi almak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Gökçeada Kaymakamı Muhittin Gürel ve Belediye Başkanı Ünal Çetin’de bugüne kadar Tarım ve Hayvancılık alanında yapılan çalımalar ve Gökçeada'nın organik ada ilan edilmesi için yapılan çalışmalardan büyük memnuniyet duyduklarını ve bölgeye çok büyük kazancının olacağını dile getirdiler.
 
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Gökçeaada’da toplam 33.500 dekar tarımsal alan içerisinde yaklaşık 8000 dekar ile  % 24’lük Organik Tarım Alanı bulunduğuna dikkat çekti.
 
Organik tarım alanlarının yaklaşık yarısını zeytin alanları oluşturduğuna dikkat çeken Kaya:“ İlçede yaklaşık 200 üretici organik tarım ile uğraşmaktadır. Buda ÇKS kayıtlı çiftçi sayısına bakıldığında yıllar itibariyle yaklaşık %60 kısımdır” dedi.
 
Başkan Kaya:“ Çanakkale tarımı birçok tarım ürününün yetiştiği ender illerden bir tanesi. Bölgemizde ciddi manada tarım ürünleri yetişmekte ve bunun neticesinde Çanakkale, Türkiye’de tarihi, turizmi ve tarımıyla marka olmuş bir kent. Bu marka olmuş kent, Gökçeada’nın “organik ada” ilan edilmesiyle birlikte ciddi bir şekilde değer kazanacaktır. Bizim buradan almamız gerek bu süreci çok güzel yönetmek. Ada halkına bunu çok güzel anlatmak, adada organik ürün çeşitliliğini arttırarak, o bölgenin turizmi için o bölgeye gelen vatandaşlara, tatilcilere o bölgede gerçekten bir organik hayat olduğunu hissettirmek ve bunu turizmcilere zaman içerisinde olanakları sağlamamız gerekiyor. Gökçeada’nın “organik ada” ilan edilmesinden sonra adada organik tarım yapılıyor olması umut ediyorum ki sürecinde güzel yönetilmesi durumunda oranın turizmine ciddi şekilde katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
 
Ada’da Rum kökenli vatandaşların bulunduğunu ve bunların büyük bir kısmının yurt dışında yaşadığını belirten Başkan Kaya, bu vatandaşların (büyük kısmı zeytinlik) arazileri kayıt altına alınamadığını ve dolayısı ile elde edilen ürünlerin organik sertifika alamadığını vurguladı.
 
Gökçeada’da yaklaşık 60.000 baş koyun-keçi Serbest (başıboş) olarak yetiştirildiğine dikkat çeken Başkan Kaya :“ Bu küçükbaş hayvanlar kontrol altında olmadıkları için Kontrol ve Sertifikasyon firmaları tarafından organik hayvancılık sistemine dahil edilmemektedirler. Bu hayvancılık modelinin azaltılması ve tamamen kontrol altına alınması için İlçede mevcut yaklaşık 100.00 dekar mera alanlarında tespit ve tahsisi çalışmaları yürütülmektedir. İlçede yakın zamana kadar köy sınırlarının kesin olarak belli olmaması nedeniyle mera çalışmaları tamamlanamamış ve (Eşelek Merası hariç) ıslah çalışmalarına başlanamamıştır. Küçükbaş hayvancılığın organik sisteme girişindeki en büyük engel olan serbest hayvancılık modelinin mera çalışmaları tamamlanması sonrasında tamamen yasaklanması planlanmaktadır. Bu nedenle Gökçeada da tamamen organik hayvancılık sistemi için belirti bir süre gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
 
Haber: Fehmi Şenyiğit