Her yıl 26 Temmuz'da, Ayazma Manastırı'nda toplanan Rumlar, bu yıl da kutsal saydıkları Aya Paraskevi Günü dolayısıyla ayin düzenledi. Halk arasında 'Ayazma Panayırı' olarak bilinen etkinliğe Yunanistan, ABD, Avustralya, İtalya, Fransa, Kanada ve Gökçeada'dan gelen Rum Ortodoks Cemaati üyeleri katıldı.

AYA PARASKEVI GUNU DOLAYISIYLA YAPILAN AYINI FENER RUM PATRIGI BARTHOLOMEOS (SAGDA) YONETTI. (FOTO: MUSTAFA SUICMEZ / CANAKKALE, DHA)

Tarihi manastırda, Aya Paraskevi Günü dolayısıyla yapılan ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti.

RUMLARIN AYINDE MUM YAKIP, DUA ETTILER. (FOTO: MUSTAFA SUICMEZ / CANAKKALE, DHA)

Törende, Gökçeada ve Bozcaada Metropoliti Yorgi Kirilios Druganis de hazır bulundu. Dualar edilip, ilahiler okunan ayinde, katılımcılar mum yakıp dilekte bulundu. Törene, Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Terens Quick, Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosu Evangelos Sekeris ile çok sayıda kişi katıldı.

 BOZCAADA ILCESINDEKI AYAZMA MANASTIRINDA RUMLAR, AYA PARASKEVI GUNU NEDENIYLE AYIN YAPTI. (FOTO: MUSTAFA SUICMEZ / CANAKKALE, DHA)

AYA PARASKEVİ PANAYIRI

Efsaneye göre, Paraskevi, genç ve güzel bir kızken, şimdi 'Göztepe' diye bilinen yüksek tepedeki Ayyalus Manastırı'ndan yakışıklı bir delikanlıya aşık olur. Paraskevi'nin babası durumu fark edince, kızını Ayazma'da sıkı bir göz hapsine alır. Aşk ateşiyle yanan kız, arada Göztepe'ye doğru bakıp, derin derin iç geçirir, rüzgarla sevgilisine mesaj göndermek ister. Ayyalus'taki genç de onun için yanıp tutuşur. Onlar kavuşamamışlar, ancak Paraskevi aşk acısıyla ölünce onun büyük aşkının anısına, dua edeceklere dilek pınarı yapılmış.


Kaynak: DHA