Çanakkale Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy, Orman Bölge Müdürlüğüne ait 44 kule bulunduğunu ve bu kulelerin 8 tanesinde kameralı sistem olduğunu belirtti.
 

24 saat sürekli ormanlarda gözetleme yaptıklarını ifade eden Ulusoy, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünde bulunan 49 Arazöz, 16 Su Tankeri, 23 Müdahale Aracı, 7 Dozer, 6 Greyder, 2 Helikopter ile Orman yangınlarına müdahalede bulunduklarını söyledi.

Orman Bölge Müdürlüğü 7/24 teyakkuzda
 
Yaz mevsimin en sıcak günlerinin yaşandığı bugünlerde ormanlarımızda çıkan her yangın içimizi sızlatıyor. Bir anlık dikkatsizlik sonucu başlayan ve kontrol altına alınması oldukça güç olan orman yangınlarında her yıl on binlerce ağaç küle dönüyor.
 
Yılın 300 günü rüzgarlı bir havaya sahip olan ve yangına 1’nci dereceden hassas bir konumda bulunan Çanakkale’de bulunan Orman Bölge Müdürlüğü orman yangınlarıyla mücadelede başarılı çalışmalarıyla takdir topluyor.
 
Çanakkale Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy, Orman Yangınlarıyla Mücadele konusunda yaptığı açıklamada:“ Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü yangına 1’nci dereceden hassastır. Yılda 300 güne yakın rüzgarlı gün vardır. Türkiye’nin belki de bu yönüyle en hassas ilidir. Onun için Çanakkale olarak bizler her bölge müdürlüğünden daha fazla hassas olmamız gerektiğine inanıyorum” dedi.
 
Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünde 44 tane yangın gözetleme kulesi bulunduğunu belirten Ulusoy: “ Bu kulelerin 8 tanesi kameralı kule, bu kulelerde 24 saat sürekli ormanlarımızda gözetleme yapıyoruz. İhbar aldığımız yangınları 177 yangın ihbar hattı da görebilir, kulemizde görebilir. Bunları en kısa zamanda Yangın Koordinasyon Merkezimizde değerlendiriyoruz. En yakındaki ekipten başlamak üzere hava şartlarına ve orman durumuna göre ekip sayımızı hareket ettiriyoruz” şeklinde konuştu.
 
Çanakkale Bölge Müdürlüğü bünyesinde bulunan 49 arazöz, 16 su tankeri, 23 müdahale aracı, 7 dozer, 6 greyder, 2 helikopter ile yangınlara müdahale ettiklerini vurgulayan Ulusoy:“ Amacımız yangın çıkar çıkmaz ilk haberi erken alabilmek daha sonra da en kısa zamanda müdahale edip yangının büyümeden afet haline dönüşmeden müdahale edebilmek. Bu bizim için çok önemli bütün çalışmalarımızın belki de yüzde 60’ı 70’i bunun üzerine ve bunu da mümkün olduğu kadar yapıyoruz. Eğer vatandaşlarımız bizi erken uyarır, ikaz ederse bizde o kadar erken hareket ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
 
Yangın Koordinasyon Merkezi beğeni topluyor
Orman Yangınlarıyla mücadele edilen Yangın Koordinasyon Merkezinin çalışmaları hakkında da açıklamalarda bulunan Bölge Müdürü Ulusoy:“ Yangının koordine edildiği yer burasıdır. Buradan orman, rüzgar, sıcaklık durumu hepsi irdelenip incelenir ve buradan ekiplerimizi hareket ettiririz” dedi.
 
Yılda Ortalama 500 yangına müdahale
Bizler bu yangınları söndürürken tamamına yakınında başarılı oluyoruz diyen Ulusoy sözlerini şöyle sürdürdü:“ Yaz mevsimlerinde Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğünde yılda ortalama 500’ün üzerinde kontrolden çıkmış yangına müdahale ediyoruz. Bu yangınlar sürekli hareket halinde olmamıza neden oluyor. Bir yerde yangın çıkıyor, aynı anda rüzgarlı bir alanda yangın çıkıyor ekiplerimizin gücünü dağıtıyor. Bunun için vatandaşlardan özellikle istediğimiz, yaz mevsiminde özellikle Mayıs ayından Kasım ayına kadar açık alanlarda her ne sebeple olursa olsun piknik, çoban, anız ve bahçe temizliği ateşi gibi ateşleri hiçbir şekilde açık alanda yakmamalarını rica ediyoruz. Yakılan her ateş birazda rüzgar varsa en kısa zamanda kontrolden çıkıp dağılıyor bitkilere, canlılara, insanlara, malımıza ve devletimize büyük zararlara sebebiyet verebiliyor. Yangınlar büyüdükten sonra afet halini alıyor. Ondan sonra çok büyük güçler yığmanız gerekiyor.
 
Bakanlığımız ve Genel Müdürlüğümüz diğer bölge müdürlüklerinden bizlere en kısa zamanda destek veriyor. Bizde zaman zaman diğer bölge müdürlüklerinde büyük yangınlar varsa bizde oralara destek veriyoruz. Özellikle rüzgarlı havalarda birçok yangın kontrolden kaçıyor vatandaşların yakmış olduğu ateşle. Bunlar hem güçlerin bölünmesine hem büyük yangınların çıkmasına sebep oluyor.
 
Vatandaşlarımızdan özellikle bu aylarda kesinlikle her ne sebeple olursa olsun dışarıda ateş yakmamalarını, gördükleri küçük ateşleri söndürmelerini veya söndürtmelerini ve en kısa zamanda 177’ye ihbar vermelerini istiyoruz. Bu bizim için çok önemli çünkü yangına çabuk en kısa zamanda müdahale edip afet haline dönüşmeden söndürmemiz gerekiyor. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü yangına 1’nci dereceden hassastır. Yılda 300 güne yakın rüzgarlı gün vardır. Türkiye’nin belki de bu yönüyle en hassas ilidir. Onun için Çanakkale olarak bizler her bölge müdürlüğünden daha fazla hassas olmamız gerektiğine inanıyorum”
 
Fehmi Şenyiğit  
 


Kaynak: Haber Merkezi