Çanakkale de; 27 Temmuz 2017 günü meydana gelen aşırı yağış, rüzgar, sel ve dolu yağışı nedeniyle Lapseki, Biga ve Ezine ilçelerindeki ekili-dikili alanlarda zarar meydana geldi. Yapılan ön hasar tespit çalışmalarının sonucunda;
 
Biga İlçesine bağlı Tokatkırı, Örtülüce, Hasan Hüseyin Yaylası, Kocagür, ve Yeniçiflik köyleri olmak üzere toplam 5 köy de, 76 üreticinin, 1.560 dekarlık ekili arazilerindeki Mısır, Biber, Karpuz, Domates, Ayçiçeği ürünleri dolu yağışından dolayı zarar gördüğü;
 
Ezine İlçesinde; Ezine İlçe Merkezi, Güllüce, Kızılköy ve Pazarköy köyleri olmak üzere 4 yerleşim yerinde 250 üreticinin 3.000 dekarlık tarım arazisinde Zeytin, Domates, Mısır, Erik, Üzüm, Kavun ve Karpuz, ekili-dikili arazilerinde dolu zararı meydana geldiği;

Resim

 
Lapseki İlçesinde; Adatepe, Mecidiye, Hacıömerler, Alpagut, Çardak, Yeniceköy, Lapseki Merkez, Subaşı, Kocaveli köylerinin yer aldığı  9 yerleşim yerinde, 1200 üreticinin 15.000 dekarlık ekili-dikli tarım arazisindeki Şeftali, Nektarin, Ayçiçeği, Domates, Biber ve Elma ürünlerinde zarar meydana geldiği görüldü.
 
Yapılan ön hasar tespit çalışmaları sonucunda; 3 ilçede, 18 köyde 1.526 üreticinin 19.560 dekarlık ekili-dikili tarım arazilerinde başta şeftali, nektarin olmak üzere, biber, ayçiçeği ve domates ürünlerinde zarar meydana geldiği tespit edildi.
 
Hasar gören bölgedeki köyler; AK Parti Çanakkale Millet Vekili Ak Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Tarım Sigortaları Havuzu(TARSİM) Bölge Müdürü Müjdat Çubukçu, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD) Çanakkale İl Müdürü Levent Yılmaz, Ziraat Odası Başkanları, Şube ve İlçe Müdürlerinin katıldığı heyet tarafından ziyaret edildi. Hasar gören alanlar incelendi. Üreticilere geçmiş olsun dileklerinde bulunularak sorunları dinlendi.

Resim

 
Bölgede yapılan incelemelerde bir konuşma yapan AK Parti Çanakkale Millet Vekili Ak Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan, “Çanakkale'mizde biliyorsunuz birkaç gün önce büyük bir afet oldu. Bu afetin etkilerini gidermek için tüm kurumlar çalışmalara hemen başladı. Özellikle köylerimizdeki ekili dikili alanlarda, meyvelerimiz sebzelerimiz de büyük hasar söz konusu. 1000 nin üzerindeki üreticimizin işyerinde, tarım bahçelerinde sıkıntılar oldu. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürümüzle, TARSİM Bölge Müdürümüzle, Ziraat odamızla bu gün hasar gören köylerimizi ziyaret ediyoruz. Yenice köye geldik. Adatepe, Çardak, Biga'nın diğer köylerini dolaşacağız. Biz yerinde vatandaşların dertlerini dinliyoruz. Şunu gördük ki sigortasını yapan köylümüzün, çiftçimizin sorunu çabuk aşılacak. Bu vesileyle ben tüm çiftçimize tüm tarım çalışanlarına sigortalarını ihmal etmemelerini tavsiye ediyorum. Sigortayla ilgili çalışmaların hızlandırılması talimatını verdik. Bunların en hızlı şekilde sigortalar karşılanacak, tazminatlar karşılanacak. İnşallah daha kötü bir afet olmaz. En büyük tesellimiz can kaybının olmamasıdır” dedi. Turan, üretim alanlarındaki hasar tespit çalışmalarıyla ilgili bilgi aldı.

Resim

 
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ yaptığı açıklamada; Yağışın ardından bütün ekiplerimiz bölgede hasar tespitlerine başlanmıştır. Biga'da tespitlerimiz bitmek üzere Ezine'yi bitirdik. Lapseki'de çok fazla zarar olduğu için 4 ekibimiz. Şu anda hafta sonu olmasına rağmen tarlalarda, bahçelerde tespit çalışmalarına devam ediyorlar. Toplamda Lapseki de 1200 üreticimizin bu afetten zarar gördüğünü tespit ettik.15 bin dekarlık bir alanda maalesef mağduriyet yaşıyoruz. Tarım sigortası olan çiftçilerimiz varsa bu mağduriyetleri çok kısa zamanda çözülecek. Sigortası olmayanların çiftçilerimizin kredi borçları ertelenmesi için çalışmalar yapacağız” dedi.
 
Biga ilçesindeki hasar gören hasar gören alanların incelenmesinin ardından bölgedeki incelemeler tamamlandı.

 


Kaynak: Haber Merkezi